Nyttigt snacks

Vad som anses nyttigt råder det vitt skilda meningar om. Vi anser att Eleonoras recept är tillräckligt nyttiga, och fruktansvärt goda. Inga konstiga tillsatser, inget vitt socker eller vetemjöl – bara gott. Och snyggt!

Av: Maria Roswall Recept: Eleonora Von Essen Foto: Björn Tesch

Nyttigt snacks av Eleonor Von Essen

Nyttigt snacks av Eleonor Von Essen

Nyttigt snacks av Eleonor Von Essen

Bananer med choklad och jordnötssmör

Barnsligt lekfull pinne som ingen jordnötsälskare kan motstå. Bananer, jordnötssmör, choklad och kokos är allt du behöver. Det enklaste är ofta det mest geniala.

Nyttigt snacks av Eleonor Von Essen

Pepparkaksdoftande nöt- och fröbars med russin

Det här är något för dig som tränar eller vill trycka i dig något vid datorn i stället för lunch (inget vi vill uppmuntra, men om du ändå tänker ersätta lunchen kan du ju lika gärna göra det med något bra). Ca 14 bars

Ingredienser
12 färska dadlar
1 dl mandlar
12 aprikoser, osvavlade
1 dl cashewnötter
2 tsk pepparkakskryddor
1 krm salt
1 dl russin
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1⁄2 dl sesamfrön
1⁄2 dl chiafrön
1⁄2 linfrön
2 äggvitor, lätt vispade med gaffel

Gör så här
Värm ugnen till 150 grader. Kärna ur dadlarna och skålla mandeln. Kör dadlar, mandlar, aprikoser, cashewnötter, pepparkakskryddor och salt till en grov massa i matberedaren. Vänd ner resterande ingredienser i smeten. Klä en rektangulär brödform med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Packa tätt så att dina bars håller ihop bra sedan. Ugnsbaka i 20 minuter eller tills kanterna börjar bli lite gyllene. Låt svalna helt, lyft ur kakan och skär i ca 3 cm breda bitar.

Nyttigt snacks av Eleonor Von Essen

Svartkåls- och spenatchips

Både supernyttiga, superfrasiga,supergoda, super allting-chips. Krydda hett, syrligt och salt och njut med gott samvete.

Ingredienser
100 g svartkål
70 g spenatblad
2 msk olivolja
1 msk sesamfrön, gärna blandade svarta
och vita
1 lime, fint rivet skal
1 tsk flingsalt
1 tsk chiliflakes

Gör så här
Värm ugnen till 150 grader. Skär bort stjälkarna på svartkålen och skölj den tillsammans med spenaten. Torka noga. Massera in olja i alltsammans och lägg ut bladen i ett enkelt lager på bakpappersklädda plåtar (du kommer att behöva två). Torka i ugnen i 10 minuter och vänd sedan chipsen försiktigt. Torka i ytterligare 5 minuter och kolla sedan om chipsen är frasiga, annars ger du dem ett par minuter till. Ta ut plåten och strö över sesamfrön, smulade chiliflakes, limeskal och salt. Så ja!

Nyttigt snacks av Eleonor Von Essen