Husdoktorn

De har bott i sitt hus i 30 år och trivs alldeles förträffligt med allt utom en sak. Detta rum som bara känns fel. Trots flertalet försök har paret inte lyckats sätta fingret på var problemet ligger.

Arkitekten Emelie Wahlbergs första självklara idé var att bryta upp det stora rummet för att förstärka rymligheten för att ge en fin atmosfär.
– Idén att höja golvet för att skapa en mer intim soffhörna kom till mig direkt. Detta också för att smälta ihop bättre med rummets rymt på ett fint sätt. Jag ändrade också den befintliga öppna spisens riktning och murade om den till en hörnmodell. En viktig strävan var att aktivera varje vrå i rummet och dess väggar utan att de ”gråa fläckarna” ska uppstå. Detta gjordes dels genom möblemang/funktion såsom tapet, tavelvägg och bokhyllevägg men också genom belysning där Emelie jobbat med utanpåliggande spottar från Stenglicht.
– Jag har jobbat med olika ljuskällor och olika ljusspridning för att accentuera väggarna och rama in rummets stora rymd. Vi har inte sänkt taket utan klätt in det i gips på 12mm.

Vi älskar vårt hus men avskyr vårt vardagsrum

husdoktorn-fore-efter

Det tidiga murriga uttrycket ville paret ljusa upp vilket gjordes med ett nytt vitpigmenterat golv i ask, trappan målades ljusgrå och taket kläddes i gips. Väggen fick en välklädd inramning av platsbyggd bokhylla full med böcker som verkar ombonande och mjukar upp akustiken.

Fönster fönster…

husdoktorn-ljus-vardagsrum

Förutom plats för sina böcker och sin konst ville paret inte behålla något av det gamla rummet. Emelie presenterade ett koncept med ”typ-möbler” för det nya rummet, dess funktion och ändring i fasad i 3D-bilder som paret gillade.

Tidigare hade alla fönster samma brytning och fönsterpartierna längst in i rummet hade mer schablonmässigt placerats där utan större tanke på vad som fanns på utsidan.
– Jag började med att tänka på vad som skulle ramas in på utsidan av huset, det man ser när man tittar genom fönstret, och då ena sidan vätter mot vattnet valde jag att öppna upp den ännu. Detta gjorde jag genom att sätta in ett fönster som går ända ner till golvet. Det andra fönstret smalnades av rejält men drar ändå blickarna mer till sig nu med den lummiga utsikten som ramas in fint.

Öppna spisen murades om till en hörnmodell och även riktningen på den ändrades för att passa rummet bättre

husdoktorn öppen spis

Några oväntade resultat av renoveringen?
– Först var paret oense om vart de skulle placera tv:n och vi hade planer på att specialbygga en möbel där den kunde gömmas i men då rummet stod klart var båda överens om att tv:n inte behövdes längre. Tidigare var det enda som lockade i rummet just tv:n men nu med den harmoniska atmosfären i fokus var båda överens om att tv:n bara skulle störa.

Största utmaningen?
– Att få till en lyckad mittendel i rummet, som var rymligt och utsatt för rörelse till och från soffhörnan och till och från uteplatsen. Men det enda som krävdes när rummet väl var klart var den ombonade mattan.
Arkitekt: Emelie Wahlberg, arkitekt SAR ”W arkitekter”.
Byggare: Westlund & Persson bygg AB.

husdoktorn-ljus

myhome-front
Läs artikeln i tidningen (pdf)