Hemma hos Gynning – Älskade villaliv

Carolina Gynning blev mamma, lämnade citylivet och upptäckte sitt paradis på jorden. ”Att ha naturen och vattnet utanför dörren är den bästa känsla som finns. Mitt hus är min borg och här vill jag bli gammal tillsammans med Alexander.


Av:
Maria Roswall Foto: Malin Bondeson

Den natursköna miljön runt Carolina Gynnings hus är fantastisk och det är inte svårt att förstå varför hon har förälskat sig i sitt nya hem.

– Så fort vi kom ut hit kände vi att här vill vi bo. Att ha naturen så nära och lugnet som råder här är väldigt skönt för både kropp och själ, säger Carolina och blickar ut över vattnet.

Hemma hos Carolina Gynning

Huset ligger högt upp på en höjd med magnifik utsikt över naturen och vattnet men för en rastlös storstadstjej som Carolina var det inte ett helt lätt val att lämna lägenheten i innerstan för lugnet i förorten.

– Hade du frågat mig för några år sedan hade svaret blivit absolut inte, men jag är ju en Skånetös från början så natur och hav har alltid varit viktigt för mig. Nu när vi bott här två år kan jag inte tänka mig något annat och jag tror faktiskt att vi kommer bo här resten av våra liv. Det var när Carolina blev gravid med dottern Alicia, 2 1⁄2 år, som tankarna på att lämna innerstaden började gro ordentligt.

– Så fort hon fötts kände jag bara att nej, jag kan inte ta ut henne i vagnen här i all trafik och allt kaos. Visst, det är en bit att åka hit men jag tycker ändå att miljön här och vårt fina hus väger upp det.

Och huset är verkligen fint. En stor nedervåning med rikligt med utrymme för barnvagnar, skor, stövlar och sambons motor- cykel. En trappa leder upp till husets övervåning där ett öppet kök och vardagsrum dominerar.

Hemma hos Carolina Gynning

– Rymden och ljuset var det som fick mig att falla. Jag älskar att stå här och laga mat och titta ut över vattnet, det är underbart och får mig verkligen att må bra. Sedan vi flyttat hit tillbringar vi all vår lediga tid utomhus. Badar nere vid stranden, promenerar i skogen och hänger i trädgården. Det är så otroligt skönt att ha allt så nära, att inte behöva åka iväg, säger Carolina med ett behagligt lugn.

Gynnings terrass

DET ÄR LJUST, LUFTIGT OCH TRIVSAMT

Carolinas konst är ett återkommande inslag i hemmet. Färgstarka kvinnoporträtt på väggarna, kuddar i soffan och glas på bordet. Det känns starkt att det är just konsten som ligger henne varmast om hjärtat.

– Min konst betyder allt för mig och jag mår som bäst när jag får tid att vara i ateljén och skapa. Där råder totalt kaos kan jag säga, ha ha!

Tavlorna är stora, färggranna och motiven är uttrycksfulla kvinnoansikten. Alltid kvinnoansikten, ibland med in- slag av en fjäril eller två, men inget annat.

Hemma hos Carolina Gynning

– Jag gillar inte landskapstavlor och nu när jag gör en hel del utställningar känns det som att den här stilen jag skapat blivit min egen. Vill man ha något annat får man handla av någon annan.

Det är ljust, luftigt och trivsamt hemma hos Carolina och Alexander där stora porträtt och bilder samsas med gigantiska plasmaskärmar på väggarna. På frågan om huruvida paret har samma inredningssmak skrattar Carolina stort.

– Ha, ha! Nej, vi har inte samma smak alls. Alexander har otroligt manlig smak, om man får säga så. Men han är så snäll så han tycker att eftersom jag är den konstnärliga i familjen får jag bestämma inredning och färger. Och han får bestämma allt om tekniken. Min stil är väldigt blandad och jag sätter ihop sådant jag gillar. Ibland blir det bra, ibland katastrof, ha ha! Då plockar vi bort det och så börjar jag om.

Carolina är uppväxt i ett hem där färg, form och design varit viktiga inslag och såväl hennes mamma som pappa är kreativa personer. Något som gått i arv till dottern.

– Jag är uppväxt med snygga, coola saker runt mig hemma vilket jag tror gjort att hemmet är väldigt vik- tigt för mig. Älskar att handla kuddar till soffan och sängen, pyssla i barnens rum och hänga upp Alicias söta kläder på fina galgar.

Hemma hos Carolina Gynning

SOVRUMMET GÅR I LUGNA TONER

Möblerna och inredningen är en blandning från Carolinas tidigare hem, arvegods, och antikvitetsfynd. Designlampor bredvid vintagemöbler och gåvor från konstnärsvänner. Det stora, massiva köksbordet är en utav Carolinas favoritmöbler inköpt för många år sedan i en vintagebutik på Drottninggatan.

– Jag älskar mitt gamla bord, tycker om att det är så genuint tjockt och att det skapar karaktär till köket.

Sovrummet går i lugna toner och den stora sängen pryds med kuddar och mysiga filtar. Något Carolina återkommer till flera gånger under intervjun är hur viktigt det är att hon känner sig lugn och harmonisk när hon är hemma i sitt hem.

Gynning detaljer

– Jag tror många som arbetar med starka färger och lite mera kreativa yrken känner så. Att när man kommer hem vill man ha det lugnt och stilla. Jag tycker om färger absolut men jag skulle inte klara av att ha ett hem fyllt med för mycket konst och för starka kontraster. Jag vill känna lugnet när jag är hemma, krypa upp i soffan eller leka på golvet med barnen.

Flytten till förorten har också fått Carolinas intresse för trädgård och blommor att växa med råge och ansiktet spricker upp i världens största leende när hon berättar om alla långa, fridfulla timmar ute i trädgården.

– Gud så jag älskar att få pyssla i trädgården! Så fort jag får tid över åker jag till trädgårdslandet här i närheten och bot- aniserar bland plantor, olika grussorter och buskar. Jag har alltid älskat blommor men nu när vi flyttat hit har jag verkligen fått grönare fingrar. Längtar till att få åka ut och köpa massa härliga vårplantor nu och plantera runt poolen på terrassen.