Familjeresa till Dubai

Familjeresa Dubai

Dubai bjuder på sol, lyxig shopping och eleganta hotell i toppklass. Perfekt för avkoppling, absolut, men hur perfekt är det när barnen är med? Följ med på vår familjeresa till Dubai!

Av: Maria Roswall Foto: Maria Roswall & Press

Förenade Arabemiraten – ett komplext land

Dubai är ett av de länder som delar mig på mitten. Jag vet, det är en udda sak att börja ett resereportage med men jag vill gärna få det sagt då den känslan genomsyrar min syn på landet och givetvis då också min upplevelse av min vistelse här. Att resa är mitt stora intresse, jag vill uppleva så mycket som möjligt, få en så genuin inblick i landets kultur, historik och även värderingar och religion som möjligt. Och det är här Dubai delar mig.

Familjeresa Dubai

Dubai – fantasiernas rike

Detta är ett land som till mångt och mycket står för allt jag inte står för men trots detta är det en plats som ligger på svenskarnas topplista över destinationer vi helst åker till på vår semester. Pratar man om Dubai med Dubai-entusiaster är det ett land de älskar passionerat. Jag har varit i Dubai en gång tidigare, för tio år sedan och blev väldigt berörd av upplevelsen. Var faktiskt nästan lite i chock under mina intensiva dygn på den resan och alla intryck. Dubai är inte likt något annat, Dubai är en fantasistad som fullkomligt exploderar med lyftkranar på rad och hotell efter hotell.

Familjeresa Dubai

Undertecknad vid Ruffles Dubais guldkantade pool. Ett riktigt bra hotell på alla sätt, perfekt om man vill unna sig det bästa en helg eller kanske bara för ett dygn. Hela familjen trivs här. Bilden ovan är också från Ruffles, från deras eleganta lobby.

Extra allt

Kvinnorna i sina påkostade niqab och abaya, de traditionella arabkläderna i den här delen av världen. Hårt sminkade, sotade ögon tittar fram och en designväska med många nollor i prislappen hänger på armen. Männen bär sina kritvita, fotsida dishdash med huvudet högt och i handen dinglar nyckeln till en bil i miljonklassen. Extra av allt, det är så det är här i emiratet.

Familjeresa Dubai

Dubai är den mest toleranta orten runt Persiska viken

Nu är jag alltså här igen, tio år senare och med mig har jag min familj. Jag är extra nyfiken på om attityden till mig som kvinna har ändrats, vilket jag tar för givet att den har. Dubai är den mest toleranta orten runt Persiska viken, alla religioner är tillåtna och då Dubai till största delen lever just på turismen känns det som ett måste för dem att då också anpassa sig mera efter hur vi västerlänningar lever och är.

Behagligt klimat

Värmen är otroligt behaglig, alldeles perfekt. Det är inte ett moln på himlen under den vecka vi är här och kvällarna är så där magiska som man vill att de ska vara. Temperaturen i havet är även den helt perfekt och det går att ligga i och bada precis så länge man önskar. Vi har valt ut några olika hotell för att få en bra variation och även för att få färdas genom landet för att se hur det ser ut och upplevs utanför hotellentrén. På agendan står två riktiga familjehotell med egen strand samt två hotell mera inne i city.

Sheraton Jumeira Beach Resort med perfekt läge precis vid The Walk, för kvällsstroll, och stranden för dagshäng med sand under fötterna.

Familjeresa Dubai

En bra combo utav city-liv och beach får man på Sheraton Jumeirah Beach Resort. En drink på kvällen här nere i beachloungen är ett extra plus efter en dag vid poolen och på stranden.

 

 

Poolen vid Sheraton Jumeirah Beach Resort.

Vi startar med Hilton Ras Al Khaimah

Vi börjar på Hilton Ras Al Khaimah Resort & Spa som själva utnämnt sig till att vara ett av Dubais allra bästa familje-beach-hotell. Efter några dygn här kan vi inte annat än instämma. Allt för barnfamiljen serveras på silverbricka. Fantastiska pooler, såväl barnvänliga som vuxenvänliga då det finns ett område lite ”upphöjt” där barn under 15 år inte får vara. Det är inte svårt att få dagarna att gå här, det som dock är en lite speciell känsla är att tittar man snäppet utanför hotellets område är där ingenting. Absolut ingenting. Hotellet ligger helt enskilt beläget med sin egna strand och egna byggnader – lite som en egen hotellby.

