Teneriffa De Lux

Sudda bort bilden av chartermeckat med svenska menyer och plastiga hotell. Här finns vacker natur, mästerliga golfbanor och på senare år har några utav världens främsta hotellarkitekter också hittat hit. Låt oss presentera ett annorlunda Teneriffa. Vårt Teneriffa.

Text: Maria Roswall Foto: Cecilia Liljeton & Press

Teneriffa De Lux - Inspiration My Home nr 4 2016

Vacker natur, mästerlig golf, lyxigt spa och riktigt fina hotell. Nej, vi pratar inte om svåråtkomliga paradis som Maldiverna och Västindien utan om sex flygtimmar bort. Om Teneriffa, en ö som kanske inte har det bästa ryktet men som de senaste åren verkligen genomgått en ansiktslyftning på hotellsidan och nu stoltserar med flertalet riktigt bra hotell i världsklass. Se bortom turiststråken i söder, ta er norrut och upptäck det genuina Kanarieöarna.

Bilden om Kanarieöarna som konstgjorda världar segregerade från allt som andas spanskt vardagsliv och kultur är stark. Engelska fotbollsbarer, restauranger med svenska menyer och charterfamiljens mecka – visst finns dom men tar du dig bara bort ifrån de värsta charterstråken finns en hel uppsjö av fina pärlor. Fañabe vid Playa del Duque Adeje till exempel. Ett litet paradis en bit bort från jättarna Playa Las Americas och Los Christianos. En oas av stillhet, stil och kvalitet som slår de flesta med häpnad. Stranden ligger fantastiskt fint inramad av vackra berg med en strandpromenad kantad av pittoreska restauranger och bara ett stenkast bort ligger en stor, fin shoppinggalleria full med designboutiquer.

Teneriffa De Lux - Inspiration My Home nr 4 2016

Här ligger också pärlan på hotellhimlen när det kommer till lyx – Gran Hotel Bahia del Duque. Teneriffas stolthet och hotellet är ofta med i topp på listor över världens vackraste hotell. Hotellets krog ”Las Aguas”, vars stjärnkock Salvador Gallego fått en åtråvärd Michelin stjärna, är värd ett besök även om du inte bor här. Det här är hotellet för dig som egentligen inte vill lämna hotellet. Allting i toppklass och allting serverat på silverbricka. Men att bara hänga på hotellet är inte vår melodi. Jag har varit här flertalet gånger men för fotograf Cecilia Liljeton är det jungfruresan hit och det ska bli roligt att höra vad hon tycker om ön när jag fått visa henne runt.

Att kunna promenera i timmar längst med stranden till exempel, en av de saker jag personligen tycker väldigt mycket om. Jag och Cia sätter oss på lokalbussen och far till Los Christianos och därifrån promenerar vi längst med stranden via Las Americas hela vägen tillbaka till Fañabe, en promenad på lite drygt 3 timmar. Sedan Kanarieöarna gick med i EU har strandpromenaden upprustats ordentligt och varvas mellan vacker marmorsten och sand, givetvis kantad med restauranger och shopping hela vägen.

Södra delen är full av liv och rörelse och perfekt om man till exempel reser med barn och vill ha ett stort utbud av strandremsor med barnvänliga pooler och lekplatser. Här finns flera golfbanor där den bästa, enligt de golfproffs vi pratar med, går under namnet Abama. Vi tar oss dit och redan efter första utslaget är vi förälskade. Såväl i golfbanan som i hotellet Ritz Carlton Abama där vi mer än gärna skulle vilja checka in nästa gång.

Teneriffa De Lux - Inspiration My Home nr 4 2016

Den här gången har vi däremot glädjen att få testa några andra utav den södra delens fina hotell. Vill man bo nära stranden men ändå ha en magisk utsikt passar fina hotellet Vincci Seleccion La Plantacion del Sur perfekt. Lite humanare priser än Bahia Del Duque men med sina fem stjärnor är det ändå ypperligt hög klass. Hotellets Spa ”Nammu” tillhör de bästa på Teneriffa och är ett perfekt utflyktsmål en regnig dag. Även här hittar vi en Guide Michelin-stjärna i A la carte restaurangen ”El Gourmet Canario”. Restaurangen är en av öns allra finaste och har fått stjärnor i guiden hela fyra år i rad.

