Äventyrliga Sumba

På Sumba, en ö utanför Bali, behöver man inte köa vare sig till frukostbuffén eller till surfvågorna. Här finns nämligen inga andra turister. Bara magisk natur, spännande möten och fantastiska upplevelser. Åk hit, bara gör det!

Text: Maria Roswall

Sumba - Inspiration My Home nr 3 2016

Att lyckas kombinera två eller flera destinationer under en och samma resa är enligt mig en av de saker som ofta gör reseupplevelsen extra magiskt. Jag är inte riktigt ”all inclusive-resort-typen” som checkar in och sen checkar ut först när bussen ska ta gästerna tillbaka till flygplatsen. Nej, ge mig en utmanande upplevelse gärna spetsad med aktiviteter i natur, helst så orörd natur som möjligt, annorlunda mat och spännande kultur. Att ta sig bort från turistgettona och kommersen, in i det land man rest till på riktigt, att få träffa lokalbefolkningen, se hur de lever och bor, möten – det är att resa. Sumba är en upplevelse som ger precis detta. Drygt en timmes flyg från Bali hittar man denna exotiska och mer eller mindre orörda ö som blivit ”satt på kartan” de senaste året på grund av att surfare letat sig hit. Vågorna är bland de bästa i världen och till skillnad från andra surfparadis behöver du här inte köa för att få bästa ”åket”.

Sumba / Maria Roswall - Inspiration My Home nr 3 2016

Vi startar resan på Bali som är ja, Bali är Bali! Vackert, vänligt, bullrigt på gatorna men lugnt längre ut på landet och på stranden. Älskar maten, risfälten och deras fina hinduiska kultur som återspeglas överallt. Till och med i trafikkaoset står de små borden uppdukade med offergåvor, blommor och rökelser. På Bali finns det verkligen något för alla. Den västra sidan bjuder på några av världens bästa surfstränder och den östra lockar familjer och par med sina långa, mjuka sandstränder kantade utav restauranger och hotell.

Sumba - Inspiration My Home nr 3 2016

Den här gången bor jag på Alila Villas Soori, ett vackert hotell med utsikt över havet. Lugnt, stilla och harmoniskt. Inget hotell för den som söker ”puls” men väldigt trivsamt om man söker en vacker, stilla oas. Något som jag blir varse är populärt på senare år här är att hyra en egen villa och i Seminyak till exempel finns det en uppsjö utav hus att hyra i olika storlekar och prisklasser. Det känns som att det kan vara ett bra alternativ då det är lätt att hitta fina ställen att inhandla lokala råvaror på. Frukt, grönsaker, kyckling, fisk finns att handla nästan över allt i små butiker och marknader längst med gatorna.

Sumba - Inspiration My Home nr 3 2016

Jag tar mig till Echo Beach i Canggu som är min starka rekommendation om man vill uppleva det lugnare, mer genuina Bali. Laid back är en ypperlig beskrivning och lunchen på ”Echo Beach Club”, där man sitter precis vid stranden, är helt ok. Promenerar hela vägen till Seminyak vilket är en riktigt härlig promenad. Efter några upplevelserika dygn på Bali är det så äntligen dags för nästa etapp. Sinnliga Sumba. En ö jag inte känner någon som har besökt, knappt hört talas om vilket tilltalar mig mycket.

Sumba - Inspiration My Home nr 3 2016

Bara en timme i luften skiljer Sumba från Bali men det känns som att vi färdats hundratals år tillbaka i tiden. Inga hotell, ingen kommers, inga turister. Bara en sagolikt vacker ö med sina mycket speciella hyddor toppade utav höga halmspetstak. Den indonesiska Malackaarkipelagen, även kallad Sundaöarna, består av ett gäng öar där Sumba är en av de större. Trots dess storlek ser jag, förutom på Nihiwatu där jag bor, inte en enda turist under mina dagar här. En väldigt speciell känsla. Nihiwatu är även det ett speciellt ställe, skapat utav Claude Graves och hans hustru Petra. Vågornas brus och surfpotential nådde parets öron i Amerika och när de kom hit var det kärlek vid första ögonkastet.

Sumba - Inspiration My Home nr 3 2016

Trots den minst sagt utmanande naturen och miljön som Sumba bjuder på bestämde sig makarna för att det här var platsen. Här skulle de bygga sitt egna surfparadis. Det tar ganska många timmar i en skumpig, stor jeep innan vi kämpat oss upp för berget och vyn sprider ut sig framför oss men vilket paradis. Magiskt är bara förnamnet och det fina är att Claude har lyckats med konststycket att behålla charmen och känslan som är Sumbas själ. Det är lyxigt, absolut toppkvalitet på allt men också genuint charmigt. Paret blev också väldigt engagerade i de problem som öns befolkning lider av och idag är ”The Sumba Foundation” en stor del av hotellet där gästerna uppmanas att engagera sig och donera pengar. Malaria och bristen på vatten är två stora problem för befolkningen som nu mer eller mindre är ett ”minne blott” på grund av insatser från föreningen.

Sumba - Inspiration My Home nr 3 2016

Vågorna är allt en surfare kan önska sig, Nihiwatu är allt jag kan önska mig och just känslan av att på riktigt vara helt själv i detta naturens paradis är oslagbar. Plast är bannlyst, maten är närproducerad och ekologisk och naturen skyddas mot storbebyggelse. Det blir inte bättre än såhär!

Undertecknad

Alla dessa magiska möten, det är för mig det som gör starkast intryck och avtryck från mina resor. Att ta sig bort från turismen, in i landet på riktigt – bara gör det.

Sumba - Inspiration My Home nr 3 2016

Med ”The Sumba Fundation” fick jag möjlighet att besöka två skolor på Sumba och hjälpa till med lunchen. Efter att föreningen hjälpt till att ordna vatten till lokalbefolkningen kan barnen, istället för att gå mil om dagen för att hämta vatten, äntligen få gå i skola. Skolorna har man också hjälpt till att sätta upp och lunchen är för många av dessa barn det enda riktiga mål mat de får om dagen.

Sumba - Inspiration My Home nr 3 2016

Bali bjuder på mycket fint även när det kommer till inredning och kläder. Seminyak, norr om Kuta och Legian, är Balis lite mer exklusiva område för shopping, krogar och lyxhotell. Jättetrevligt att strosa runt i!

Sumba - Inspiration My Home nr 3 2016

Kontrasternas paradis. Det är verkligen fascinerande att färdas genom Bali. Ena stunden fast i trafikkaos utan dessa like för att nästa stund färdas genom risfält där de jobbar exakt som man gjort i tusentals år.

TÄNK PÅ

Läs på. Personligen tycker jag resor blir oerhört mycket mer upplevelserika ju mer jag kan om resmålet. Prata med lokalbefolkningen och be om tips på lokala marknader, ”hål-i-väggen” restauranger och ”gömda” stränder.