Den här mysiga takbaren på Hilton Ras Al Khaimah Resort & Spa blev vårt favorit-kvälls-häng. Barnen vilade på puffarna och vi njöt av ett glas med solnedgång som underhållning.

En och annan längd går det att bocka av i den här poolen på Hilton Ras Al Khaimah. Väldigt behagligt poolhäng och även bekvämt med al inclusive som vi betalade för här. Kunde man gå och hämta dryck och frukttallrikar, glass eller vad man önskar när man önskar det.

Familjeresa Dubai

Asiatiskt på menyn på en utav JA Palm Tree Courts restauranger.

Kontrasternas rike

Vi bor också på Raffles inne i city och kontrasten är stor, här är det lugnet som råder. Det yttersta utav lyxlugn som just sådana här hotell jobbar på att erbjuda sina gäster. Raffles tillhör toppskiktet och bara den pampiga entrén och mottagandet vi får gör att vi nästan tappar andan. I Dubai är servicen generellt alltid på topp och Raffles är inget undantag. Det finns inget, inte en enda detalj som inte är noga utvald och genomtänkt för gästens bästa. Det som alltid skiljer 5-stjärniga hotell från hotell med färre stjärnor är maten och det är också här vi njuter som mest.

Förstaklassiga Raffles

Frukostbuffén är fullkomligt ljuvlig och på kvällen avnjuter vi mästerlig sushi i en utav hotellets restauranger. Det här är ett alldeles perfekt hotell om man kanske är på genomresa i Dubai på väg mot Asien eller Maldiverna eller om man helt enkelt bara vill unna sig en otroligt avkopplande vistelse. Barnen tas emot med silverhandskar och vi känner oss minst sagt ompysslade på alla sätt. Njuter av soligt poolhäng, tar en sväng ner till den stora, exklusiva gallerian som ligger vägg i vägg med hotellet och lyxar till det lite extra med en behandling i hotellets fina spa. Allt förpackat i en ljuvlig, förstaklassig ask.

En exotisk och ultramodern smältdegel

Då vi bockar av hela fyra hotell på 10 dar blir det en del bilfärder genom detta kontrasternas landskap. Sexfiliga motorvägar kantade utav höga, skruvade, skimrande blanka hus och skrapor. Spegelfasaderna och all belysning för tankarna till en Star Wars-stad. Denna rymdstad varvas med trånga souker, smala gränder och så öken på det. Sand, sand och mera sand. Barnen blir lyriska över kamelerna som likt våra kor strosar omkring i sanden längst med vägarna. Det är en smått bisarr känsla när man färdats genom öknen ett tag och så pang, rakt in i en citydel som växer så mycket att det nästan fysiskt känns hur byggandet pumpar runt i städerna.

Familjeresa Dubai

Fina Raffles Dubai, genomtänkt in i minsta detalj

Allt som glimmar är guld

Här är allt sprillans nytt, om det ens är färdigbyggt, och i Dubai är allt på världsrekordnivå: världens högsta byggnad Burj Khalifa, 828 meter över havet, världens lyxigaste hotell Burj Al Arab, och världens största shoppinggallerian Dubai Mall med 1 300 butiker. Och ja, det här ÄR arabvärldens Las Vegas och här är allt som glimmar guld.

Upplev Dubai på egen hand

I Dubai kan man också spendera obegränsat med pengar och många är det som gör det. Men det går också att bo riktigt bra även på 3-stjärniga hotell då standarden här generellt sätt är otroligt hög. Man kan också fynda lokala produkter och äta prisvärt på restaurangerna i food courts och i gallerior. Dock utan alkohol. Den som vill fynda och även få sig en liten dos ”arabisk känsla” ska lämna shoppingpalatsen och bege sig till soukerna, de lokala marknaderna, i kvarteren Deira och Bur Dubai. Priserna varierar efter prutförmåga men även om man inte handlar något är det en upplevelse att bara strosa runt.

Lugna och säkra The Walk

Vi bor en natt inne i city, på Sheraton Jumeirah Beach vid ”The Walk”, och känslan när vi promenerar där på kvällen längst med stranden bland krogarna är lugn, harmonisk och väldigt säker. Familjer umgås, vissa bär de traditionella kläderna men majoriteten ser ut precis som vi västerlänningar. Det känns mer jämlikt här, precis som jag var inne på har Dubai ändrats en hel del sedan jag var här förra gången och jag skulle säga att jag ser mindre än hälften så många kvinnor i heltäckande burkas. Jag träffar Claire som är marknadschef på Raffles och frågar nyfiket hur hon upplever att det är att leva och arbeta här som kvinna.

