Ett grönskande hem

Det finns inga regler när det kommer till inredning. Bara för att ett hus går i ljusa naturfärger betyder inte det att man inte kan addera färg. Och finns det inget gräs på gräsmattan? Ja, då kan man skapa trädgårdskänsla inomhus istället.

Av: André Schievink Text: Tomasz Joziewicz Foto: Andy Prhat

Grönskande hem - Inspiration My Home - Amsterdam Living

Husletarna visste exakt vad de ville ha men hittade inte den rätta platsen. Men en dag dök tomten vid vattnet äntligen upp. Läget, i utkanten av Stockholms skärgård, kändes perfekt och paret slog till. Nu stod nästa punkt på listan: att få skapa sitt drömboende där husets arkitektur och stil var högt prioriterat. Här ville ägarna hitta en arkitekt som förstod deras önskningar om att såväl följa miljön i husets form och känsla som att använda material från naturen. Valet föll på Arkitektbyrån Sommarnöjen, vilka specialiserat sig på att platsbygga sommarhus exakt efter kundens önskemål.

Sommarnöjen hade också redan tidigare byggt några hus i området vilka föll tomtägarna väl i smaken. När huset väl var byggt ville ägarna ha hjälp med att få till inredningen och här fick Amsterdam Livings André och Tomasz uppdraget, vilket inte helt otippat betydde mer färg.

Grönskande hem - Inspiration My Home - Amsterdam Living

– Sommarnöjen är väl kända för sin inredning, vilken ofta baseras på mjuka, naturliga material och ljusa skandinaviska träslag och färger. Vi ville addera mer färg och skapa något annorlunda, berättar André. Husets storlek, ihop med att det är väldigt mycket ljus, gjorde att André och Tomasz valde att jobba med mörkare möbler och färger för att dämpa det ljusa.

Grönskande hem - Inspiration My Home - Amsterdam Living

–När vi besökte huset var det fortfarande relativt nybyggt och tomten var helt oplanterad, inget grön fanns varpå vi fick idén att jobba med att ta in trädgården och skapa grönska innanför väggarna. Lite för att kompensera mot den icke-gröna tomten. Ägarna hade en stor canvassoffa vilken fick vara kvar men för att ”grönska till det” skapade vi som en gräsmatta i vardagsrummet med en stor grön vintage matta på vilken vi placerat ett svart/vitt koskinn. Som ute på en sommaräng fastän inne i vardagsrummet!

Grönskande hem - Inspiration My Home - Amsterdam Living - André Schievink / Tomasz Joziewicz

ENHETLIG FÄRGKAVALKAD

Det ljusgråa köket fick även det detaljer i grönt och gult vilket gör att det smälter ihop enhetligt med resten av huset.

– När man jobbar fram ett hems inredning tycker vi det är viktigt att hitta en enhetlig, röd tråd som gör att färger följs upp genom hemmets alla rum. Väljer vi säg två starka accentfärger ser vi till att plocka upp dem i tyger, lampor eller någon möbel genomgående i inredningen. Det skapar harmoni och länkar ihop inredningen fint.

Grönskande hem - Inspiration My Home - Amsterdam Living - André Schievink / Tomasz Joziewicz

Gräsgrönt och solgult blev inredningens huvudfärger och efter vintern, när våren kom och det började växa, blev det som att trädgårdens grönska gick ihop med inredningen inuti huset.

– Att få arbeta tillsammans med Sommarnöjen och deras fina hus är otroligt roligt, att få addera lite färg till deras noga utvalda, ljusa material är en spännande utmaning. I det här fallet blev det en fin connection mellan ute och inne som vi vet att ägarna trivs väldigt bra med, berättar André. Se fler utav Sommarnöjens fina hus på www.sommarnojen.se

Grönskande hem - hall