Köksarkitektens bästa tips för din renovering

Husdoktorn kök köksrenovering

Mia Gottfridsson, köksplanerare hos Vedum, arbetar dagligen med att hjälpa kunder med att få till sina drömkök. Mia är också köksarkitekten som ligger bakom köket ni ser här på bilderna. Vi passade på att fråga Mia om vad man absolut inte får missa i sin köksplanering.

Vad tycker du många glömmer när de ritar sitt nya kök?

Att tänka även på detaljer så som handtag, gångjärn, blandare och diskho. Det är val som i många fall avgör hela stilen på ett kök. Tänk igenom allt en extra gång – även de små detaljerna. De är minst lika viktiga som snickerierna.

Detaljer, detaljer. Att byta beslag, sätta in en ny blandare eller nya luckor kan vara nästan som en hel renovering.

Detaljer, detaljer. Att byta beslag, sätta in en ny blandare eller nya luckor kan vara nästan som en hel renovering.

Funktion vs design?

Planerar du ditt kök väl kan du få en stark designkänsla utan att för den sakens skull ge avkall på funktionen. Det är sådant vi som jobbar med kök hela dagarna är proffs på!

Hur ser ditt kök ut?

Jag bor i en villa byggd 1929, med högt i tak och bevarade detaljer. I köket har jag valt Vedums lucka Alice i vitt med toppvitrin. Köket andas tradition men har kryddats med moderna funktioner, smart planering och detaljer som rostfria handtag, läder och inbyggda vitvaror. Mycket nöjd är jag!

Sist men inte minst hur ser kökstrenden ut framöver?

Det som går starkast är olika nyanser av grått. Vi vågar göra fler individuella val än tidigare och vi uttrycker oss i valet av detaljer till våra kök. Mässing går starkt. Nu ser vi också att många matchar stänkskydd med bänksskivan istället för att sätta kakel. Det är en trend som vi tror kommer att öka mycket.

koja_till_slott_dsf3097-kopia

Tänk igenom just era behov och skapa funktion efter det. En generös köksö och stor spishäll var A och O för den här familjen.

Det finns mycket att tänka på, här våra tre viktigaste råd på vägen:

  1. Gör en budget. Planering är A och O. Vad får köket kosta? Bestäm därefter hur stor del som får gå till material, arbete och vitvaror. Lägg på 20% på budgeten och se till att den hålls.
  2. Hur ser köket ut idag och hur vill du att köket ska se ut? Riv inte ner allting innan ni har tänkt igenom vad som kanske kan behållas och helt enkelt bara ”fräschas upp lite” eller flyttas runt. Kan planlösningen vara den samma sparar ni väldigt mycket pengar då till exempel rör och avlopp kan ha sin gamla plats.
  3. Belysning, eluttag och vitvaror. Besluta tidigt i processen var ni vill ha belysning och fullkomligt ös ut eluttag. När elektrikern väl är på plats finns ingen tid att börja tänka utan rita upp allting innan. Välj vitvaror med utgångspunkt från vad de kostar i drift och vilka funktioner ni vill ha. Elsnåla och energimärkta är bra val som håller i längden.

Läs reportaget om vår köksrenovering här:

Köksdröm