En stor fördel här på JA Resorts Hotel är att området känns luftigt och generöst. Jag började varje morgon med en joggingtur på stranden följt av yoga under en palm.

Familjeresa Dubai

JA Palm Tree Court blir även det en favorit för hela familjen. Stort utbud av restauranger, pooler och aktiviteter. En golfbana på det ger ett extra plus!

 

 

Tänk på hur du klär dig

– När jag kom hit från London kändes allting väldigt annorlunda, men det gick snabbt för mig att komma in i livet här och jag tycker faktiskt inte att jag behandlas särskilt annorlunda än mina manliga kollegor. Det är viktigt att vara respektfull och för en kvinna handlar det mycket om hur du klär dig. En arabisk man tittar dig i ögonen och skulle du ha urringat eller för kort kjol blir han besvärad och tittar dig än mer stint i ögonen, av respekt för att inte titta på din kropp. Det är ju inte som i London direkt men jag respekterar detta, klär mig mera propert än vad jag kanske skulle gjort i London. Det är inte svårare än så. Sen umgås man inte med den inhemska befolkningen, jag umgås med andra västerlänningar.

Vårt bästa budgettips kommer här!

Det positiva jag känner efter mötet med Claire är att det är precis sådant här som gör att Dubai kommer få vika mer och mer från sina mer extrema värderingar då vi västerlänningar kommer in även på chefspositioner. Uppblandningen tror jag är det mest positiva som kan hända det här landet. Något jag alltid gör när jag reser är att boka in middagar, luncher eller bara en drink på hotell jag vill uppleva, absolut bästa ”budgettipset” . Vi vill få en känsla av världens lyxigaste hotell, Bur al Arab och bokar middag på deras nyöppnade restaurang Scape och vad man än må tycka om detta överdåd till inredning är det verkligen en upplevelse. En rolig upplevelse men personligen faller jag mer för hotell och restauranger med en unik ”själ” och personlighet.

Familjeresa Dubai

Hilton Ras Al Khaimah Resort får tio poäng utav tio möjliga från Lukas och Sophie. Vi är benägna att hålla med, det här är ett perfekt familjeresort.

Checka in över dagen på Atlantis

Många njuter av lyxhotellens restauranger och faciliteter, såväl dagtid som kvällstid, utan att ha checkat in för natten. Spektakulära Atlantis, beläget längst ut på den konstgjorda ön The Palm, är ett bra exempel på ett ställe där det går att tillbringa dagen, njuta av det gigantiska vattenlandet och äta lunch utan att bo där. Dock är prisnivån här i Dubai hög, ha det i åtanke när ni bokar semesterveckan hit, särskilt om ni reser med barn. Att titta på hotellens al inclusive-paket är en stark rekommendation. Lika bra att veta prislappen innan, betala notan och kunna gå ”al in” under vistelsen. Mitt andra tips är att dela upp semestern på kanske två olika hotell. Variation förhöjer och kombinationen några dagar på ett strandhotell ihop med några ”down town” är den ultimata combon. Så svaret på den fråga vi började med, hur perfekt är Dubai för familjen blir ett positivt svar. Dubai är alldeles perfekt för familjesemestern om sol, service och poolbad står på önskelistan. Står däremot genuin kultur, måltider på pittoreska restauranger med rutiga dukar och gammeldags arkitektur och historik på listan – nja, då är det nog bättre att stanna i Europa och styra flyget mot Italien, Spanien eller Grekland i stället.

Kontrasternas strandhäng! Här citykänsla på stranden nedanför Sheraton Jumeirah Beach vilket vi bokade genom Apollo.

Och här morgonpromenad i stillhet på JA Resort. Innan ett dopp i en utav resortets pooler.

JA Palm Tree Courts pool bjuder på allt det en pool bör bjuda på.

 

Här bodde vi:

Hilton Ras Al Khaimah Resort & Spa
apollo.se

Sheraton Jumeirah Beach
sheratonjumeirahbeach.com

Raffles Dubai
raffles.com/dubai

JA Palm Tree Court
jaresortshotels.com

 

Följ med på vår resa även rörligt!
https://www.youtube.com/watch?v=PS8Je8DYt4w&feature=em-upload_owner