Svenskt Tenn bjuder på julmarknad – och jag på en gammal goding

es_svenskt_tenn_161116-4

Tada! Två saker visar att julen är i antågande. Ett, som vi redan nämnt, är när Junibacken bjuder in till glöggafton, och den andra är när Svenskt Tenn öppnar blingar till det i julig anda. Hur härligt! Dofter av nejlika och kanel sprider sig från Tesalongen och på borden i Strandvägsgalleriet samsas årets kollektion juldekorationer av Carina Seth Andersson och Jakob Solgren med julklappar i Eric Ericsons, Josef Franks och Eva Schildts design.

– Vi ville skapa en lekfull och inspirerande julkollektion som förhoppningsvis kommer att få leva vidare i hemmen under många jular, säger Carina Seth Andersson som har tagit fram kollektionen tillsammans med Jakob Solgren.

I centrum av kollektionen står ett ”Önsketräd” i mässing. Till trädet hör sex små hängen, och för varje hänge som fästs i trädet, får en önskning uttalas. Önsketrädet kommer att finns kvar i Svenskt Tenns sortiment, med andra ord alldeles perfekt som samlarobjekt!

es_svenskt_tenn_161116-2

svenskt_tenn_decoration_wishtree_3-1

svenskt_tenn_pack_of_cards_spader_hast_1

Min favorit blev Eric Ericsons underfundiga kortlek ”Spader Häst” i gediget tennfodral, och Josef Franks jardiniär Hortus som nylanseras i grönt och klarglas. Sedan den togs ur produktion har den ofta synts på kvalitetsauktionerna, och nu kommer den alltså tillbaka. Svenskt Tenn är alltid värt ett besök, om så bara för att insupa ljuvlig inspiration.

Nu är ju jag inte så mycket för att köpa nytt, nytt hela tiden utan lyckligast blir jag när julpyntet i vårt hem är från min egen barndom, blandat med målade kottar och änglar signerade Lukas och Sophie. Eller varför inte sambon Mikaels egengjorda pepparkaksgubbe a´la 1970-talet!

2-1