Köksdröm

Att köpa ett hus från 1930-talet med totalt renoveringsbehov har sina utmaningar, som att allt till exempel behöver göras om från grunden. Men med detta kommer också fördelen att allting blir nytt. Som köket till exempel. & när det byggs från grunden ja, då får man bestämma allting helt själv.

Text: Maria Roswall Foto Gustaf Kaiser

Huset är ett gammalt dödsbo på Lidingö och att säga att det är ett renoveringsobjekt modell totales är ingen överdrift. ALLT behöver göras om men det familjen föll för var, förutom läget och husets fina själ, potentialen att kunna öppna upp och bygga ett generöst, socialt kök. På önskelistan stod en så stor köksö som möjligt för inbjudande ”häng” såväl med pyssel som matlagning, en spishäll i storlek 90 cm för riktig matlagning samt dubbelkylskåpsdrömmen.

Köksdröm

Valet utav själva köket föll på Vedum för dess kvalitet samt breda utbud och för att få till kökets planering så bra som möjligt tog man hjälp utav deras köksplanerare. Ett val som visade sig ovärderligt då denne direkt såg att köket skulle bli trevligare om man bytte plats på spishällen och kylarna. Familjens egna ritning, med utgångspunkt från det gamla köket, ändrades således till det bättre. Från början var en marmorskiva med i planeringen men den byttes också ut mot en skiva i ett tåligare och lite mjukare material, något familjen idag är väldigt nöjda med.

Köksdröm

Köket blev, efter några vändor, tillslut det drömkök som stod på önskelistan. Ljuset flödar in från alla fönster och köksön har blivit hela familjens centrala punkt, precis enligt plan. Förutom ljuset och köksön, vad är familjen mest nöjda med i nya köket?
– Att vi har förvaring även i köksön är riktigt bra. Sen tycker vi mycket om vår combo-ugn som, förutom att ha ångfunktion givetvis, även har inbyggd micro. Gillar när saker inte syns och vi har också mycket inbyggd el lite varstans i köket.

Blandningen valnöt mot köksön i vit sten samt det vita kaklet gör att köket blir varmare. Väldigt snyggt till den varmgrå luckan Ingrid också. Tycker man om att laga mat är en generös spishäll verkligen att rekommendera. På golvet har man lagt klinker i grått med vattenburen golvvärme under.

Köksdröm

Köksdröm

Renoveringen

Nej, det är ingen ”walk in the park” att renovera till det här gamla köket MEN allting går! Från rött, gult och grönt till vitt, varmgrått och brunt.

Köksdröm

Inte mycket har hänt i det här köket från 1938. Lite udda med takfärgen klarröd men varför inte! I nya köket har spisen bytt plats med det gamla kökets kyl och frys. Roligare att stå och laga mat med utsikt än in mot en vägg.

Köksdröm

Riva, riva… Husets nedervåning var lite trång med en jungfrukammare som revs till förmån för en mer öppen planlösning. Köket går nu ihop med vardagsrummet och ut till husets terrass.

Köksdröm

Att ta fram det gamla trätaket har verkligen gjort mycket till värmen i kökskänslan. Gipsskivor kan lätt bli lite hårt så det är värt det extra jobbet. Istället för inbyggda spottar har man valt dessa utanpåliggande, synliga lampor. Bilden nedan är tagen från vardagsrummet sett.