Mönster med attityd

Detaljerat är bara förnamnet när Emma Fällman ritar. Tigrar, flamingos & fågelskelett. Hennes mönster har fått såväl oss som Formex Formidables svårflirtade jury på fall.

Text: Maria Roswall

Emma Fällman

Du är illustratör och arbetar mycket med blyerts- och tuschteckningar. Jag har en son på sex år och en dotter på fyra och här pratar vi seriösa tuschteckningsäventyr. De ÄLSKAR allt som har med skapande på papper att göra. Var du likadan när du var liten?
– Jag har alltid, alltid ritat och ritat väldigt mycket. Det ligger i familjen också, min morfar var konstnär och visade mig olika tekniker tidigt och då väcktes mitt intresse. Sen har det kommit i många olika uttryck genom åren. Jag har alltid jobbat med färg och form på något sätt. Som dekormålare inom film och teater och även reklam. Det var när jag började på Berghs som jag upptäckte just det här ritandet, mitt blyertsskapande. Jag tänkte nog inte att jag faktiskt skulle kunna leva på det här, på mina egna mönster och mitt eget skapande.

Du skapar dina illustrationer för hand med blyertspenna. Mönster som sedan appliceras på tyger men även på tapeter och sidensjalar. Tänker du ”hela kedjan” när du ritar, att mönstret ska fungera bra såväl på tapet som på tyg?
– Där försöker jag faktiskt tänka tvärt om. Hittills har jag börjat med sjalarna för att få vara mer lekfull. Jag tror jag skulle få mer prestationsångest om jag tänker att det här mönstret ska någon ha på väggen… Jag vågar mera om jag skissar fågelskelett till en sjal som sen blir tapet än om jag tänker tapet direkt. Dina mönster är oerhört detaljerade vilket måste ta en oändlig tid att skapa.

Mönster med attityd - Emma Fällman

När känner du att nej, nu är den här teckningen klar. Nu blir det inte bättre.
– Nu har jag ju ofta tidspress då jag ska leverera till någon så då får jag lov att nöja mig när det inte finns mera tid. Ibland blir jag på riktigt fysiskt trött på det jag gör, då måste jag sätta stopp. Detaljer är där min största kärlek ligger, det blir automatiskt blomblad, fjärilar och mycket detaljer när jag skapar vilket måste få ta tid men så klart får jag acceptera att man inte har all tid i världen.

Kudden vårfåglar är magisk. Berätta, hur kom den till?
– Det var mitt slutprojekt på Berghs och min första kollektion. Jag kände att jag ville göra en hyllning till min hemby där jag kommer ifrån (Kåge i Norra Västerbotten reds anmärkning), men inte det uppenbara. jag letade bland minnen och platser som betytt mycket för mig och där kom fågelskelett, som jag hittade i naturen som barn, in. Det har fina detaljer vilket jag ju lätt faller för.

Mönster med attityd - Emma Fällman

Och själva arbetsprocessen?
– Först får jag en idé, sen brukar jag bearbeta idén i huvudet. Kan ta månader. Sen börjar jag leta i gamla böcker, på gamla kort och moodbilder. Sen sätter jag mig och skissar och efter det gör jag det riktiga originalet. Ofta har jag det klart i huvudet, hur jag vill att slutresultatet ska bli, och arbetar utifrån det.

Och Totem-sjalarna? Tigrar, apor och flamingos är kanske inte ett helt vanligt inslag på Essingen eller i Västerbotten?
– Nej, verkligen inte haha! Jag ville jobba med symbolism och jag gillade tanken att en sjal på så sätt kan få ett mer personligt värde – en slags bärbar lyckoamulett. På en familjeresa såg min dotter flamingos, som hon tyckte var oerhört fascinerande. Jag kom in på Totem-djur och hur de fungerar, och just flamingons symboliska betydelse visade sig stämma in på vad jag vill att hon ska bära med sig i livet. Flamingon står för balans och att våga stå för vem man är. Tigerns egenskaper symboliserar styrkan och modet som min väninna besitter och sjalen blev ett uttryck för allt hon gått igenom.

Du blev förra årets vinnare av designpriset Formex Formidable där juryn lovordade din grafiskt expressiva form på lyxiga sidensjalar. ”Emma Fällmans Totem tiger står för styrka, mod och skönhet och hennes kakadua representerar förändring. Det här är ung svensk form med attityd. Med ett bildspråk som andas både storstadens tatueringar och allmoge i en spännande mönsterkavalkad. Det väcker tigern i oss”. Är det viktigt att få sådana här erkännanden? Hjälper det dig framåt till en större ”publik” eller skapar det mest prestationsångest?
– Det är läskigt när man är själv i sin skaparbubbla så det är klart att det betyder jättemycket med ett så fint erkännande. Självklart kan jag känna lite prestationsångest, men eftersom det här hände relativt tidigt för mig känner jag att jag kör på med min stil. Jag försöker att inte tänka på trender utan vill hellre vara tidlös och göra min grej. Det är viktigt för mig att göra något jag själv verkligen tror på.

Mönster med attityd - Emma Fällman

Många formgivare blir ganska snabbt kommersiella – vilket är förståeligt då man givetvis behöver sälja sina produkter. Men det är ändå knepigt det där eller hur. Att inte bli för kommersialiserad?
– Intressant fråga. Det ÄR knepigt men mina produkter tar så lång tid att göra och det är en så detaljerad process, så jag kan inte pumpa dem ur mig. Jag vill så klart att många ska kunna köpa mina produkter men allt jag gör är handritat med blyerts och alla mönster är unika vilket jag verkligen vill hålla fast vid. Idag är allting så mycket ”slit och släng” och jag vill inte trycka på ett billigare material utan göra kollektioner som betyder något och är unika. Har jag suttit i månader och arbetat med ett mönster vill jag att man ska ha mer eftertanke bakom och jag hoppas att de som köper min sjal är rädda om den.

Flora och fauna är grunden till din inspiration, betyder det att du strosar omkring i skog och mark för att insupa ny inspiration?
– Absolut! Men nu när jag bor i stan går jag inte lika mycket i skogen, men jag tittar mycket efter fina detaljer. Ser jag en fin blomma fotar jag den på en gång.

Har du någon förebild?
– Jag blir mer inspirerad av människor som vågar sticka ut, vara först och köra på sin grej. Josef Frank är ett bra exempel. Estrid Ericson och William Morris är två andra.

Något spännande, nytt som vi får se signerat Emma Fällman på agendan?
– Satt faktiskt och ritade nu innan när du kom förbi! Förhoppningsvis blir det nya sjalar innan sommaren.

Förhoppningsvis?
– Ja, haha! Det beror helt enkelt på hur det går. Det går inte att stressa fram, måste ha is i magen och hoppas att det löser sig. Det brukar det göra!