Surf, yoga & rawfood

Efter några dygns resande hamnar vi i Santa Teresa, Costa Rica och blir hopplöst förälskade. Dagarna följer solen med jogg och surf i soluppgången, följt av lunch och yoga och så lite mer surf och chill vid solnedgången. Det stavas kärlek.

Vid första anblicken är Santa Teresa en väldigt liten by med en väldigt dammig grusväg. Vi har rest i över 20 timmar, bytt flyg i New York och Huston, njutit av några dygn på Andaz Papagayo och skumpat ner hit genom landet i en lokalbuss. Nu har vi äntligen nått vårt mål, surforten Santa Teresa på Nicoyahalvöns södra spets.
Grusvägen kantas av små butiker, mestadels med surfbrädor och badkläder, restauranger, caféer och några hotell. Allting i storlek small men när vi går in genom grindarna till vårt hotell Flor Blanca öppnar sig paradiset. Flor Blanca ligger i gränslandet mellan djungeln och stranden vilket gör att är du nere vid vattnet blickar du tillbaka mot regnskogen och vacker natur och tittar du ner mot stranden möts du av den mest ljuvliga strand du någonsin skådat.

Stranden är basen där man hänger från soluppgång, då vågorna är riktigt bra, till solnedgång.

costa rica chill out

En helt naturligt vacker sandstrand utan vare sig turister, bungalows eller glassbarer.
Inga solstolar, inga försäljare, inga beachbarer med musik eller killar i Singha-linnen med öl i handen. Här råder lugnet. Naturen är fantastisk, det ”ruffa” i form av kargheten, klipporna i havet och träden med sina rötter och grenar på stränderna skapar en speciell levande känsla. Inget här är förstört eller tillfixat. Allt är som det är skapat.

costa rica surfs up

Surfs up! I mitten vår eminente iurfinstruktör Pia som kämpade med mig (till höger) och Cecilia på vågorna. Men tji den som ger sig. 40+ kan visst!

Centralamerika är inte helt riskfritt att resa till och många delar är hårt drabbade av fattigdom och kriminalitet men även här skiljer sig Costa Rica som är ett väldigt trevligt och relativt säkert land att resa runt i. Landet är politiskt stabilt och det enda land i Centralamerika som aldrig varit i väpnad konflikt med sina grannländer. De har ingen egen militär utan har lagt pengar på att bland annat satsa på utbildning vilket gör att arbetslösheten är relativt låg. Från Sverige är resan lång men från Miami tar det bara drygt tre timmar att flyga hit vilket inte helt otippat gör att det är många amerikanare som semestrar samt köper mark och bygger hus här.
Papagayo, där vi startar vår resa med att inspektera lyxiga Andaz Peninsula Papagayo, granne med Four Seasons, är paradiset för rika amerikanare som vill ha det bästa av det mesta på sin semester. Det är magiskt vackert men på ett mer ordnat, lyxigt sätt vilket gjorde att vi trivdes utmärkt i två dygn, sedan slog rastlösheten till. Santa Teresa däremot är ”surfers-paradise” med en avslappnad, skön stämning och känsla. Stranden är basen där alla hänger från soluppgång, då vågorna är riktigt bra, till solnedgång, då vågorna åter igen är riktigt bra. Däremellan softar man i hängmattan, tar en ridtur på stranden eller stretchar ut kroppen i ett yogapass. Just att så många är surfare gör att stranden, trots att Santa Teresa är en populär ort, känns mer eller mindre folktom hela dagarna. Surfarna kommer fram tidiga morgontimmar och till solnedgången.

costa rica surf supervistas

Bor man i supervistas fina bungalow tar man bara surfbrädan under armen och trosar ner till vågorna.

