Nytt liv för ögonbrynen

Vår eminente hudvårdsexpert Therese testar kosmetisk tatuering.

Text: Therese Mathiessen

Vilka korrigeringar är vanligast att folk vill göra?
Korrigering av färg och form på brynen är vanligast, men även korrigering av läppakonturer och eyeliner är vanligt förekommande. Ibland vill de göra om en som de inte är nöjda med. Ofta rör det sig om att kosmetiska tatueringen inte passar ansiktsformen eller att den valda färgen inte passar klientens hudton.

Kan man ta bort kosmetisk tatuering?
För att uppnå önskat resultat kan man i vissa fall behöva ta bort små områden av kosmetiska tatueringen.
Beroende på tatueringens färg och hur gammal tatueringen är finns det olika alternativ för borttagning. För borttagning av små och stora områden så är det mest effektiva tillvägagångsättet laserbehandling. Vissa färger såsom vitt färgpigment ska man avstå att behandla, gäller även med laser. (Dessvärre är vitt färgpigment vanligt förekommande vid korrigeringar bland okunniga terapeuter).

Kan jag ändra på färgen på min kosmetiska tatuering?
Ja, det går att ljusa upp eller ändra på färgpigmentet, även om det är en äldre tatuering. Kan krävas 1-4 behandlingar.

MyHome Nr 1 2016 - nya ögonbryn
Vad bör man tänka på?
Borttagning av kosmetisk tatuering är ingen ”Quick fix”. Man måste vänta 6-8 veckor mellan varje behandling. Så lång tid tar det för kroppen att transportera bort färgpigmentet som slås sönder av lasern, det gäller även borttagning med lösning eller krämer. Området måste vara helt läkt inför nästa återbesök. Svart färgpigment är enklast att ta bort. Inom Permanent Make Up så används t ex svart färgpigment mest för eyeliner behandlingar, däremot till ögonbryn använder man brunt pigment med varma
eller kalla toner. Dessa bruna färger innehåller röda eller gröna pigment och därav tar det längre tid och behandla med laser. Det färdigbehandlade området kan komma att inte likna den omkringliggande huden. I värsta fall så kan det bli pigmentbortfall eller i extrema fall om man tar bort tatuering över hela brynet så dör hårsäcken så att man inte får några mer hårstån just där.

Vill du veta mer: permanentmakeup.se