Ekorecept av Siri Barje

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Enklaste spagettin - Ekorecept av Siri Barje

Nyttiga och goda recept av Siri Barje

Mat ska vara gott, bra för dig, andra och för världen. Ät pasta & bröd, men också en sallad. Drick vin om du vill men också massor av vatten. Köp ekologiskt i den mån du har möjlighet och ett stekt ägg är också middag. Ibland. Bara du lagar riktig mat också. BALANS – Siri Barjes ledord som vi mer än gärna följer.. Låt dig inspireras av våra ekorecept av Siri Barje!

Av: Redaktionen & Siri Barje Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Ekorecept av Siri Barje

Siri – en stjärna på mathimlen

Skapa, laga och fota. Siris instagram @olivehummer är oerhört populärt och är även det som ligger till grund för den här boken.

Broccolisoppa - Ekorecept av Siri Barje

Brocccolisoppa med cheddar & chili

Till 4 portioner:
1 broccolihuvud
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar bladselleri
3 msk smör
1 dl vitt vin eller 2 msk vitvinsvinäger
1 liter vatten
1⁄2 grönsaksbuljongtärning
1 1⁄2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Till servering:
Riven cheddar, hackad färsk chili, hackad gräslök, olivolja

Gör så här:
1. Skär broccolin i mindre bitar. Skala och hacka morot, lök och vitlök fint. Hacka sellerin.
2. Hetta upp smöret i en stor kastrull och stek alla grönsakerna tills löken är mjuk. Tillsätt vinet och låt det koka in ordentligt.
3. Slå på vatten och buljong och låt koka upp. Koka sedan soppan i 2 minuter.
4. Mixa soppan slät med en stavmixer och tillsätt sedan grädden. Smaka av med salt och peppar.
5. Toppa soppan med riven cheddar, hackad chili och gräslök. Ringla över lite olivolja och rör försiktigt ned osten så att den smälter nt.

Enklaste spagettin

Med tomater, vitlök, persilja och cashewnötter

Till 4 portioner:
ca 500 g spagetti
1/2 mugg pastavatten
1 dl cashewnötter, saltade eller naturella
5 vitlöksklyftor (Ja, 5! Det måste ju smaka något också!)
20 körsbärstomater
1⁄2 kruka persilja
5 msk olivolja
4 msk smör
1 tsk chili flakes
saften från 1/2 citron
salt och peppar
ev. lite riven parmesan

Gör så här:
1. Koka pastan i cirka 2 minuter mindre än vad som står på paketet. (Spara en mugg av pastavattnet innan du slår av vattnet.)
2. Rosta nötterna gyllenbruna i en torr stekpanna under tiden som pastan kokar.
3. Skala och skiva vitlöken tunt. Hacka tomaterna och persiljan.
4. Torka ur stekpannan, sätt på låg värme och tillsätt olivolja och smör.
5. Låt vitlöken och chilin sakta steka i cirka 1 minut. Höj sedan värmen och tillsätt tomaterna. Stek i ännu 1 minut.
6. Häll den avrunna pastan i stekpannan tillsammans med 1/2 mugg pastavatten. Låt allt koka ihop till en trevlig sås.
7. Strö över persiljan, rör runt och pressa över lite citronsaft.
8. Salta och peppra och servera med nötterna och eventuellt lite parmesan.

Rårissallad - Ekorecept av Siri Barje

Rårissallad med betor, spenat, zucchini & dijonkräm

Till 4 portioner:
3 dl råris
1⁄2 kruka gräslök
1 kg gulbetor, polkabetor eller rödbetor
2 msk honung + lite extra att ringla över
2 + 3 + 2 msk god olivolja
1 knippe salladslök
1⁄2 zucchini
1 påse färsk spenat, à 70 g
3 msk sesamfrön
salt och peppar
1 knippe rädisor
ett gott bröd

Dijonkräm:
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
2 msk dijonsenap
färskpressad saft från 1/2 citron
salt och peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka råriset enligt anvisningarna på paketet. Hacka gräslöken.
3..Skala en gulbeta och en polkabeta. Skiva dem tunt med en mandolin och lägg åt sidan. Dela resten av betorna i mindre, ojämna bitar. Lägg på en plåt, ringla över honung, 2 msk olivolja och ugnsbaka dem i ungefär 35 minuter.
4. Skala och hacka vitlöken. Blanda ingredienserna till dijonkrämen. Ställ kallt.
5. Hacka salladslöken och riv zucchinin på den grova sidan av ett rivjärn. Blanda med det varma riset och 3 msk olivolja. Salta och peppra.
6. Lägg spenaten på ett fat och toppa med råris, ugnsbakade betor, råa betor och hackad gräslök. Ringla över resterande olivolja, honung och strö över sesamfrön. Servera med rädisor, bröd och dijonkrämen.

God Dryck No 1

Dryckestips!

Bubblor utan alkohol är alltid gott! Det här ekologiska bubblet tycker vi extra mycket om då hela vinsten går till välgörenhet. Finns hos Cajsa Warg och på Systemet för 85 kr.