Alla tingen har en tvist

Stolar, bord, lampor, dörrhandtag som kommunicerar med ljus. Alexander Lervik har snart testat pÄ det mesta inom formgivning och nu lÀggs Àven smycken och en unik villahiss till pÄ listan.

Text: Maria Roswall

INNOVATION, HUMOR, PASSION OCH INTENSITET. Fyra ord som pĂ„ ett ypperligt sĂ€tt beskriver karaktĂ€ren pĂ„ Alexander Lerviks verk. I över 15 Ă„r har Alexander arbetat som designer och hans förmĂ„ga att skapa den dĂ€r extra, unika och ofta Ă€ven ovĂ€ntade tvisten pĂ„ ett föremĂ„l – vare sig det Ă€r en stol, en lampa eller ett dörrhandtag – har satt honom pĂ„ kartan som en av vĂ„rt lands allra mest framgĂ„ngsrika designers. För nĂ„gra Ă„r sedan startade han Tingest med tanken att l.ta flera designers samlas under samma formgivningstak. Förra Ă„ret slĂ€pptes deras Tingest-kollektioner och i Ă„r vĂ€ntar nya utmaningar. Och sĂ„ stĂ€ller han ut pĂ„ NK. Och har skapat den första villa-hissen.

MyHome Nr 1 2016 - Alla tingen har en tvist - Alexander Lervik

BerÀtta, hur kom den hÀr idén till dig att bjuda in andra i ditt bolag och varför valde du ut just dessa formgivare?
– Min tanke var redan frĂ„n början att det inte bara skulle vara jag sjĂ€lv utan flera som ritar för bolaget. De flesta jag tagit in Ă€r folk jag umgĂ„s med, andra har jag blivit tipsad om och plockat in dĂ€refter. En personlig relation Ă€r viktigt, att vi har samma grundvĂ€rderingar kring design, kvalitet och detaljerna i vĂ„ra produkter. Att vi har förtroende för varandra och rĂ€tt miljötĂ€nk. HĂ„llbarhet Ă€r ett bra ord, vĂ„ra produkter ska hĂ„lla, inget slit och slĂ€ng.

Varför tror du att skandinavisk design och vÄra material och fÀrgtoner Àr sÄ populÀra just nu?
– Det har alltid gĂ„tt lite i perioder det dĂ€r. PĂ„ 50-talet och pĂ„ 90-talet lĂ„g vi ocksĂ„ rĂ€tt i tiden och nu Ă€r vi tillbaka dĂ€r. Jag tror det Ă€r att vi i tider som denna, nĂ€r vi har sĂ„ mycket runt oss, behöver rena linjer och naturliga material och dĂ€r ligger mycket av vĂ„rt skandinaviska helt rĂ€tt. FĂ€rgskalor tonas ner, ögat fĂ„r vila vid enklare former.

MyHome Nr 1 2016 - Alla tingen har en tvist - Alexander Lervik

Vilken skandinavisk formgivare Àr din absoluta favorit och varför, vad Àr det som gör den personens verk unika?
– Det Ă€r mĂ„nga men ska jag vĂ€lja nĂ„gon blir det dansken Poul Kjaerholm. Han har ett grafiskt, enkelt formsprĂ„k som jag kan identifiera mig i plus att han ocksĂ„ tyckte om att arbeta i mĂ„nga olika material. Han Ă€r en stor inspirationskĂ€lla.

AllaTingen-4

NĂ€r du sjĂ€lv faller för ett ”ting”, vad Ă€r det som fĂ„r dig pĂ„ fall?
– Jag Ă€r vĂ€ldigt förtjust i nĂ€r en produkt har nĂ„got mera Ă€n det sjĂ€lvklara. Att en lampa har nĂ„got mer Ă€n bara att ge ljus. En smart idĂ©, en rolig idĂ©. Jag sĂ„g en lampskĂ€rm som svĂ€var av magnetism vilket fick mig pĂ„ fall. Att det hĂ€nder nĂ„got Ă€r viktig för mig och mina egna produkter mĂ„ste ha en unik tvist.

Vi mÄste prata om stolen. Denna magiska möbel som Àr bland det viktigast i svenskens hem nÀr det kommer till inredning. Och Àven den möbel som satt flest designers pÄ kartan. Hur kommer det sig tror du? Varför Àlskar vi stolen sÄ mycket och Àr beredda att lÀgga stora summor pÄ den?
– Det Ă€r pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€ven som formgivare att stolen Ă€r det ultimata greppet att angripa. Den har fasta mĂ„tt, Ă€r ganska statiskt vilket skapar en utmaning. Det Ă€r lite samma sak som ett glas, att lyckas göra ett glas eller en stol som inte ser ut som alla andra Ă€r en kittlande utmaning. Man vill lyckas göra nya versioner som formgivare och dĂ€r Ă€r stolen tacksam. FrĂ„n konsumentens sida Ă€r det en produkt med stark identitet, en produkt som gör det lĂ€tt att visa status.

