Det är tillbehören som gör det!

Hur man köper samt lägger på en god fisk- eller köttbit
på grillen räknar vi med att ni kan vid det här laget. Men tillbehören..
Det är de som skiljer agnarna från vetet. Enligt oss.

Av: Mattias Larsson Foto: Semic Bokförlag

SOMMAR BETYDER GRILL och det finns ingen hejd på hur mycket vi hittar på att lägga
på grillen. Eller BORDE hitta på i alla fall då begränsningarna för alla nya smaker och
matupplevelser som kan skapas på grillgallret är ytterst få. Kocken Mattias Larsson har
knåpat ihop sin nya bok tillägnad just detta matfenomen, titeln är passande nog ”Grilla”
och här har vi valt ut våra absoluta favoritrecept. Grillad blomkål med Gruyere, rökig sparris
och som grädde på moset ljuvliga röror, såser och marinader. En varm sommarkväll
och en sval drink till och aftonen är komplett. Gå in på Inspirationmyhome.se för att se
samtliga rätters recept samt för att vinna ett exemplar av Mattias bok ”Grilla”.

Beamajo och röror av kocken Mattias Larsson

Örtiga rödbetor med smuladfårost och grillat surdegsbröd

Ingredienser:
12 små rödbetor
salt
färsk timjan
rosmarin
olivolja
2 skivor vitt surdegsbröd
150 g fårost
flingsalt

Skala rödbetorna och lägg dem på ett dubbelvikt bakplåtspapper eller ett dubbelvikt ark aluminiumfolie. Salta betorna och strö över timjan och rosmarin. Vänd runt alltsammans i lite olivolja. Vik ihop pappret och bind om med steksnöre, alternativt vik ihop foliet. Grilla
över indirekt värme i ca 1 timme tills betorna är mjuka med ett lätt tuggmotstånd.

Ringla lite olivolja över brödskivorna och grilla dem över direkt värme tills de får en fin rostad yta. Öppna paketen med rödbetorna och smula brödet över betorna. Smula också över fårosten och strö på lite flingsalt. Avsluta med att ringla över lite mer olivolja.

Grillrostad vitloek

Örtig grillrostad vitlök, paprika och oliver

Ingredienser:
8 vitlöksklyftor
1 paprika
50 g svarta oliver
50 g gröna oliver
citronskal, rosmarin, salvia,
timjan, olivolja, flingsalt
tandpetare

Skala vitlöksklyftorna. Kärna ur och skär paprikan i ca 2 cm stora bitar. Lägg ut ett dubbelvikt ark med aluminiumfolie och vik upp kanterna. Lägg ner samtliga grönsaker, en bit citronskal och lite örter. Häll på olivolja och lite flingsalt och blanda runt. Grilla på direkt värme några minuter tills paprikan har en fin rostad färg. Häll upp i en skål eller servera direkt från grillen med några tandpetare vid sidan om att spetsa det goda med. Prova gärna även med andra grillade grönsaker, enklare än så här blir det inte!