Doktor Mat, ny favorit på kroghimlen

Doktor Mat - Inspiration My Home

Doktor Mat, en restaurang i Stockholm som lagar såväl hälsosam som ekologisk och god mat! Doktor Mat adderar även ordet ”snabb” framför vilket passar ypperligt i vår stressade vardag..

Av Maria Roswall Foto Thomas Larsson / Andréa Jernmark

En restaurang vars koncept, förutom god mat och trevlig miljö, är att laga näringsrik och ekologisk mat samt sprida hälsa till alla? För bra för att inte testas kände vi och begav oss till Doktor Mat i Stockholm.

Dr Mat - Inspiration My Home

– Jag har alltid jobbat med hälsosam snabbmat men för 4 år sedan, när jag blev diagnostiserad med artros, föddes idén om att öka medvetenheten hur man kan använda kost för att bidra till ett friskare liv. Jag nördade ner mig i allt från råvarors hälsofördelar till förädlingsmetoden fermentering som jag använder för att få fram goda bakterier som gynnar kroppens tarmflora och stärker immunförsvaret. Bra mat är oprocessad, så nära råvarans ursprung som möjligt. Olivolja är bra, oliver är bättre. Tänker man så kommer man långt., berättar Johan Lalin, Doktor Mats grundare.

Doktor Mat - Inspiration My Home

Det är lunchtid och fullt av folk i lokalerna i Vasastan, det märks att trenden hälsosam snabbmat har slagit rot även här i Sverige. Vi blir serverade lite av varje, avnjuter en god juice och imponerats av ”snabbmaten” som känns vällagad och som smakar väldigt gott.

Laxen hos Doktor Mat har varit krogens storsäljare sen Dr Mat öppnade - Inspiration My Home

Laxen hos Doktor Mat har varit krogens storsäljare sen restaurangen öppnade.

Sesam och misolax

Laxen: rimmas i ca 1 timme sen tillreds den sous vide (i vacuumpåse) med miso, sesamolja, tamarisoja och lite kokos olja på 43 grader. Servera med en fröblandning (svarta och ljusa sesamfrön, chiafrön, gula och bruna linfrön) Svart ris, algsallad med picklad ingefära och fermenterad morot, inlagd svamp, Edamame bönor, wasabimajonnäs (wasabi + majonnäs).

Doktor Mat - Inspiration My Home

Recept – Kall chia och havregröt

Ingredienser
1 ½ dl havregryn (glutenfria)
1 ½ msk chiafrön
2 dl mandelmjölk
1 dl kokosmjölk
1 tsk kardemumma
1 krm vanilj
Lite salt om du vill.

Hur?
Blanda i en bunke och låt
stå i kylen ca 8 – 12 timmar.
Lägg upp i portionsformar.
Ät med rårörda hallon, fikon
och kokosflingor.

Doktor Mat, Tegnérgatan 5,  Stockholm.

Doktormat.se