Öppet & ljust med havsutsikt

Att få rita och bygga sitt egna hus är mångas största dröm. För Charlotta Wågert och sambon Levente har drömmen äntligen blivit verklighet. Efter långt sökande efter den perfekta tomten föll valet på Brevik ute på Lidingö.

I ett fantastiskt hus med utsikt över vattnet på Lidingö bor familjen Wågert. Levente Kiss och Charlotta Wågert tillsammans med Rufus, 6 år, tvillingarna Franka och Alba, 2 ½ år, samt adopterade blandrashunden Sigge. Redan när vi kommer in på husets uppfartsväg möts vi av en gigantisk röd leksaksbil och att barnens lekbehov har en plats högt upp på familjens fokuslista står snabbt utom allt tvivel. Innanför de fina, gamla trädörrarna från 1890-talet (hittade på Blocket och hitfraktade från Skåne för omslipning och inoljning) öppnar familjens hus upp sig med generös rymd och fantastiskt ljus.

hemma-hos-charlotta-spis-dorr

Husets gamla dörr, som verkligen skapar karaktär, är ett fynd på Blocket och hittransporterad nere från skåne.

– Det viktigaste för oss när vi byggde huset var att få bygga ett hem som är vi. Jag är mycket för värme, atmosfär och chabby chic medan Levente är mer stram. Jag kan ju säga att det inte varit helt lätt att få ihop alla gånger! Tvillingarna busar omkring mammas ben, Rufus vill ha bullar och saft och Sigge kommer med en boll i munnen. Inne hos Wågerts är det milt uttryckt full rulle och jag har stor förståelse för att de valt den sociala, öppna planlösningen. Familjärt och lekfullt är passande ord för husets trevliga nedervåning.
– Jag älskar det här med öppen planlösning. Jag vill gärna ha alla omkring mig hela tiden, Levente gillar att laga mat och så är vi sociala och har ofta familj och vänner över. Då är det mysigt att kunna hänga tillsammans när mannen lagar mat, Rufus spelar spel i soffan, tvillingarna busar runt på golvet och vännerna tar ett glas vin vid köksön.

Jag är mycket för chabby chic medan Levente är mer stram. Inte det lättaste!

hemma-hos-charlotta-vardagsrum

Matgruppen i mörkt trä är nästan det enda som bryter mot det annars väldigt ljusa och vita i huset.

HEMMA HOS
CHARLOTTA WÅGERT
Här bor: Charlotta Wågert, sambon Levente Kiss och barnen Rufus, 6, tvillingarna Franka och Alba 2 ½, och hittehunden Sigge.
Gör: Charlotta driver tillsammans med Katarina Bergegård barnprylssajten Loppi.se samt skriver bloggen echochicas. Levente är inredningsarkitekt och har firman Prima Hem.
Huset: Villa på Lidingö, egenritad och byggd av Leventes firma under noga uppsikt av sambon Charlotta.
Inspirationskälla: Jag gillar tidningen Lantliv, inspireras mycket av hotell och kikar igivetvis på duktiga bloggare då och då. La Residencia i Deia på Mallorca och Le Rouge på Sicilien är mina absoluta favoriter på hotellsidan.

hemma hos charlotta wågert
Familjens fina villa har precis blivit färdigrenoverad och barnens rum är ännu inte helt klara. Tapeter och lite mer mys ska in men först måste Charlotta och Levente pusta ut lite. Det har inte varit helt smärtfritt att både få tvillingar och försöka få klart ett stort husbygge samtidigt.
– Levente är inredningsarkitekt så han kan alla fallgropar men det blir ändå alltid mer av det mesta än vad man tänkt sig. Sprängningen har varit den största fallgropen för oss med det här huset. Helt makaber har den varit och det har blivit väldigt, väldigt kostsamt. Det är Charlottas sambo Leventes firma Prima Hem som ritat och byggt huset och därmed gett familjen möjlighet att få uppleva det som är mångas absolut största dröm. Att få rita och skapa sitt egna hus exakt så som man vill ha det.
– Precis! Det är magiskt att få skapa sitt hem utefter sina behov och önskemål. Det viktigaste har varit att det skulle bli vackert och praktiskt. Allt vi bygger måste stå pall för tre barn och en stor hund! Sen är vi två starka viljor som måste kompromissa en hel del. Jag vinner färgval och Levente vinner planlösningsgrejen, säger Charlotta med ett stort skratt.

Lättskött trädgård viktigt

Eftersom själva ritandet och byggandet är Leventes profession har de bitarna fallit på plats relativt smidigt. Det svåraste var att hitta en tomt på Lidingö och för Charlotta, som är uppväxt i samma område, var det som högsta vinsten på lotto när tomten här i Brevik dök upp.
– Vi är inga trädgårdsfantaster så vi ville inte ha en tomt med värsta, stora trädgården. Sen har jag många gamla vänner som också flyttat tillbaka så det är lite som att gå på klassåterträff varje gång man går ner och handlar på ICA.

hemma-hos-charlotta-tradgard

Köksön är husets hjärta och här var det viktigt att den blev rejäl med förvaring även inuti. Bland annat har man gömt husets frysar där och istället för kylskåp har Levente byggt ett litet kylrum i kökets ena hörna.
– Kylrummet (beställt från Norcool.se) var Leventes idé och det blev riktigt bra. Hela tanken med köksön var att bryta det moderna i köket och få in lite lantlig känsla. Jag tjatade till mig det franska bistrokaklet också för att förstärka den lantliga känslan.

Återanvändning och egen fix

Levente är bra på att använda samma material till olika ställen och bland annat har han lagt sten, som blev över från golvet i hallen, ovanpå köksön. Den fina, gamla insatsen i öppna spisen är ett fynd från ett utav Leventes många byggen. Levente kommer hem och jag kan inte låta bli att fråga honom vad han är mest nöjd med i huset.

hemma hos charlotta köksö

– Den öppna planlösningen och den trevliga fokuseringen kring köksön och vår öppna spis. Även om allting inte var klart i vintras var det otroligt mysigt att fira jul här. Sen gillar jag kylrummet också. Bara att stapla in hur mycket som helst!
– Jag skulle nog säga att badkaret är min favoritplats i huset. Och köksön! Det viktiga för mig i badrummet var mycket plats för alla saker man samlar på sig, och att jag skulle ha utsikt från badkarskanten.
Skåpen från IKEA har blivit av med sina ben och målade i en grå nyans.
– Jag köper gärna billiga skåp på IKEA och målar om, sätter egna beslag på och fixar till och så lägger jag pengarna på en dyr kran i stället. Perfekt!

myhome-front
Läs artikeln i tidningen (pdf)