Värna om Energin

När man bor i villa eller radhus är energikostnaden ofta en stor utgift. Hur mycket energi som går åt för uppvärmning av ditt hem beror på många faktorer men oavsett kan vi alla dra ner på våra värmekostnader. Tänk igenom hur du lever så sparar du både på elräkningen och på miljön.


Av:
Maria Roswall Källa: Energimyndigheten, Vattenfall

Att ändra sina vanor är det enklaste sättet att dra ned på värmekostnaderna. Har man ett gammalt värmesystem eller värmekälla kan det behöva bytas vilket kräver en större insats. Hur stor beror på vilket system du har idag och vilken värmekälla som passar bäst avgör du givetvis själv. Det finns för- och nackdelar med alla värmekällor och varje hus har sina speciella förutsättningar varför det är det svårt att ge generella råd. Men det sig lönar alltid, för både plånboken och miljön, att byta från oljeeldning till annan energikälla. Använder du el kan du få en effektivare uppvärmning med en värmepump. Fjärrvärme är också ett alternativ värt att undersöka, men finns bara i vissa områden.

BRASMYS
Du kan komplettera din huvudsakliga värmekälla med andra värmekällor, till exempel en braskamin eller luftvärmepump. Hela huset kan inte värmas upp med dessa, men de kan hjälpa till att sänka dina värmekostnader och att installera en kamin är också en fantastisk myshöjare i hemmet.

SE ÖVER ISOLERINGEN
Det kan låta självklart men att se över vart det drar, att tillläggsisolera och byta till bättre dörrar och fönster lönar sig många gånger. Hur mycket beror på husets skick och vad du är beredd att investera. En annan självklarhet är att sänka värmen i de rum där du inte är. Just att dra ner på värmen någon grad är det absolut billigaste sättet att minska värmekostnaderna. För varje grad du sänker minskar kostnaden med ungefär fem procent. Med ett bra reglersystem blir det enklare att hålla koll på temperaturen. Om du har gamla element som växelvis är mycket heta eller kalla har de troligtvis en så kallad bimetalltermostat som med åren reglerar värmen allt sämre. Med ett centralt reglersystem styrs radiatorerna istället av en eller flera rumstermostater som ger en jämnare rumstemperatur.

SOLENERGI
Att producera sin egen solenergi har många fördelar. Förutom att du bidrar till en bättre miljö blir du också mindre beroende av elprisets svängningar. Detta är dock en punkt vi kommer titta närmare på i ett separat reportage där vi också har testat olika solceller.

STYR VÄRMEN FRÅN MOBILEN
Idag finns flertalet smarta appar som gör att du kan spara energi genom att styra värmen från din mobil. Sänka någon grad när du är bortrest och höja igen när ni är på väg hem.

Inspiration My Home, nr 5 - Värna om energin

Vad kan du mer göra i ditt hem?
Vi tror givetvis att de flesta av er redan gjort detta men som en liten påminnelse kommer här en enkel checklista på vad alla bör göra i sitt hem för att spara energi.

INSTALLERA LÅG-ENERGILAMPOR I DITT HEM
Det sparar rejält med energi om du till exempel har 15-20 lampor i ditt hem. 11 watt räcker gott och väl till att ge samma upplevda ljus som en vanlig 60 wattslampa.

SE ÖVER DIN KYL OCH DIN FRYS
Du kanske inte har tänkt på det, men en av de största elbovarna i moderna hem är kylen och framför allt frysen. Det du kan göra redan idag är att se till att du inte har frysen på max om du absolut inte behöver det. Se till att
ha -18 grader i frysen. Inte lägre, det är onödigt att för en normal frys att hålla lägre temperatur än så.

INSTALLERA SENSOR FÖR UTOMHUSBELYSNINGEN
För din utomhusbelysning finns idag billiga sensorer som gör att dina utomhuslampor bara tänds när de behöver vara tända, istället för att brinna oavbrutet sken hela natten.

KAN DU SÄNKA VÄRMEN EN GRAD?
Det tål att sägas igen. Fundera på om det är möjligt för dig att inte ha så varmt som du nu har det. Införskaffa stora, härliga mattor till golven och mjuka mysiga plädar till soffan. Stäng gärna till rum som inte används.

INSTALLERA VÄRMETERMOSTAT
En värmetermostat, som dynamisk beroende på utomhusvärmen, reglerar elementen inomhus är idag mer regel än undantag. Om du inte redan har en sådan, införskaffa en. Det kan göra en stor skillnad i energinyttjande.

KÖR INTE TORKTUMLAREN OM DU ABSOLUT INTE BEHÖVER DET
Torktumlare är, näst efter Air Condition, den vanligtvis allra största energitjuven i ett hem (då den körs). Försök
dra ner på användandet av torktumlaren och torkskåp så mycket det går.

STÄNG AV ALLA ELEKTRISKA PRYLAR PÅ NATTEN
Datorn, TV-apparaterna, DVD’n, Stereon. Alla står de stand-by under natten. Att stå stand-by betyder att de drar ström. Ofta tror man att stand-by läge medför ett avsevärt mindre energiutnyttjande, men det kan ibland vara mycket lite som skiljer i strömnyttjande. Se till att slå av så mycket du kan, så fort du inte använder dem. Glöm inte sånt som t ex Routern och modemet.