Ninjor på riktigt, city-Dubai och blandade känslor

2-1

Då har vi lämnat vårt första stopp för vårt andra, Sheraton Jumeirah Beach Resort, ett hotell precis vid The Walk vilket passar er som vill ha lite mer utbud att se och göra men ändå med strand och pool. Beachresort med citykänsla med andra ord! Vi har bokat in även detta hotell via Apollo. Det tog oss ungefär en timme hit med bil från vårt andra ställe och det är, som allt här, en upplevelse att färdas igenom detta uppbyggnads-öken-landskap. 5 och till och med 6-filiga vägar rakt genom landet kantat av öken blandat med dessa communitys som växer fram en väldig fart. Vad man tycker om Dubai är en fråga som väcker starka känslor. Jag själv är oerhört dubbel om jag ska vara ärlig. Landet står egentligen för allt jag inte står för. Ojämställt, en inte särskilt ödmjuk inställning till djur, miljö och människor över lag och inte minst en väldigt ovänlig inställning till homosexualitet. Något som är, precis som det är här med det mesta, oerhört dubbelmoraliskt. Jag träffade en kvinnlig journalist när jag var på pressresa på Bali. Hon är född i Amsterdam men boende sedan 15 år tillbaka i Dubai. Gift med en Holländare men deras två barn är födda här. Hon berättade att alla killar, givetvis en generalisering, upplever sin första sexdebut här med andra killar. Alla män hon träffat under sina år har med andra ord varit med en annan man men ändå är det tabu att vara öppet homosexuell. Ska man då inte resa hit eller ens skriva om landet? Min inställning är denna. Det här är ett land som står för väldigt mycket jag tycker är otroligt fel men det känns som att det just pga den enorma utveckling som landet genomgår för att locka fler turister – den utvecklingen för landet framåt på många sätt. Bland annat mer jämställt då det blir fler och fler kvinnor på chefspositioner.

2-11

2-10

När jag var här för fem år sedan var det minst det dubbla antalet kvinnor som gick i heltäckande burkas mot nu. En promenad på The Walk är numera nästan som att promenera i Bangkok eller Singapore. Familjer som strosar tillsammans och ett lugnt och skönt tempo utan alkohol vilket gör att det är otroligt behagligt för Lukas och Sophie. Inga fulla fotbollskillar på barerna, bara en väldigt lugn och fullt med familjer. Jag var på ett kort besök i Qatar och det känns som många, många år tillbaka på de allmänna platserna om du jämför med Dubai och det tror jag har med turismen att göra. Landet kommer sakta men säkert vara tvunget att närma sig oss i väst om de vill ha oss här. Vilket är positivt. De är oerhört vänliga, vill prata och hälsa på våra barn, de tittar och pratar även med mig fastän jag är kvinna. Så kändes det inte för fem år sedan. Det ÄR ett komplicerat förhållande, absolut men jag tror inte vi kommer se förändring genom att sluta resa hit. Jag tror förändringen kommer när vi är här, de vill ha oss här och då kan vi också påverka. Det är inte ok med dessa svartklädda, burka-kvinnor och våra barn frågar och är nyfikna. De får se hur annorlunda världen är och vi pratar om att det inte är så det bör vara. Erfarenheter, tankar och mycket prat. Givande och intressant och jag som har möten med alla marknadschefer och managers på de hotell vi besöker försöker och dra mitt strå till stacken genom att prata miljötänk och hur viktigt det är för många Skandinavier. Det skapas otroligt många jobbtillfällen här, det får man inte heller glömma. En taxichaufför vi pratade med har nu haft möjlighet att ta hit hela sin släkt från Pakistan och försörja dem. Han kallade landet möjligheternas land. MÅNGA behandlas illa, jag är fullt medveten om det men vill bara ta upp den andra sidan också. Kina behandlar många illa, såväl djur som människor. I Indien är barngifte tillåtet och våldtäkter på unga kvinnor vardagsmat. Men att resa dit och yoga är det inte många som lyfter på ögonbrynen åt. För att kunna påverka tror jag man måste bli en viktig del för landet och det blir vi i och med att, förutom oljan, vi är det viktigaste det här landet har.

2-2

Trevlig beachbar nere på stranden där vi hängde i går kväll. Lite annorlunda känsla att vara på stranden med hela den här byggstaden i ryggen. På kvällen tog vi en promenad på The Walk och hängde lite i ett tivoli där. Vi, burkavkinnor – eller ninjor som Sophie säger, icke-burka-kvinnor, vitklädda män och jeansklädda män. En stor blandning.

 

2-5

2-7

2-4

2-3