Projekt Smedjan

Att köpa det där gamla favorithuset man länge tittat på är en dröm för många. Vår bloggare Cecilia Österberg slutade drömma och slog till. Men någon liten ”uppfräschning” är det inte tal om. Här renoveras det från golv till tak.


Av:
 Cecilia Österberg

Jag gjorde det. Det jag drömt om länge, jag köpte ett riktigt gammalt hus, eller en smedja för att vara korrekt, som jag nu har gjort till mitt livsprojekt att renovera upp. Ingen ”vanlig” stuga utan en riktig gammal smedja på över 200 kvm. Det är allt utom en ”walk in the park” kan jag väl säga. Först och främst var smedjan full med det absolut tyngsta möjliga ni kan tänka er i skrotväg. Det har tagit mig otaliga timmar bara att få bort allting. Att själva byggnaden är från 1800-talet gör inte projektet lättare. Men det är roligt! Det är galet, frustrerande, enerverande och oerhört inspirerande!

Projekt Smedjan

Ni ska få följa min och Smedjans resa ihop, vi börjar här och nu och för att göra något sånär i rätt ordning börjar vi längst ner. Med golvet.

Jag har alltid älskat gamla hus och även att få renovera, göra om och göra nytt men jag måste erkänna att det här projektet ibland känts nästan övermäktigt. Men nu med nya golvet på plats ser jag ljuset i tunneln igen och blir glad när jag öppnar dörren.

Projekt Smedjan

Fina tegel- och faluröda smedjan! Full med bråte. Tungt, tungt bråte… Men efter slit kommer belöning.

VÄLJ GOLV MED OMSORG
Det ska ligga där ett bra tag och ett snyggt, högkvalitativt golv sätter verkligen den rätta känslan i ett rum. Jag valde Ek Mansion, ett mörkare golv från Pergo som går att slipa flera gånger om man önskar. Resultatet blev magnifikt och jag är verkligen jättenöjd. Det ÄR skillnad på golv och golv så är det bara.

Projekt Smedjan

Viktigast: Det viktiga för mig var att ha ett robust golv med karaktär. Tycker om att det är kvistar och lite ”liv” i det. Känns behagligt och varmt också. Att tänka på: Se till att vara noga och använd en duktig golvläggare. Jag har också isolerat golvet speciellt då jag inte har någon golvvärme.

Projekt Smedjan

Att golvet skulle ha karaktär, gärna lite ”ruff” känsla men också vara inbjudande och varmt var Cias önskemål. Valet föll på Ek Mansion från Pergos Svalbardkollektion

Fakta:
Smedjans ålder: Slutet av 1800-talet. Har använts som smedja tills för tio år sedan.
Storlek: Drygt 200 kvm
Vart ligger den: Vid Steninge Slott i Sigtuna Kommun.
Roligast: Jag tycker att den är hur fin som helst, en unik byggnad, långt ifrån ett vanligt sommarhus. När det blir klart kommer det bli ett underbart hus!
Nästa steg blir: Öppna spisen ska göras i ordning fint, dela av den och sätta in en insats. Och det lite mindre roliga att dränera marken utanför. Inte lika kul som att lägga in ett fint golv.

För mer information om trägolvet i smedjan, besök: www.pergogolv.se

Läs Cecilias blogg: Cecilia Östergrens blogg