Smarta hem – intelligent teknik

Smarta hemmet - Schneider Electric & Clas Ohlson

Det smarta hemmet!

Att lamporna i hemmet tänds när du vaknar och släcks när du lämnar rummet, att kaffebryggaren puttrar fram en skräddarsydd kopp redo till dig när du kommer in i köket & att bilen är perfekt uppvärmd en kylig vintermorgon. Visst låter det som en dröm men drömmen är på god väg att bli verklighet. Välkommen vårt intelligenta hem..

Av: Maria Roswall

Smarta hem – Underlätta din vardag

Att ha koll på, samt styra, vårt hem även när vi inte är hemma är något som står högt upp på vår önskelista. Smarta hem, eller ”Home automation”, vilket är den internationella termen, är på stark frammarsch och möjligheten att fjärrstyra och kontrollera funktioner i vårt hem lockar allt mer. Robert Palm, produktchef på Schneider Electric berättar om vad som ligger på deras agenda för framtiden. Eller i alla fall inför nästa år.

Smarta hemmet - Schneider Electric & Clas Ohlson

Moderna eluttag

Sköt elektroniska funktioner på distans

– Vi håller på att utveckla system för produkter där man ska kunna sköta den elektroniska funktionen även när man inte är i själva huset. Till exempel kunna tända/släcka lampor från jobbet, höja eller sänka temperaturen i fjällstugan. Framtiden är att vi ska kunna se vad som är på gång i hemmet även när vi inte själva är där, berättar Robert Palm på Schneider Electric.

Intelligenta funktioner och finesser smyger sig in i våra hem och skapar en uppsjö av nya möjligheter men det som inte riktigt är utvecklat än är, enligt Robert, någon form av gemensam standard som går att koppla på ett system som knyter ihop alla produkter i vårt smarta hem.

Smarta hemmet - klimatstyr hemmets temperatur

Klimatstyr ditt hem via en app!

Nytt ”hemma-system”

– Vi jobbar på ett nytt ”hemma-system” som i praktiken ska göra att du slipper tänka på vad som egentligen händer när du sätter nyckeln i dörren. Precis som när du startar din bil så ska allting slås på automatiskt, givetvis skräddarsytt enligt dina egna önskemål. Det är DET vi vill nå när vi pratar om hur vi ska utveckla det smarta hemmet. Hur vi ska få systemet och produkterna i hemmet att prata med varandra.

Hos Schneider har man också märkt hur pass stor betydelse design och utformning av produkter har, deras minimala brandvarnare till exempel har blivit en stor succé.

Smarta hemmet - rörelsedetektor

Det smarta hemmet – rörelsedetektor från Schneider

Miljötänk och design

– Bra teknik i smäcker design ihop med miljötänk även i valet utav material har vi märkt är viktigt för konsumenten. Jag ser många prototyper i mitt jobb men ganska få blir verklighet. Apple är väldigt duktiga och branschledande inom mycket. När de släppte sin vita mobil, för att ta ett exempel, ökade försäljningen av vita bilar markant.

Smarta hemmet - snygg design

Smarta hem – Siemens

Hopkopplat och uppkopplat

Siemens är ett av de företag som hängt på utvecklingen där vi önskar styra våra produkter från mobilen. Deras nya serie ”Home Connect” visar vägen till framtidens uppkopplade hem världen över och visar på hur gärna vi önskar bli hjälpta av våra vardagliga produkter. Allt för att spara tid och även spara energi och i förlängningen pengar. Tvättmaskinen som självdoserar och säger till dig när du behöver köpa nytt tvättmedel, ugnen som du sätter på från mobilen så att den är perfekt varm när du kommer hem eller varför inte titta in i kylskåpet när du står i mataffären? Att kunna prata med sitt hem och även styra det från vår mobil är inte helt verklighet idag men om du ska bygga ett nytt hus är du inte långt därifrån.

Smarta hemmet - justera rummets belysning

Smarta hem – justera belysningen

Smartphone-vänligt

På Clas Ohlson ser man också hur den tekniska utvecklingen blir mer och mer användarvänlig och även att prisbilden blir mer human. – Vi vill att våra produkter ska kommunicera med varandra och nyckeln till detta är vår smartphone. Hos oss ökar försäljningen av Smarta Hemmet-produkter hela tiden. Pokemon Go till exempel fick försäljningen av powerbanks att skjuta i höjden, säger Niklas Carlsson, produktchef hos Clas Ohlson. Vad tror då Niklas blir årets julklapp från Clas Ohlson? – Vår väderstation som mäter klimat, temperatur och ljud säljer bra och min personliga favorit är kaminfläkten som sprider ut värmen jämt i hela hemmet. Fiffig!

Produkterna jobbas det på och att installera det som krävs är inte särskilt komplicerat. Däremot kräver det ofta en elektriker som ser över vad du får eller inte får göra själv. På sidan surftips.se/elsakerhet hittar du all info du behöver.

Smarta hem - prata genom appar

Smarta hem – ladda din mobil genom ett energisnålt USB-uttag

Det strömsnåla hemmet

Trådlösa system är ofta strömsnåla vilket sparar el i hemmet. Att även kunna sänka temperaturen samt släcka lampor när vi inte är hemma sparar ännu mera. LED-belysning är ett strömsnålt alternativ och här finns det även bra möjligheter till en personlig belysning i hemmet. Philips har tagit fram en serie LED-lampor under namnet Hue och denna kan du ypperligt kombinera även med Ambilight vilket gör att du ”smälter” ihop belysningen i rummet med din tv.

– Om du tittar på en film där du är på väg in i en skog förlänger Ambilight den gröna färgen ut mot väggen när du kommer in bland träden, om du dessutom har Hue-belysning i rummet lyser även lamporna med samma gröna sken vilket förstärker ljussättningen, förklarar Pär Josefsson, nordisk produktchef hos Philips.