SVT plus – brun utan sol test

I går på SVT plus gjordes ett brun utan sol test – blind test med olika produkter från olika märken. Jag fick förfrågan via SHR – Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation där alla aukoriserad hudisar är med! Jag åkte upp över dagen till SVT i Umeå för att bedöma testpersonerna. Testet gjordes på 2 olika personer – Matilda & Erik som hade delat upp kroppen och ansiktet i 4 olika delar. Alla 4 produkter fick en del av ansiktet, en del av en arm och en del av ett ben. När jag kom in i studion och fick träffa Matilda och Erik först gången så kunde jag inte hålla mig, det såg så roligt ut med olika färger speciellt i ansiktet.

image

Dagen innan jag kom upp hade Matilda & Erik skrubbats och smorts in med produkter från ACO, Åhlens, Loreal & St Tropez för att färgen skulle utvecklas ordentligt. Programledaren Karin Adelsköld hade även gjort prov på följande på andra faktorer som:

Pris per solbränna
Hur många helkroppssolbrännor får man ut av en förpackning? Alltså, vilken produkt ger billigaste brännan? Programledaren Karin Adelsköld smörjer in sig från topp till tå för att se hur mycket som går åt av de olika produkterna. Hon tvättar sig mellan varje produkt, och väger förpackningarna för att se hur mycket som gått åt.

Den dyraste helkroppsbrännan står L’Oreal för, som har en förpackning med två servetter för 35 kronor, vilket knappt räcker till en kroppsinsmörjning av en kropp i Karins storlek. Näst dyrast är St. Tropez på 34 kronor. Rejält mycket billigare var då Åhléns där en helkroppssolbränna kostade 11 kronor. Allra billigast är Aco som bara kostar 10 kronor per insmörjning.

Färgar de av sig?
Det är viktigt att brun utan sol-produkterna snabbt går in i huden så att de inte färgar av sig på kläderna. Karin testar kladdrisken genom att smörja in sig med alla produkter och vänta en kvart, för att sedan stryka ett vitt bomullslinne mot huden och se om det blir missfärgat. Därefter låter vi linnena hänga ett dygn innan bedömning. Här är det bara L’Oreal-linnet som klarar sig fläckfritt. Klart mest fläckar ser vi på Åhléns-linnet, medan övriga två har minimala fläckar.

image

image

Så vilken var bäst/ sämst?
Sämst var Aco Self tanning lotion som blev väldigt blek och gav en grönaktig ton som fick huden att se död ut. Åhléns Body care blev däremot blir för gul i färgen. St. Tropez ger klart mest färg, intensiv och mörk – denna kan man med fördel blanda ut med bodylotion om man vill ha den lite ljusare i färgen. Men den blev inte lika snygg på Erik som på Matilda, utan drar åt det gula på honom. L’Oreal däremot gav en klädsam solbränna på båda testpersonerna med en snygg gyllenbrun ton, och blir bäst i deltestet.

Sammanfattning
Flest och billigast solbrännor fick vi från Aco, men den gav å andra siden det minst smickrande resultatet färgmässigt. Smakar det så kostar det, i alla fall denna gång. Dyraste produkten från L’Oreal var den enda som inte lämnade några spår alls på vårt vita plagg, och den gav snyggast färg enligt hudterapeutens bedömning. Därför blir L’Oreal bäst i test.

image

image

image

image

Jag hade även fått ta del av produkternas innehåll utan att veta vilken produkt som var vilken och jag kunde snabbt konstatera att BUS produkter är inte världens snällaste mot huden. Produkternas innehållsförteckningar är ganska omfattande. Många ingredienser i de nya brun utan sol-produkterna är doftämnen och olika typer av parfymer för att maskera den där brun utan sol-doften som alla avskyr. I produkterna från St. Tropez och Aco finns ett ämne som heter linalol som är lite kontaktallergi-framkallande. Vet man med sig att man är lite känslig så bör man undvika de produkterna. St. Tropez innehåller även Laureth-4 – en mättade syra som kan ge kosmetisk acne / små plitor så den är inte att rekommendera i ansiktet.

Rent generellt är det alltså inte farligt med brun utan sol, men jag skulle inte använda det för mycket i ansiktet då det lätt täpper till och kan göra blandhy/ fet hy värre. Många använder brun utan sol för att täcka ojämnheter, finnar, plitor, kanske akneärr. Är det så att du täpper till huden så att den inte kan andas, och du inte gör dej av med fett och det kommer mer fett underifrån så kan du få mer plitor, finnar och irritationer. Bakterier frodas i fettet, så det kan bli värre. Däremot är det ju perfekt  att göra inför en fest istället för att sola solarium vilket är otroligt slitigt för huden!

 

Så tips inför BUS

Steg 1. Skrubba
Börja med att skrubba hela kroppen ordentligt med skrubbvante och gärna med någon peelingprodukt helst utan oljebas – hellre en gel eller foam annars kan BUS bli ojämn. Eftersom brun utan sol färgar det yttersta lagret på huden så är det viktigt att få bort smuts och döda hudceller. Skrubba med cirkulerande rörelser och se till att din kropp är helt torr efteråt.

Steg 2. Återfukta
Smörj in torra partier (ofta armbågar och knän) med en fuktkräm. Brun utan sol absorberas mer på torra fläckar så var extra noggrann med att återfukta knän, armbågar och knogar innan du börjar. Låt din lotion sjunka in ordentligt.

Steg 3. Börja med ben och fötter
Börja applicera din brun utan sol på ena foten och underbenet och fortsätt sedan med låret och rumpan. Massera in produkten med cirkulerande rörelser och se till att du smörjer överallt. Glöm inte att smörja tårna och även mellan dem. Ta gärna en fuktad handduk och dra lätt mellan tårna och på tåleden så att det inte blir fläckigt.

Ett vanligt misstag är att ta för lite av produkten och smörja torrt vilket kan ge ett flammigt resultat. Du ska känna dig insmord.

Steg 4. Applicera på ryggen, mage bröst & avsluta med händerna.
Tänk på att gå efter med en fuktig handduk även här för att torka mellan fingrarna och på knogarna för att undvika flammighet. Glöm inte att hålla fingrarna böjda så att du kommer åt mellan vecken på knogarna.

Steg 5. Ansiktet
När du smörjer in ansiktet är det viktigt att du får med hela ansiktet, halsen ut mot öronen och näsvingarna. Lägg inte BUS för nära ögonen då du lätt kan se trött ut om du får för mörkt under ögat. Gå även här efter med en fuktig handduk på överläppen, hårfästet & ögonbrynen då det lätt kan fastna mycket färg som ger dig en synlig ”mustasch”.

Steg 6. Låt torka
Låt din brun utan sol torka ordentligt innan du klär på dig och undvik att komma i kontakt med vatten. Ett tips är att inte använda sina finaste kläder eller lakan det första dygnet för att undvika fläckar.

 

Om du vill se klippet så finns det här

 

ha en härlig helg allihopa så hörs vi snart

x

T