Hitta lugnet på ön Jura

På Jura finns ett destilleri, en kyrka, en mataffär och ett hotell. Ön tillhör ögruppen Hebriderna i Skottland och vi åkte hit i sällskap med komikern Nour El Refair, och kokboksförfattaren och programledaren Lotta Lundgren. Whiskey, jakt och natur stod på schemat.

Text: Louise Örvell Foto: Ea Czyz

Fredag eftermiddag
Framme på ön Islay! Vi har rest sedan elva på förmiddagen från Stockholm, bytt flyg i Glasgow och åkt den sista biten i ett litet och skumpigt plan med trettio sittplatser. På flygplatsen blir vi hämtade i en minibuss. Chauffören Alex pratar gäliska och det är svårt att förstå vad han säger men det gör inget. Det är mysigt. Dialekten för tankarna till tv-serie ”Hem till gården”. Vi är framme vid hotellet som ligger granne med destilleriet. Det första som slår mig när jag kliver ur bilen är doften. Att det görs whiskey här går det inte att ta miste på. På Jura bor ca 200 personer, det finns ett destilleri, en kyrka, en mataffär, ett hotell med restaurang och pub. Det är allt men det räcker bra och Jura är faktiskt perfekt som turistmål. Man kan vandra, fiska, jaga och ta en whiskey framför öppna spisen men jag undrar hur skulle det vara att bo här?

Ön Jura

Fredag kväll
Efter en god middag möts vi i puben för den första whiskeyprovningen. Vi provar tre sorter. Ett stort sällskap sitter vid bordet bredvid. De stojar och skrattar högljutt. Rachel, vår whiskeylärare, kom hit för tre år sedan. Hon bodde i New Jersey och kom till Jura av en slump. Hon förälskade sig i ön, bestämde sig för att flytta dit och som av en händelse träffade hon sin stora kärlek. Hon hävdar dock att det var ön och inte mannen som gjorde att hon stannade kvar.

Lördag morgon
Frukost på hotellet. Vi beställer toast och scramble eggs från en av gästerna i puben kvällen innan. De få människor som bor på ön jobbar antingen i destilleriet, restaurangen, baren eller i butiken. Efter frukosten tar vi en promenad. Det regnar fortfarande. Det är vackert, men ensligt. Ljudet av vågorna som slår mot stranden skapar en känsla av rofylldhet. Det kanske var den känslan de ville åt tänker jag, författarna som åkte hit för att skriva. Det ryktas nämligen att kriminalförfattaren Ian Rankin har skrivit en av sina romaner här, liksom George Orwell som åkte till Jura för att skriva den klassiska framtidsromanen 1984.

Ön Jura

Lördag lunch
Vi besöker öns stora sevärdhet Juras whiskeydestilleri. Hit åker whiskeyintresserade från hela världen, både privatpersoner och whiskeyklubbar. Destilleriet har funnits sedan 1876 och här görs sju olika sorters whiskey. Vi får en rundtur i destillieriet. Jag är ingen stor konsument av whiskey men det är spännande att se hur det går till. För att whiskey ska få kallas whiskey måste den lagras i minst tre år på ekfat. Finare whiskey lagras i tio år eller längre.

Varje fat har olika träslag som whiskeyn tar smak av. Det är därför olika whiskeysorter kan smaka så olika.

Lördag eftermiddag
Det är dags för whiskeyprovning igen. Den här gången är det Nour som håller i den.
– Mitt intresse för whiskey började när jag var 13 år. Jag hade länge undrat varför herrarna skulle gå till finrummet och ta en whiskey medan kvinnorna stannade i köket. Jag ville också vara med i finrummet, säger hon.

Ön Jura

Vi dricker i tulpanformade glas. Vi får lära oss att man ska rulla runt whiskeyn i munnen och lägga lite under tungan. Vi provar fyra olika sorter. De flesta tycker att Jura Prophecy är godast. Den är rökig.
– Rökig whiskey passar bäst när man är ute på havet. Den ska helst drickas ur en fickplunta. Till drinkar passar lite äldre whiskey och om man vill ha avec tycker jag söt whiskey är bäst, säger Nour.

Efter provningen äter vi en måltid som Lotta har lagat. Rätten består av kött från kronhjort som Nour har skjutit året innan. Till det får vi ramen-nudlar, sidfläsk och en helt ljuvlig buljong som har kokat i timmar.

– Intresset för matlagning började när jag var i 30-årsåldern då jag träffade en kille som åt allt. När jag sedan blev föräldraledig började jag experimentera. Jag mår bra när jag lagar mat. Det samlar ihop mig och gör mig fokuserad, berättar Lotta.

Lördag 23.00
Vi fortsätter kvällen på puben. Många vrider på huvudet när vi kommer in. Vid det här laget har vi bytt whiskey mot skotsk öl. Vi spelar biljard och i skrålet av högljudda skottar får jag en pratstund med Lotta. Även hon, liksom Nour har jaktlicens.
– Jag började för tre år sedan. Jag fick en förfågan om att göra ett program om jakt med Leif GW Persson. Jag minns mitt första möte med Leif. Han sa ”Jag har kollat upp dig. Du är ostraffad och finns inte i brottsregistret. Vi ska åka till en grusgrop och skjuta. Sedan får vi se om det är någon idé”. I grusgropen ställde vi upp fem ölburkar och jag fick ett gevär i handen. Jag sköt ner burkarna exakt i mitten. Sedan var det klart, säger hon.

Ön Jura

Lotta älskar spänningen och att hon tvingas fokusera.
– Att jaga är det mest spännande man kan göra. Man vet inte vad som ska hända. Djuren är alltid steget före. De både hör och ser bättre än vad vi gör, så vi måste skärpa våra sinnen.

Söndag morgon
Regnet öser ner och det blåser rejält. Vi åker båt till Glasgow. Jag får ytterligare en pratstund med Lotta.
– Jura känns som en väldigt speciell ö. Jag gillar platser som är ödsliga. Det är få platser man kan vara helt själv på, helst ska det vara svårt med uppkopplingen också. Sådana platser börjar bli hårdvaluta, säger hon.

Jag tänker att det har varit ett äventyr och jag håller med Lotta om att man man ibland kan behöva åka till ställen som Jura. Kanske har jag blivit lite mer rofylld och visst har jag lärt mig mer om whiskey.

För whiskeyrookies
• Smaka först. Häll sedan i några droppar vatten. Då blir smakupplevelsen annorlunda.
• Ta lite i munnen och låt whiskyn vara kvar. Smaka och blanda med saliv.
• Prova single malt som är renare i sin smak. Undvik Grants och Famous i början.