Källaren som gud glömde…

Vår källare, i dess befintliga skick ovan när vi köpte rucklet, kan närmast beskrivas som ett totalt vrak. Tänk katakomber så är ni nära. Mikael, min kära sambo, kunde knappt med att gå ner i källaren men ändå var det nästan det här våningsplanet vi hade mest prat om. Får man till källaren får man liksom till en extra bonusdel till huset och när man kommer från lägenhet är extra utrymme något man längtar mycket efter. På vår källarlista stod följande:

  • Grovingång med mycket upphäng för kläder, skor, förvaring samt hund-avtvättning.
  • Tvättstuga där man förutom att tvätta även kan hänga tvätten. Dödligt trött på blöt tvätt i vardagsrummet.
  • Bastu – lyx absolut, men för oss är det ett familjehäng extra allt som vi verkligen uppskattar.

Ni ser skicket själva ovan, trångt med dörrar till höger och vänster. Ingen större fukt men ALLT måste göras om från grunden.

Ganska långt ifrån tvättstugedrömmen… Men potential finnes! Allting går (vårt mantra för överlevnad…)

Det här projektet har varit så krävande och långdraget att vi måste det i några olika delar där vi börjar med tvättstugan och bastun. Först rensade vi, givetvis, sen tog vi tag i golvet. Ett bra underlag är alltid en bra grund och jag vill att det ska vara lättstädat. Att renovera en källare är inte helt enkelt, det är viktigt att ta hänsyn till val utav material för att undvika fukt.

Bygger en liten duschhörna som ska vara bredvid bastun. Det ni ser i bakgrunden är vårt garage, men det är ett annat projekt.

Vi kunde inte riva hela väggen mellan de två små ursprungsrummen men vi kapade en del samt tog bort någon konstig form av hemmagjord isolering – det blir direkt ljusare och öppnare. Att ta bort nästan alla dörrar var också något vi gjorde direkt. En källare behöver luft. Delen till vänster blir tvättstuga och delen till höger ska bli bastu.

Åkte till Fredells och fick experthjälp med vår bastuplanering. Något jag varm rekommenderar – det är en hel del att ta hänsyn till vad gäller materialval beroende på vilken bastutyp du är men också vilka förutsättningar utrymmet har. Ovärderligt om ni frågar mig. Till exempel såg jag framför mig en bastu mer i glas/en glasvägg ut mot duschen men den planen ändrades. Dels går det inte att luta sig mot glaset och dels tar det typ tre gånger så lång tid att värma upp en bastu med mycket glas, något jag inte hade tänkt på alls!

Nu tar det äntligen form!! Väntar på lasten med virke vi beställt som ska komma hem, sen får bastuexpert-snickaren Erri (från Finland givetvis!) sätta igång!