Ett unikt hem med boutiquehotell-känsla

Vid en utav Amsterdams alla otaliga kanaler ligger den här fina våningen. Huset inhyste tidigare Amsterdams första hattfabrik men nu är det privatbostäder och uppdraget den här gången för Amsterdam Living var att skapa ett funktionellt, snyggt hem med känslan av att vara ett boutique hotell.

Av: André Schievink Text: Tomasz Joziewicz Foto James Stokes

TROTS ATT STYLISTEN ANDRE SCHIEVINK har levt i Stockholm i över tolv år har han inte riktigt anammat den minimalistiska, skandinaviska designen med ljust trä och vitt. Nej, fortfarande är det den Holländska, mer färgstarka stilen som är hans ledord, något han fick använda generöst och rikligt i det här spännande inredningsprojektet. Att designa en vacker våning i Amsterdam helt efter eget tycke och smak.

MyHome Nr 1 2016 - Hemma hos André Schievink

”Färgstarka tapeter & design som skiljer sig åt i husets båda sovrum förstärker boutiquehotell- känslan.

– Jag är fortfarande trogen den Holländska designen och stilen och när vi fick uppdraget att designa den här fantastiska våningen i ”min” stad Amsterdam var det en dröm som blev sann, särskilt då huset ligger på det berömda Prinsenracht, bara några meter från där jag växte upp.

MyHome Nr 1 2016 - Hemma hos André Schievink

När Andre och Amsterdam Living får ett uppdrag är det givetvis viktigt att de och kunden förstår varandra och ser ungefär samma resultat framför sig. I det här fallet sa kunden att Andre skulle designa och inreda våningen ”som att det är du som ska leva där”, vilket kan sammanfattas som det absolut bästa man som designer och inredare kan få höra.

– Just i det här fallet var det lite speciellt för när vi flög med kunden till Amsterdam visade han oss några bilder från ett hem i Stockholm som han tyckte mycket om och det hemmet hade vi designat och inrett. Så efter det gav han oss helt fria händer. Tanken från början var att designa våningen som ett boutique hotell. Mycket färger och många smarta, praktiska lösningar.

MyHome Nr 1 2016 - Hemma hos André Schievink

– Funktion är viktigt och eftersom tanken med den här bostaden var att mestadels användas som övernattningslägenhet då och då var det också viktigt att inreda med praktiska detaljer som gör att den lätt kan ”stängas ner” när ägarna bor i Stockholm.

”Funktion har varit viktigt då bostaden måste kunna ”stängas ner när ägarna åker till Sverige.”

Stora ”oversized” lampor i ena sovrummet, färgstarka tapeter och design som skiljer sig åt markant i husets båda sovrum förstärker boutique hotell känslan. På nedervåningen är vardagsrummet gjort som en lobby med mycket utrymme och luft för en avslappnad känsla och även här generöst med färg ihop med design på möbler och inredning som skiljer sig åt från varandra. Den gröna stolen från 70-talet, den blå soffan från 80-talet och detta ihop med tv-möbeln från svenska Superfront vilket skapar en lekfull och annorlunda känsla.

MyHome Nr 1 2016 - Hemma hos André Schievink

”Att skapa materialkontraster och blanda starka färger formar ett personligt hem.”

– Att skapa kontraster i inredning är alltid roligt och ger en personlig dynamik och känsla till ett hem. Jobba med att våga blanda starka färger såväl som att blanda möbler från olika tidsepoker och stilepoker så blir hemmet personligt. Vi jobbar alltid så, berättar Andre.

Det stora bordet i rummet är perfekt såväl att äta frukost vid eller att sitt och jobba eller läsa. Sommartid kan du öppna hela ”fronten” på huset vilket ger en otrolig utsikt över Amsterdam Canal. Tittar man noga på huset ser man att trätaket delvis är svart, en följd av en brand några år innan renoveringen, men en detalj som valdes att ha kvar då den skapar även mer karaktär till huset. Utsökta material, design som skiljer sig åt i våningens olika rum och, som alltid när Amsterdam Living får bestämma, en hel del färg. Precis som våningens ägare önskat.

MyHome Nr 1 2016 - Hemma hos André Schievink

– Resultatet blev absolut så som vi och kunden önskade. Huset är verkligen unikt i sitt slag, tidigare inhyste det Amsterdams första hattfabrik och nu är det ett hem med känslan av att vara ett boutique hotell. En plats som är hemtrevligt när man är där men som också kan ”stängas” relativt enkelt då de som äger våningen mestadels bor i Stockholm.