Vi är i rivningsfasen

Dags att riva köket

Så här såg vårt kök ut tidigare. Själva köksstommarna med lådor är fortfarande fräscha, de har vi plockat ner och ger bort till en släkting.

Vårt kök är byggt i en vinkel och vi beslutade därför att slå ut en vägg mot matsalen, samt delar av förrådet som är placerat i mitten, för att skapa ett större rum med bättre anslutning till matsalen.

Och efter att den planen sattes i verket, ser det nu ut såhär:

Så fort väggarna revs fick vi in mycket mer ljus och rymd i rummet. Precis som vi hade hoppats på. Men väggar är ju inte bara att slå ut sådär hur som helst. Då väggarna är tidigare ytterväggar är de såklart bärande så vi har haft en konstruktör förbi både en och två gånger som har kikat på hur vi kan växla av väggarna.

Att dra ny el

Då var det snabbt dags att fatta beslut om all eldragning i köket vilket ofta kommer lite hastigt i renoveringen. Plötsligt står man där i allt rivningskaos och byggdamm med en elektriker som har ett gäng frågor kring var alla strömbrytare, spots och eluttag ska sitta. Så här gäller det att vara på det klara med hur man vill ha det vilket inte är helt lätt då man står i ett betongskal utan innerväggar och tak.

Belysning kök

Vi har valt att sätta infällda spots i taket som fungerar som allmänbelysning (städbelysning). För att få till den där härliga mysbelysningen har vi valt lampan Örsjö Star i taket över köksbänkarna och längs väggarna. Över köksön väljer vi att ha två hängande armaturer.

Efter att vi har tagit alla beslut kring el går vi vidare in på golven som ska beställas. Vi vill gärna lägga likadant golv som är i resten av huset, ett rutmönstrat ekgolv som är tidstypiskt för 40-talshus. Dock skulle vi då vara tvungna att specialbeställa stavar för att få samma mått på rutorna och det ingick inte riktigt i vår budget, varken ekonomiskt eller tidsmässigt. Så nu har vi valt ett golv som är snarlikt det befintliga och hoppas på att det kommer att funka. De kommande veckorna ska bli väldigt spännande då tak och väggar kommer gipsas, spacklas och målas. Och snart kommer ju även det efterlängtade köket.