Raka motsatsen till själlösa turisthotell är pärlan Royal Garden Villas i Costa Adeje. Att stiga in genom grindarna här är som att komma till en annan värld. Det är litet, familjärt och väldigt vackert. Alla villor har egen terrass med pool och jacuzzi och nedanför ligger Golf deAdeje och sträcker inbjudande på sig. Det tar bara ca tio minuter med taxi ner till turistmeckat men när man går in här är man snabbt i en annan värld. En väldigt trevlig värld.

Teneriffa De Lux - Inspiration My Home nr 4 2016

Vi tar oss några kilometer bort från stranden, upp till Los Abrigos som på riktigt går under epitetet pittoresk, kanarisk fiskeby extra allt. Kort sagt allt som man önskar att en fiskeby ska ha finns här. Färgglada hus som liksom hänger vid klippkanten, små krogar med rutiga dukar där det grillas dagsfärsk bläckfisk och jodå, fiskegubben med sitt spö nere på en klippa får vi också med i vårt bildkartotek på bara två dagars vistelse. Här bor man ståndsmässigt på Sandos San Blas Nature Resort & Golf med såväl golfbanan Golf Del Sur som lilla byn Los Abrigos inom gångavstånd. Golfplaisir har riktigt bra resepaket hit med golf och boende.

Vill man njuta av det riktigt vackra, genuina Teneriffa är det norrut man ska ta sig. En tur upp till Teide, en vandring i bergen eller en dagsutflykt till Masca-dalen är ett måste. Små slingriga vägar tar dig genom dalen där utsikten är nästan obeskrivligt vacker. Den här veckan tar vi oss till fina Buenavista där vi checkar in på Melia Haciende Del Conde. Arkitekturen är fantastisk och här har hotellets spanska arkitekt verkligen lyckats med konststycket att skapa ett modernt hotell men i äkta genuin, kanarisk anda. För en naturälskande golfare är detta svårslaget. Hotellet ligger med golfbanan framför sig och de mäktiga, vackra bergen bakom. Magiskt. Och Cecilia, vad blir hennes kräsna omdöme om vår resa?

Teneriffa De Lux - Inspiration My Home nr 4 2016

– Ön har absolut många fina platser och naturen, när man kommer lite mer norr över, är fantastisk. Hotellen vi har bott på och sett är över förväntan och även utbudet av golf, vandringsleder och olika utflykter tycker jag är riktigt bra.

Lämnar man bara turistområdena för de mer genuina smultronställena och kostar på sig ett bra hotell blir veckan hur bra som helst.

Öns bästa hotell

La Plantacion del Sur – Vincci Seleccion Femstjärnigt hotell en bit upp mot bergen ovanför Fañabe. Fantastisk utsikt över havet och stranden nedanför, bara en kvarts promenad ner till Playa del Duque. Fint spa, Nammu, som tillhör de bästa på ön samt en exklusiv gourmetkrog.

Bahia Del Duque
Teneriffas stolthet som ofta är med och toppar listor över världens finaste hotell. Precis intill stranden Playa del Duque. Flertalet pooler och restauranger inne på hotellområdet gör att dagarna blir omväxlande och kul, även för familjer med småbarn.

Gran Melia Resort – Palacio de Is ora
Fantastiskt palatsliknande hotell med internationell karaktär. Lite modernare än till exempel Bahia Del Duque, perfekt för sällskap som också vill spela golf.

Royal Garden villas
I exotiska omgivningar i närheten av Playa Del Duque Adeje (undertecknads favoritområde på den södra delen) ligger detta fina, lyxiga hotell. Här bor man i privata villor med vacker utsikt över golfbanan och havet längre bort. Även här ett jättefint spa och en bra restaurang. Väldigt lugnt och stilla, passar er som vill bo privat.

Melia Haciende del Conde
På öns nordvästra del ligger detta magiska hotell. Fantastisk arkitektur inbäddad i den vackraste av natur. Mäktig bergskedja åt ena hållet och brusande hav åt det andra. Och så en golfbana där mellan. Ypperligt! melia.com

Sandos San Blas Nature Resort & Golf
Stort, fint hotell precis vid stenstranden vid byn Los Abrigos. Golf del Sur ligger en stenkast ifrån hotellet vilket borgar för den ypperliga combon golf-pittoresk fiskeby.