Husdoktorn, del 2

Ett vackert rum med välvt tak och stor potential men ändå svårt att få till. Ett av många rum som behöver ett par nya ögon, en ny chans. Vår stylist ryckte ut, gjorde om, gjorde rätt.


Text:
 Camilla Wänström Foto: Malin Bondeson

Det är lätt att bli hemmablind och se begränsningar istället för nya möjligheter. De flesta hem har ett rum som inte riktigt passar in, som inte går att få till på rätt sätt hur man än försöker. Det bästa man kan göra då är att ta hem en stylist, en inredare eller en arkitekt som med nya ögon ger rummet möjligheter. Det här rummet behövde en ny blick för att lyfta och det första vi gjorde var att lyfta ut alla möbler för att se rummet naket.

Husdoktorn-2

FÄRGER & LJUS
Rummet var tidigare vitmålat med gult furugolv, ljusinsläpp från ett fönster och en dubbeldörr. Det första man såg när man kom in i rummet var ett svart piano vilket tog över mycket av intrycket. Det fanns en brun soffa som familjen ville byta ut samt en mindre matta och bord. TV:n stod på en ganska tung och gammal möbel och på väggarna fotokonst i svarta ramar. På den ena väggen satt hyllor belamrade med böcker, musik, prylar och foton. För att rummet ska kännas mer ”klätt” målas det grått. En ljus grå då rummet har ganska lite ljusinsläpp vilket kräver ljusa väggar. Det vackra välvda taket kommer fram mycket bättre med färg på väggarna och skapar en spännande kontrast. Familjen har har valt en vit soffgrupp vilket även lyfts fram bättre mot gråa väggar då den hade försvunnit i ett vitt rum. Det gula furugolvet vitlaseras för att få till en ljusare känsla och lyfta fram andra färger bättre i rummet.

Husdoktorn-3

MÖBLERING
Under en soffgrupp är det viktigt att använda en stor matta så att hela gruppen får plats på den. Om inte minst två ben på varje möbel får plats är den för liten. Helst ska allt få plats. Det ramar in möblemanget och ger en mer fullständig känsla. Då soffa och väggar är enfärgade kan man absolut med fördel ha en mönstrad matta. Här i ett spännande grafiskt mönster som gör rummet levande. Färgerna i mattan plockas upp av kuddar i soffan vilket knyter ihop inredningen.

Detaljbild på soffbord

Då pianot tog för mycket plats i rummet valde vi att byta plats på det och sätta en ljus stringhylla där istället. Hyllan är luftig och ren i sin design och kan användas för mycket böcker eller med mindre böcker och saker då den är en snygg möbel i sig själv. I hyllan har man valt skåp längst ner för att få undan tråkiga saker som barnens tv-spel eller sladdar. Hyllan skruvas även upp på väggen vilket gör det lättstädat och ger en luftigare känsla.

Husdoktorn-4

På väggen valde vi att ta bort de svarta ramarna och istället rama in fotokonst i sobra färger i vita och mässingfärgade ramar för att mjuka upp intrycket. Att göra en tavelvägg istället för att välja en eller två tavlor ger ett mer levande och intressant intryck. Mässing går väldigt bra ihop med grå färg då grått är kallt och mässing är varmt. I inredning handlar allt om att skapa kontraster, men inte för hårda. Den tunga TV-möbeln och den svarta TV:n byts ut mot en ljus, curved TV från Samsung som sätts upp på ett stilrent stativ för att få en luftigare känsla. Att ha tv:n på ett stativ blir verkligen fint och gör den mer till ett konstverk.

Husdoktorn-5

För att få in naturmaterial valde vi ett runt bord i marmor med mässingben som knyter ihop det med mässingramarna, på väggarna samt gardinstängerna. I rummet saknas runda former vilket nu bordet får representera. Det mjukar även upp vilket välkomnar till soffgruppen samt det är enkelt att röra sig runt, inga hårda kanter.

Detaljbild från Husdoktorn

Hur såg det ut innan?

Vardagsrummet, före