Detox – Hudens bästa vän

 

DNA-reparerande hudvård är det som gäller nu. Vi pratar personlig tränare för huden.

AV: Therese Mathisen

NÄR MAN TÄNKER på detox tänker man oftast på kosten och hur det vi stoppar i oss påverkar vårt inre. Det man kanske inte alltid tänker på är att huden faktiskt är kroppens största utrensningsorgan, varför det är bra att detoxa även vår hud. Huden samverkar bland annat med lymfsystemet, vilket har en funktion att transportera bort slaggprodukter av olika slag. När du rör på dina muskler får lymfan en extra push då muskelsammandragningar i lederna pumpar lymfan framåt mot den plats i bröstkorgen där lymfan töms i blodet. Det är en av anledningarna till att du känner dig pigg när du gått en powerwalk.

MOTION FÖR HUDEN

Förutom motion kan du även hjälpa lymfdräneringen genom att torrborsta huden varje dag. Det hjälper dig att få en bättre blodcirkulation sam förebygger celluliter. Vi avsöndrar ca 1/2 kilo restprodukter varje dygn genom huden och genom att ta bort döda hudceller med torrborstning stimulerar du även din hud att producera flera nya celler, samt att dina hudvårdsprodukter jobbar djupare eftersom det inte ligger en hinna av död hud på yttersta lagret av epidermis.

TORRBORTSMAGI

Några minuter räcker:

1. Torrborsta kroppen några minuter på morgonen. All borstning ska gå i riktning mot hjärtat. Din hud ska vara torr så borsta innan du duschar på morgonen.

2. Börja med fötter, fotsulor och vader. Borsta rakt upp mot hjärtat. Arbeta dig uppför benet, fram- och baksida, samt in- och yttersida av benet. Fortsätt med händerna och armarna inåt mot hjärtat.

3. När du borstar magen borsta upp på höger och ner på vänster sida då du följer tjocktarmen och underlättar din normala cirkulation! All borstning sker mot hjärtat. Borsta aldrig ansiktet, halsen och bröstet, undvik åderbråck och ytligt liggande blodkärl.

BYGG UPP MED NÄRING

När man detoxar och hjälper huden att rena sig är det viktigt att fylla på med viktiga mineraler och antioxidanter för att göra huden stark och motståndskraftig. Rent behandlingsmässigt ska du inte bryta ner huden nu när solen börjar skina. Använd inte för starka syror eller skala av huden med olika dermabrasioner eftersom du då ökar risken för pigmentskador. Det viktiga är att ge huden näring.