Alla tingen har en tvist

Stolar, bord, lampor, dörrhandtag som kommunicerar med ljus. Alexander Lervik har snart testat på det mesta inom formgivning och nu läggs även smycken och en unik villahiss till på listan.

Text: Maria Roswall

INNOVATION, HUMOR, PASSION OCH INTENSITET. Fyra ord som på ett ypperligt sätt beskriver karaktären på Alexander Lerviks verk. I över 15 år har Alexander arbetat som designer och hans förmåga att skapa den där extra, unika och ofta även oväntade tvisten på ett föremål – vare sig det är en stol, en lampa eller ett dörrhandtag – har satt honom på kartan som en av vårt lands allra mest framgångsrika designers. För några år sedan startade han Tingest med tanken att l.ta flera designers samlas under samma formgivningstak. Förra året släpptes deras Tingest-kollektioner och i år väntar nya utmaningar. Och så ställer han ut på NK. Och har skapat den första villa-hissen.

MyHome Nr 1 2016 - Alla tingen har en tvist - Alexander Lervik

Berätta, hur kom den här idén till dig att bjuda in andra i ditt bolag och varför valde du ut just dessa formgivare?
– Min tanke var redan från början att det inte bara skulle vara jag själv utan flera som ritar för bolaget. De flesta jag tagit in är folk jag umgås med, andra har jag blivit tipsad om och plockat in därefter. En personlig relation är viktigt, att vi har samma grundvärderingar kring design, kvalitet och detaljerna i våra produkter. Att vi har förtroende för varandra och rätt miljötänk. Hållbarhet är ett bra ord, våra produkter ska hålla, inget slit och släng.

Varför tror du att skandinavisk design och våra material och färgtoner är så populära just nu?
– Det har alltid gått lite i perioder det där. På 50-talet och på 90-talet låg vi också rätt i tiden och nu är vi tillbaka där. Jag tror det är att vi i tider som denna, när vi har så mycket runt oss, behöver rena linjer och naturliga material och där ligger mycket av vårt skandinaviska helt rätt. Färgskalor tonas ner, ögat får vila vid enklare former.

MyHome Nr 1 2016 - Alla tingen har en tvist - Alexander Lervik

Vilken skandinavisk formgivare är din absoluta favorit och varför, vad är det som gör den personens verk unika?
– Det är många men ska jag välja någon blir det dansken Poul Kjaerholm. Han har ett grafiskt, enkelt formspråk som jag kan identifiera mig i plus att han också tyckte om att arbeta i många olika material. Han är en stor inspirationskälla.

AllaTingen-4

När du själv faller för ett ”ting”, vad är det som får dig på fall?
– Jag är väldigt förtjust i när en produkt har något mera än det självklara. Att en lampa har något mer än bara att ge ljus. En smart idé, en rolig idé. Jag såg en lampskärm som svävar av magnetism vilket fick mig på fall. Att det händer något är viktig för mig och mina egna produkter måste ha en unik tvist.

Vi måste prata om stolen. Denna magiska möbel som är bland det viktigast i svenskens hem när det kommer till inredning. Och även den möbel som satt flest designers på kartan. Hur kommer det sig tror du? Varför älskar vi stolen så mycket och är beredda att lägga stora summor på den?
– Det är på något sätt även som formgivare att stolen är det ultimata greppet att angripa. Den har fasta mått, är ganska statiskt vilket skapar en utmaning. Det är lite samma sak som ett glas, att lyckas göra ett glas eller en stol som inte ser ut som alla andra är en kittlande utmaning. Man vill lyckas göra nya versioner som formgivare och där är stolen tacksam. Från konsumentens sida är det en produkt med stark identitet, en produkt som gör det lätt att visa status.

AllaTingen-5

Hur förhåller du dig till stolen och hur tänker du när du formger en? Att den ska skapa förundran hos kollegor eller att den ska sälja mycket?
– Rätt tanke där! Det är en inte helt enkel avvägning. Ska jag lyckas överleva i branschen måste jag formge en stol som går att använda, annars blir den en utställningsmöbel. Det är det som verkligen är det svåra. För mig fungerar det att jag dels gör konstobjekt och i kombination med det mer enkla stolar. En som sticker ut och en som säljer! Någonstans har de med varandra att göra och jag upplever att jag blivit bättre genom åren på båda områdena. Genom konstobjekten får jag ett annat sätta att se på den vanliga stolen.

Du har formgett stolar, lampor, vaser, innovativ belysning och nu även smycken, vilket sticker ut lite. Det är inte så vanligt att designers som mestadels arbetar med produktdesign och inredningskoncept ger sig in i smyckesvärlden.
– Det är ett eget ben, verkligen! Jag gillar modebranschens sätt att angripa formgivning och det är grunden till smycken med Tingest. Vi jobbar redan med detaljer men här blir det annorlunda då det är åt modehållet, här handlar det om för vår del att ligga i något slags gränsland där vi drar fördelar av att jobba lite bredare. Det är den största tjusningen med jobbet, att få jobba med allt från hus, hissar till smycken.

Hur lång tid tar det innan man känner att man är där, att ”it is a wrap”. När jag själv tittar på Landskap, för att ta ett exempel, skulle jag personligen kunna hålla på i evigheternas evighet innan den skulle kännas klar.
– Ofta upplever jag att det sitter från början men sen går jag in och försöker kontrollera och göra om, men hamnar i slutänden tillbaka till grunden. Givetvis olika från produkt till produkt, ibland tar det 500 timmar att få något klart, andra grejer kan sättas på en timme. Jag är inte den som sitter i evigheter, jag är snabb och tvärtom är en av mina utmaningar att jag behöver bli lite mer noga. Jag försöker skärpa ihop mig men det får inte gå för långt, då tappar jag det som är jag.

AllaTingen-6

Hur hittar du ny inspiration och motivation till nya föremål och ting? Hur utmanar du dig själv
– Min största inspirationskälla är resor. Inte genom andra designföremål på museum utan naturen, att besöka en kyrka, en ny miljö där det händer något nytt.

Du finns representerad på museum i Stockholm, Göteborg och i Oslo och dina ting säljs i vårt lands finaste butiker. Vad vill du helst lägga till på listan?
– Det här med hissarna har varit väldigt spännande tycker jag, ett nytt område. Att få uppleva och lära mig något helt nytt, då utvecklas jag som formgivare. Armbandsklockan vi gör nu likaså, Att få nya utmaningar som behöver lära mig nya saker, nya områden. Kanske att få göra en båt! Det skulle vara ett helt nytt område.

Vi måste givetvis snudda vid ditt otroliga samarbete med NK. Eller den fina förfrågan du fått rättare sagt, berätta.
– Det är jätteroligt och det är första gången en svensk får göra en sådan här stor, unik presentation. Det börjar nu i februari och håller på fram till mitten av mars. Jag gör alla skyltningar samt en utställning i ljusgården. Det hela bygger på nyheter jag presenterar. En villa hiss, en ny uppfinning för Absolut Art, 6 nya Tingestprodukter, en ny soffa och fåtölj och sen är det för Johanson Design några nya produkter.