Goda underbara trädgård

Vem drömmer inte om att ha ett alldeles eget, ekologiskt trädgårdsskafferi utanför dörren? Sara Bäckmo gjorde verklighet av sin dröm & idag lever familjen nästan enbart av deras egenodlade grödor.

Text: Maria Roswall Foto: Maria Fors Östberg

Mitt i livet känner sig Sara som en ny människa. Stark, handlingskraftig, vacker och nyfiken. Vad hände?
– Jag började odla mat. Så enkelt är det. Med köksträdgården började nya sidor av mig att blomma och växa. Det är så roligt! Den här boken har jag skrivit för att dela den glädje jag känner inför att odla grönsaker, frukt och bär. Jag ville skriva om drömmarna, sätta ord på känslan och säga till alla som önskar en stor fet köksträdgård utanför vardagsrumsfönstret att det är möjligt. Det är möjligt!

Underbara trädgård

Vare sig man har en stor trädgård, en liten täppa eller en terrass går det utmärkt att börja odla sina egna grönsaker och sin örtträdgård. Sara har alltid tyckt om att plantera och så egna örter men att göra en helt egen ”grönsaksodling”, det trodde hon inte att hon skulle klara av. Men som vi vet, vill man något riktigt mycket gäller det bara att ta tag i sina drömmar och våga. Saras påtande fick ta mera plats och idag driver hon en av landets största trädgårdsbloggar samt har skrivit ”Skillnadens Trädgård” som kommer ut i handeln nu i vår. En bok som verkligen inspirerar till hur en vildvuxen villatomt (Saras egna reds anmärkning) förvandlas till en dignande köksträdgård. En köksträdgård som, förutom att vara magiskt vacker, även gör familjen nästintill självförsörjande på grönsaker och örter.

Underbara trädgård

Visst när vi alla en dröm om att kunna skörda sina egna rädisor och ha en enkel köksträdgård utanför dörren? Och hur magiskt vore det inte att kunna ersätta dyra och värmekrävande paprikor på smörgåsen med egenodlade högst närproducerade! Dock känns projektet Drömträdgård ganska så långt iväg och det är lätt att se hinder istället för odlingsmöjligheter.
– Jag köpte vårt hus 2004 och då var trädgårdens möjligheter väl dolda. Det fanns ingen synlig jord på den här platsen, mullvadarnas högar hade under årtionden klätts med kvickrötternas enerverande rotsystem och hallonsnåren hade segervisst spridit ut sig. Möjligheterna syns måhända inte alltid på ytan. Ibland måste en gräva både i backen och i sig själv för att hitta tillbaka till det jordade.

Odla billigt genom att
° Kompostera trädgårdsoch hushållsavfall för att få jord.
° Köp fröer på nätbutikernas stora sommarreor.
° Byt fröer och plantor på bytardagar.
° Ta egna fröer från till exempel baljväxter, tomater och sommarblommor.
° Återanvänd material för att bygga bäddar, inhägnader och växtstöd.
° Odla grönsaker som är dyra att köpa i butik.
° Odla grönsaker med lång skördetid.

Underbara trädgård

Skillnadens Trädgård har kommit att bli en köksträdgård på cirka 450 kvadratmeter, på en tomt av knappt 2 500 kvadratmeter. Här skördar Sara och familjen färska grönsaker direkt utanför ytterdörren under hela året. Den stora köksträdgården, med många små bäddar, gör det lätt att odla alla olika grönsaker som familjen njuter av att äta.
– När maj månad kommer behöver vi inte köpa en enda grönsak i butik, allt grönt vi vill äta hämtar vi från vår egen odling. Jag väljer att odla ungefär 150 olika grönsaker och sorter av dem under en säsong. Utbudet i vårt trädgårdsskafferi är stort, större än om vi handlat i butik. Den stora variationen gör det roligt att både äta och odla och är särskilt viktigt eftersom vi äter hemodlat under så lång säsong.

Sara har också anlagt en helt ny bärodling i den nedre delen av trädgården och då plantorna i princip sköter sig själva kan familjen äta nästan hur mycket bär som helst. Loganbär, björnbär och jordgubbar växer i bärodlingen, medan hallonplantorna, både sommarort hösthallon, står i en täckodlad del av gräsmattan för att minska risken för hallonskott i grönsaksodlingen. Gräsmattan klipps runt hallonplanteringen och då ryker också de oönskade skotten.

Underbara trädgård

Tips – Grönsaker för nybörjaren
Märgärter: Vanliga gröna ärter heter märgärter när de odlas. Supernyttig grönsak som är lätt att använda mycket av i matlagningen. Fyller ut bra i till exempel köttfärssås, grytor, grönsaksris och sallader. Lätt att odla en årskonsumtion av i den lilla köksträdgården. Jag odlar låga sorter som inte kräver upp- bindning.

Vitlök: Välj lagringsdugliga sorter så kan du äta egenodlad vitlök under hela året. Vitlök är lätt att odla mycket av och funkar att lagra inomhus i vanlig rumstemperatur. Det är bra att köpa särskilda sättlökar (certifierat utsäde) som man säkert vet inte bär på sjukdomar som kan spridas i jorden. Vitlöksklyftorna sätts sent på hösten och skördas i juli–augusti nästkommande år.

Mangold: En årskonsumtion av gröna blad odlas lätt genom storbladiga sorter av mangold. De används precis som spenat. Förgro i byttor under våren och plantera ut i landen när det blivit lagom varmt så ger plantorna skörd fortare än om de sås direkt på plats.

Vinn bok Tävla om boken här!

1 reaktion till “Goda underbara trädgård”

Kommentarer inaktiverade.