AllaTingen-5

Hur förhÄller du dig till stolen och hur tÀnker du nÀr du formger en? Att den ska skapa förundran hos kollegor eller att den ska sÀlja mycket?
– RĂ€tt tanke dĂ€r! Det Ă€r en inte helt enkel avvĂ€gning. Ska jag lyckas överleva i branschen mĂ„ste jag formge en stol som gĂ„r att anvĂ€nda, annars blir den en utstĂ€llningsmöbel. Det Ă€r det som verkligen Ă€r det svĂ„ra. För mig fungerar det att jag dels gör konstobjekt och i kombination med det mer enkla stolar. En som sticker ut och en som sĂ€ljer! NĂ„gonstans har de med varandra att göra och jag upplever att jag blivit bĂ€ttre genom Ă„ren pĂ„ bĂ„da omrĂ„dena. Genom konstobjekten fĂ„r jag ett annat sĂ€tta att se pĂ„ den vanliga stolen.

Du har formgett stolar, lampor, vaser, innovativ belysning och nu Àven smycken, vilket sticker ut lite. Det Àr inte sÄ vanligt att designers som mestadels arbetar med produktdesign och inredningskoncept ger sig in i smyckesvÀrlden.
– Det Ă€r ett eget ben, verkligen! Jag gillar modebranschens sĂ€tt att angripa formgivning och det Ă€r grunden till smycken med Tingest. Vi jobbar redan med detaljer men hĂ€r blir det annorlunda dĂ„ det Ă€r Ă„t modehĂ„llet, hĂ€r handlar det om för vĂ„r del att ligga i nĂ„got slags grĂ€nsland dĂ€r vi drar fördelar av att jobba lite bredare. Det Ă€r den största tjusningen med jobbet, att fĂ„ jobba med allt frĂ„n hus, hissar till smycken.

Hur lĂ„ng tid tar det innan man kĂ€nner att man Ă€r dĂ€r, att ”it is a wrap”. NĂ€r jag sjĂ€lv tittar pĂ„ Landskap, för att ta ett exempel, skulle jag personligen kunna hĂ„lla pĂ„ i evigheternas evighet innan den skulle kĂ€nnas klar.
– Ofta upplever jag att det sitter frĂ„n början men sen gĂ„r jag in och försöker kontrollera och göra om, men hamnar i slutĂ€nden tillbaka till grunden. Givetvis olika frĂ„n produkt till produkt, ibland tar det 500 timmar att fĂ„ nĂ„got klart, andra grejer kan sĂ€ttas pĂ„ en timme. Jag Ă€r inte den som sitter i evigheter, jag Ă€r snabb och tvĂ€rtom Ă€r en av mina utmaningar att jag behöver bli lite mer noga. Jag försöker skĂ€rpa ihop mig men det fĂ„r inte gĂ„ för lĂ„ngt, dĂ„ tappar jag det som Ă€r jag.

AllaTingen-6

Hur hittar du ny inspiration och motivation till nya föremÄl och ting? Hur utmanar du dig sjÀlv
– Min största inspirationskĂ€lla Ă€r resor. Inte genom andra designföremĂ„l pĂ„ museum utan naturen, att besöka en kyrka, en ny miljö dĂ€r det hĂ€nder nĂ„got nytt.

Du finns representerad pÄ museum i Stockholm, Göteborg och i Oslo och dina ting sÀljs i vÄrt lands finaste butiker. Vad vill du helst lÀgga till pÄ listan?
– Det hĂ€r med hissarna har varit vĂ€ldigt spĂ€nnande tycker jag, ett nytt omrĂ„de. Att fĂ„ uppleva och lĂ€ra mig nĂ„got helt nytt, dĂ„ utvecklas jag som formgivare. Armbandsklockan vi gör nu likasĂ„, Att fĂ„ nya utmaningar som behöver lĂ€ra mig nya saker, nya omrĂ„den. Kanske att fĂ„ göra en bĂ„t! Det skulle vara ett helt nytt omrĂ„de.

Vi mÄste givetvis snudda vid ditt otroliga samarbete med NK. Eller den fina förfrÄgan du fÄtt rÀttare sagt, berÀtta.
– Det Ă€r jĂ€tteroligt och det Ă€r första gĂ„ngen en svensk fĂ„r göra en sĂ„dan hĂ€r stor, unik presentation. Det börjar nu i februari och hĂ„ller pĂ„ fram till mitten av mars. Jag gör alla skyltningar samt en utstĂ€llning i ljusgĂ„rden. Det hela bygger pĂ„ nyheter jag presenterar. En villa hiss, en ny uppfinning för Absolut Art, 6 nya Tingestprodukter, en ny soffa och fĂ„tölj och sen Ă€r det för Johanson Design nĂ„gra nya produkter.