Sakta förvandlas vi till santa teresa-ticas

Vi är här för att, tillsammans med ett härligt gäng ”yogisar” från Yogayama i Stockholm, lära oss surfa, äta hälsosamt och yoga loss våra stela kroppar. Dagarna här visar sig ha ett alldeles underbart mönster. Vi vaknar i samma takt som solen går upp, runt 06, tar en joggingtur på stranden innan frukost för att sedan vara klara till dagens första yogapass vid 08.30. Första passet möter mig med lätt bestörtning då vår yogainstruktör är den mest ormliknande, finmuskulösa man jag skådat. Passet är utomhus, liksom alla våra yogapass under vistelsen, och det är minst sagt en ljuvlig känsla att endast vara omsvärmad utav naturen och dess harmoniska ljud.

costa rica yoga

I februari gör Yogayama om resan med inriktning yoga och hälsosam mat. För mer info om yogaresan gå in på: yogayama.se

Inte bara yogan gör något med oss här, hela miljön med dess avslappnade och hälsosamma känsla gör underverk med såväl kropp som själ och jag känner hur jag sakta men säkert förvandlas till en ”Santa Teresa-tica”. Det är här jag hör hemma!
Jag reser väldigt mycket i mitt jobb som skribent men det är sällan jag blir så förtjust i en plats så som jag blir nu och efter bara några dagar har jag kollat upp såväl boende som skola och förskola för min familj. Det är klart att vi ska hänga här några veckor om vintern! Bort med stress och materialism, in med strandjogg, surf, yoga och raw food. Jag kan skriva reportage och det finns ju wifi så mannen borde kunna jobba härifrån helt ok och barnen, gud vilka härliga surfungar vi kommer få!

Som sagt. Surf, hälsosmoothies & beachen är det som gäller i Santa Teresa.

costa rica at the beach supervistas

Det är något med värmen, och kanske den softa livsstilen, som gör att kroppen inte vill ha så mycket annan mat än goda sallader med fisk, skaldjur eller bara ljuvligt god vegetarisk mat och det är precis det som också serveras här. Den traditionella Costa Rica-maten, rätten Casado, består av ris, bönor kokade i lök och peppar, färska grönsaker och antingen kyckling, kött eller fisk. Nu består Santa Teresa mestadels av surfare och yogisar som liksom jag själv blivit så kära i platsen att de flyttat hit. Surfkulturen kom hit med utlänningarna och det är inte så många ticos eller ticas vi stöter på under våra dagar här. Argentinare, inflyttade Amerikanare, israeler och Européer har öppnat upp små organiska restauranger med otroligt vällagad och god mat, bagerier med allt du kan tänka dig och surfshoppar.

costa rica surfshop

Efter att ha inspekterat Flor Blanca flyttar vi in på makalöst charmiga ranchen Papa Pochote tillsammans med Yogayama-gruppen. Här bor vi alla på två palmklädda hektar precis vid stranden i världens finaste små cabinas med badrum, AC och färgglada, handvävda hängmattor på terrassen.
Santa Teresa är lite av ett hälsomecka och här dricks det färskpressade juicer med antioxidanter och äts raw food i stället för alkoholhaltiga drinkar och pizza. Surfandet kräver närvaro såväl i kroppen som i hjärnan vilket till hög grad är grunden till att mindfulness är så stort och viktigt här.

FAKTA

Santa Teresa: En riktig pärla vid stillahavskusten i ett område kallat Mal Pais, längst ner på Nicoyahalvön. En milslång sandstrand kantad av några små byar som knyts ihop av den minst sagt dammiga grusväg som löper genom kustremsan.

Ta sig hit: Det går flyg från Stockholm till New York, vidare till San José eller direkt till San José från Madrid. Då vi skulle flyga till Liberia på ditvägen, inte till San José, flög vi även via Huston. Sedan propellerplan inrikes med Nature Air till Tambor. Eller via lokalbuss för lite mer upplevelse i landet.

Bo: Sagolikt fina flor blanca beläget längst bort på stranden i Santa Teresa. Inte billigt men väldigt trevligt. Villor från ca 2 500 kronor per natt. Fantastiska yoga pass varje dag utomhus klockan 10 till en kostnad av 12 dollar per pass. Även riktigt bra mat och lyxigt skönt med ett dopp eller två i den fina poolen.
florblanca.com
Med stranden som uteplats (vilket är ovanligt här) blir det inte mycket bättre än så här och supervistasfina beachbungalows som har allt du behöver. Kök för att laga egen mat, fint badrum med dusch och wc samt AC och wifi. Och solnedgång från hängmattan på det! Priserna varierar lite beroende på säsong men runt 1 000 kronor per natt.
santateresa-beachfront.com

myhome-front
Läs artikeln i tidningen (pdf)