Digital detox i Umbrien – Italien

Digital detox i  Umbrien

Vi skumpar oss fram i en jeep på vägar som absolut inte är några vägar på riktigt och där, mitt uppe på en kulle i detta umbriska parkland-skap ligger Eremito Hotelito Del Alma. Inbäddad i den vackraste av gröna miljöer tornar den klosterliknande byggnaden upp sig och jag undrar åter igen vad det egentligen är jag gett mig in på. Jo, jag har gjort min research och vet att jag ska tillbringa tre dygn på ett klosterliknande ställe uppe i dalgångarna i Umbrien i Italien, men när signalen på mobilen plötsligt är helt borta och jag liksom grips lite av panik nej, då känns det inte som att jag ändå var helt förberedd. Om det är någon gång man verkligen förstår hur wifi-beroende man ändå blivit är det när man får kontakten helt bruten flera dagar i streck.

Ägaren Marcello Murzilli visar oss in genom den gamla trädörren. Det är mörkt och gången in till ett stort rum är endast upplyst av levande ljus. Det är jag och fyra personer till, vi har aldrig träffats förut och vi ska nu tillbringa flera dygn tillsammans på det här minst sagt udda ställe. Marcello är kortfattat en italiensk designer som gjort sig en stor förmögenhet på bland annat skor. Han är grundaren till populära eco-vänliga Hotelito Desconocido i Mexico och nu också till nyöppnade Eremito. På kvällen sitter vi på kuddar i det stora rummet och lyssnar på Marcellos filosofi bakom Eremito, detta speciella ställe på vilken plats han själv levt som eremit i över ett år innan han började bygga.
– Du vet inte vad ensamhet är innan du levt alldeles ensam mitt i naturen. Det är då dina tankar verkligen kommer fram och det är det jag vill ge de som checkar in här. Det finns hundratals fantastiska boutiquehotell och lyxiga villor här i Italien men det finns inget som det här.

Enkelt men utsökt

Våra rum kallas för celler och jag vet inte om det är att likna vid en fängelsecell eller en klostercell? Rummen är bara på 9 kvm vilket enligt Marcello är det minsta rummen i Europa. Allting är enkelt men utsökt in i minsta detalj, bara linnet i sängen har tagit över ett år att tillverka för hand. Rummen består av en säng, ett skrivbord i sten och en stol i sten. En pytteliten dusch och toalett och det är det hela och jag älskar det. Vill bara lägga mig på sängen och inte göra någonting alls utan bara vara. ”The spirit of the senses” återkommer Marcello till vid flera tillfällen och det är precis det allting handlar om här. Att koppla bort från stress, internet, mail och måsten. Bli ett med sina tankar och försöka leva i nuet.

Umbrien Italien- Nr 2 Inspiration MyHome 2015

Kvällens tysta middag intas här med endast stämningsfull musik och en kandelaber som sällskap. Vi sitter bredvid varandra utan tillåtelse att prata i 45 minuter.

Tyst middag

Det är ju i ärlighetens namn bland det mest udda man kan tänka sig, att vid middagstid sitta och äta under total tystnad, men det är precis vad vi gör här. Vi sitter längst med väggarna på bänkar med bordet framför oss och blir serverade en helt otroligt god italiensk middag. Allting är vegetariskt och odlat utanför på markerna utanför. Pasta med svamp, ricotta, hembakat bröd och ljuvlig olivolja. Rött vin till det vilket känns som en skänk från ovan. En kandelaber står framför alla gäster vilket gör att man har något att fästa blicken på. Musik spelas under hela de 45 minuter som vår ”silent dinner” äger rum. Det känns konstigt och ovant i början men bara andra dagen nästan längtar jag efter den behagliga stund som middagen i tystnad ger. Det ÄR berikande att sitta och äta, känna smaken från varje råvara i tystnad och låta tankarna få ta tid och plats.

På morgonen ska vi ha yoga klockan sju och jag frågar försynt om någon kan knacka på min dörr. Mobilen är ju som sagt död. Marcello svarar att du vaknar när kroppen vill vakna och jag lovar, du kommer vara med på yogan. Mycket riktigt, jag sover till prick halv sju och mår helt fantastiskt bra när jag vaknar. Vill aldrig åka härifrån.

FAKTA

Eremitio Hotelito Del Alma:
Ett klosterliknande hotell för ensamresande, eller i alla fall bor alla gäster i singelrum även om man kommer som ett par. Hit kommer man för att koppla ner rent bokstavligt talat då det inte finns någon uppkoppling.

Pris: Från ca 2.000 kr per natt inclusive helpension (pris 2015).

www.eremito.com/en/

Att göra: Så lite som möjligt vilket är hela tanken. Promenera i omgivningarna, vandringar med guide ordnas, ridturer likaså. Yoga på morgonen och ett avkopplande bad i uppvärmda poolen är skönt.
Ångbastu och meditationsrum finns också.

Mest speciellt: Hela Eremito är speciellt på ett väldigt fint sätt. Så vackert och detaljrikt men på ett enkelt, omaterialistiskt och spartanskt vis. Att känna paniken över att inte vara nåbar eller kunna kommunicera som vanligt var nyttigt och bra.

Tar jag med mig:  Middagarna i tysthet. Mycket speciellt i början men väldigt avslappnande och skönt när man vant sig. Att bli ett med sina tankar, att faktiskt sova själv just för att få vara ifred med tankarna och inte behöva prata är väldigt behövligt ibland.

 

Text Maria Roswall  Foto Alexandre Auriol