Destination SNÖ

KLÖVSJÖ

Varför nöja sig med en halvtrist fjällstuga i furu? Nej, att resa bort ska vara bättre än att vara hemma, något norrmännen bakom nya Klövsjö Panorama tagit fasta på. Mycket trevligt säger vi och håller helt med.

DET FINNS FJÄLLBYAR och så finns det fjällbyar. Klövsjö Panorama är en fjällby med det där lilla extra. Förutom att omgivningarna i Vemdalen är smått fantastiska är boendet så magnifikt och väl genomtänkt att du nästan inte vill ta dig ut vilket också varit grundarnas viktigaste punkt. Att skapa en fjällby med extremt hög livskvalitet, från boendet till aktiviteterna i naturen.

Klövsjö Panorama

Det tål att sägas om och om igen. Det ärdetaljerna som gör det och i det här huset är detaljarbetet smått magiskt.

– Vi vill ge våra gäster en ”wow feeling” och just när det kommer till boendet har vi lagt ner mycket jobb på att göra det så ombonat och mysigt som möjligt med exklusiva material och toppkvalitet, berättar Tor-Erik Westvik, vd Scandinavian Premium Resorts AB.
Skidåkningen är givetvis det man först och främst åker upp till fjällen för, och Vemdalen bjuder på riktigt trevliga pister speciellt om ni åker som familj med mindre barn, men för dig som också tycker tiden i stugan efter dagens åk är minst lika viktig så är det här ett ypperligt val.

klövsjo panorama

BÄSTA SÄTT ATT RESA DIT:
Dagligt tåg från Stockholm (från december) till Röjan station. Går nattåg från Göteborg och Malmö. Lokalbussen Snöpendeln tar dig också upp hit från Röjan tation.
skistar.com/sv/vemdalen/resa/tag/

ANTAL NERFARTER:
Ca 50 nerfarter och 30 liftar i Vemdalsområdet.

HÄR BODDE VI:
klovsjopanorama.se

PRAGELATO

Vid första anblicken kan Pragelato upplevas som vilken annan pittoresk italiensk skidort som helst. Och det finns ju en del. Men efter att ha bekantat sig med byn och pisterna känns den höga kvaliteten starkt.

pragelato

Om inte Pragelatos egna skidområde räcker för dig är det bara att ta kabinen upp till toppen och plussa på med Via Latteas 400 km pist.

BELÄGET I LEGENDARISKA Piemento, väster om Turin, i norra Italien hittar vi denna genuina lilla skidort känt för sina vackra omgivningar och hemtrevliga känsla. På 1,600 meters höjd stoltserar Pragelato med det faktum att man lyckats behålla den charmiga ”lilla by-känslan” men ändå kan bjuda på den stora skidåkningen då man byggt en kabin som tar skidåkarna rakt in i ett av världens största skidområde Via Lattea med 400 km pist som sträcker sig över franska gränsen. Att bara hänga i Pragelatos egna, mindre skidområde är inte fel det heller men just valmöjligheten ger skidsemestern det där lilla extra. För många av oss ska en önskvärt underbar skidsemester innehålla något av följande – helst allt givetvis – bra backar, mycket snö, många soltimmar, bra mat och kul för barnen. Här i orten Pragelato bjuds man faktiskt på precis allt detta och byn har även lyckats med konststycket att inte överprisa allting utan prisnivån är absolut human.

pragelato-ski-spa

HÄR BODDE VI:
Club Med Pragelato: På riktigt så bra som man vill att ett all inclusive-resort ska vara. Club Meds stora fokus på familjen går som en röd tråd genom allting och barnen är i himlen här med en generös och rolig snowpark.

BÄSTA SÄTT ATT RESA DIT:
Ta dig till Turin med flyg och sedan vidare på en relativt kort transfer på 1 timme och 30 minuter. clubmed.se

BONUS: Att du som Club Med-gäst även har tre restauranger att välja på i backen, vilka givetvis också ingår i all inclusive-paketet.

BONUS2: Två för en skulle man kunna säga då du här faktiskt får både Italien och Frankrike i skidväg. Att först utforska och Pragelatos skidområde för att sedan ta sig upp till toppen
och även få hela Via Latteas fantastiska pistutbud, som sträcker sig över franska gränsen.

ANDORRA

Riktigt bra skidåkning till rimligt pris, finns det? Absolut! Lilla furstendömet Andorra både levererar och överraskar.

andorra skidor

ATT KOMMA TILL EN SKIDORT som man inte hört så mycket om innan är både spännande och lite av en thriller. Att sätta sig på bussen i Barcelona, där det för övrigt var shortsväder, och efter mindre än tre timmar befinna sig i ett fantastiskt skidparadis med såväl riktigt bra backar som en charming by blir lite som en lottovinst. Med 220 km sammanhängande pist och säsong från november till efter påsk är Andorra en skiddestination vi gärna rekommenderar, särskilt för er som som vill njuta av skidsemestern utan att den gör ett osunt stort hål i plånboken. Men med det sagt vill vi ändå understryka att pisterna är riktigt, riktigt bra även för den mest rutinerade skidåkare som helst spenderar dagarna med heliskiing, som för övrigt var grym.
Andorra-borna skryter gärna också om hur snö- och solsäkert det är här med sina 300 soltimmar om året.
– Många vill jämföra oss med orter i Franska och Italienska alperna, men det vill inte vi. Dels har vi mera snö och dels har vi mera sol, säger en stolt ortsbo vid liften i Grandvalira.
Kombination storstad och skidåkning är också något en resa hit erbjuder. Flyget landar i Barcelona och att unna sig ett dygn här innan bussen tar dig vidare upp till alperna är en kul start på resan.

andorra skidor barn

Barn upp till 11 år har gratis liftkort. Seniorer över 70 år också. Mycket bra.

HÄR BODDE VI:
Soldeu: Det mest exklusiva hotellet i Andorra är Hermitage Hotel. Med sitt fantastiska Wellness Mountain spa, utsökt mat och fina läge toppar hotellet listan för ortens bästa boende. hotelhermitage.sporthotelsandorra.fr

BÄSTA SÄTT ATT RESA DIT:
Flyg till Barcelona och sedan buss upp till Andorra. Enklast och bäst är att boka med Andorraexperten Quality Travel som arbetat där sedan 20 år. qtravel.se

myhome-front
Läs artikeln i tidningen (pdf)