Ljuvliga, åtråvärda, askungehy

Rengör, återfukta och ta hand om – det är det som gäller för att få höstens finaste och gladaset hy

Nu är det höst och huden behöver om möjligt ännu mer omvårdnad och pyssel än under sommaren. Solbrända gyllenbruna kinder är ett minne blott men ack sådan vacker hy man kan få om man använder rätt produkter och borstar på lite färg på kinderna.

När årstiderna skiftar och kylan kommer hämtar vi ner vantar för händerna och mössa för huvudet men många glömmer att även hudens behöver mer närande och skyddande krämer. När huden inte får tillräckligt med näring blir det ett litet glapp i hudens barriär och den reagerar genom att bli flagnig och torr. Det är huden sätt att säga att nu är det dags för mer skydd och ignorerar du dessa första signaler kan huden bli irriterad, rödröd och reaktiv. Nu behövs helt enkelt en en lite fetare kräm och inte lika mycket fukt som du har på sommaren. Tänk dig själv ett nyduschat blött hår i minusgrader – det fryser och du kan till och med bryta av hårstråna. Det samma gäller för din hud. Fukt och vatten fryser i minusgrader, så går du från 20 plusgrader inomhus till under minusstrecket utomhus får huden jobba ihjäl sig för att reglera temperaturen vilket ger påfrestningar för kärlen som i sin tur kan ge permanent rodnad. Torr hy eller blandhy producerar inte så mycket fett som behövs för att skydda huden och då är det bra att hjälpa huden på traven i form av en fetare kräm.

Vi hämtar ner vantar för händerna och mössa för huvudet men glömmer att även huden behöver skyddas mot kylan

Therese Mathisen Myhome

Therese Mathisen heter jag och jag kommer lära er allt om hudens behov och beståndsdelar. Jag är hudterapeut och grundare av Spa By Us på Riddargatan i Stockholm.

Mina tre måsten under dagen

1. Alltid redo för en promenad i skogen. Bono och jag älskar luften så här års.
2. Grönt är skönt. C-vitaminsmoothiebomb av apelsin, citron, äpple och spenat toppat med spirulina och vetegräs.
3. Ingen natti, natti utan tvätt med Babors 2-stegs serie. Ljuvliga.

Följ mina råd för höstens gladaste hy

1. Jo, rengöring är A och O i hudvårdsrutinen så det är viktigt att rengöra på djupet utan att torka ut huden. Använd en rengöringolja som tar bort fettlöslig smuts och slarva inte med ansiktsvatten efter rengöring. Ansiktsvatten återfuktar huden på djupet och gör att det serum eller den kräm du applicerar ovanpå absorberas lättare och du får ett bättre resultat. Om du har torr, fnasig och irriterad hy undvik att tvätta huden i vatten på morgonen utan torka bara av ansiktet med ansiktsvatten på bomullspads så kommer du märka en stor förbättring .

2. Anpassa din kräm efter säsong och väder.Varje gång din kräm tar slut köp en annan. Det kan absolut vara samma märke men ändra konsistensen så att den blir lite fetare och ger lite mer skydd nu till vintern. Är du en riktig torris rekommenderar jag dig att lägga till ett serum för extra skydd och näring.

3. Gå på ansiktsbehandling! Unna din hud att få bli ren på djupet så att den kan andas ordentligt och ta emot de produkter du använder ända in och ge den effekt som de ska. Vill du gå steget längre och få ännu mer lyster, gör en lättare kemisk peeling. Mandelsyrapeeling kan göras på de flesta hudtyper då den är rodnadsdämpande, inflammationshämmande plus den ger en direkt fräschhet och lyster.

4. Ät grönsaker och få i dig näring! Kroppen är smart och alla viktiga mineraler, vitaminer och näring går först och främst till insidans viktiga organ och sist till huden, naglar och håret. Det finns inga genvägar, det gamla ordspråket att skönhet kommer från insidan stämmer verkligen. Om du har svårt att äta stora portioner med frukt och grönsaker, juicea ner det till en grön, skön smoothie.

5. Ut i friska luften. Ta dig tiden, bara gör det. Jag har en liten fransk bulldog så oavsett hur stressad jag är måste jag ut med honom vilket är min
räddning. Frisk luft gör att huden kan andas bättre vilket ger den en friskare, hälsosammare look. Och det är ju precis det vi vill ha.

myhome-front
Läs artikeln i tidningen (pdf)