Team work – Cykling, jogg & parpepp

Hyffsat tränad men aldrig åkt Vasaloppet tidigare? Gör inte samma misstag som Nick gjorde förra året och tro att det löser sig. Det gör det inte utan rätt träning.

VASALOPPET STUNDAR och förra året stakade, med fokus på just stakade, jag mig fram för första gången Vasan runt, och nej, det gick inte alls särskilt bra. Jag tog ut mig på tok för hårt i början och efter tre timmar var jag slutkörd. Jag är vältränad och stark, min styrka ligger mycket i min överkropp från alla år med motorcross, men vad hjälpte det i spåret när jag använde fel taktik med själva stavarna och skidorna. I år ska jag anta utmaningen igen och hoppas på en bättre tid än mina 7 timmar sist. Vad jag lärt mig från förra årets missar? Kort sammanfattat vikten av att först bygga upp konditionen men sen lägga stort fokus även på rätt teknik i själva spåret. Snö säger jag bara. Glöm inte att träna även på riktigt i spåret när snön kommer. Där är vi inte idag utan nu kör vi först på konditionsträningen utomhus och sedan, i nästa nummer, följer vi upp med själva spår- och skidträningen på snö.

träning inför vasaloppet

MINA 5 BÄSTA TIPS INFÖR VASALOPPET

1. Konditionsträning. Som jag och Malin gör här i bilderna. Cykla, powerwalka med stavar och jogga i backar. Plussa på med utfall, armhävningar och plankan.
2. Lär dig tekniken. Grundträningen är viktig men allt kan falla lätt på att du inte lärt dig rätt stakteknik till själva spåret. Anlita ett proffs så blir det garanterat rätt från början.
3. Öva på snö. Lägg så många timmar som möjligt i spåret när snön är här. Viktigt.
4. Investera i rätt utrustning. Nej, skidorna och pjäxorna från högstadiet kommer inte ta dig runt särskilt bekvämt.
5. Rätt kost. Det här är viktigt nästa nummer, inför och under själva loppet, men redan nu se över det du stoppar i dig och se till att få rätt energiintag under träningen.

NICK HETER JAG, personlig tränare till yrket och även föreläsare där jag vill förmedla kunskap inom personlig utveckling och att hitta sig själv samt att få perspektiv på livet genom fysiska och mentala utmaningar. För mig har träning och att ta hand om sig själv och sin kropp alltid varit en självklarhet men träning är inte allt. Jag ser mer till helheten där det viktiga är hitta balans mellan träning, hälsa och kost för att få den kropp och det välbefinnande du vill uppnå. En snygg kropp är alltid trevligt men för mig handlar det om något större och det är att må bra. Att ta sig tid i vardagen att stanna upp, helst några gånger per dag, och reflektera över tillvaron. Att fokusera på det som är bra och se till att försöka ändra på det som känns mindre bra. För mig är utmaningar inspiration och det som ger mig kickar i livet och det här med Vasaloppet är minst sagt en utmaning som visade sig bli tuffare än vad jag trott.

MIN MORGON:

  • Alltid gröt till frukost. Jag toppar min portion med blåbär och jordnötssmör.
  • Alltid nötter som extra energiintag under dagen, tycker också om en bra gjord smoothie full med nyttigheter.
  • Man ska passa sig för att säga för mycket om produkter men Alovera dricker jag varje morgon.

träning inför vasaloppet

TRÄNA TILLSAMMANS
Träna tillsammans! Lägligt nog är min partner Malin Dahlgren inte bara personlig tränare utan också längdskidåkerska. Är inte din det se ändå till att försök komma ut och träna tillsammans. Otroligt roligt och givande både för kroppen och för relationen. Alla kan gå med stavar, köpa en bra cykel eller bara ge sig ut och jogga. Cykling är en både rolig och effektiv träningsform som kan anpassas efter utövarens nivå. Mountainbiking är ett fantastiskt sätt att kombinera naturupplevelser med fysisk aktivitet. Här används stora muskelgrupper och du bygger både styrka och kondition, samtidigt som det är skonsamt för dig med dåliga knän eller övervikt. Skidgång är bästa träningen inför längdsäsongen och för dig som vill ta stavgången till en högre nivå. Införskaffa
ett par stavar som är ca 40 cm kortare än din kroppslängt, bege dig till en längre och brantare backe och stava på.

myhome-front
Läs artikeln i tidningen (pdf)