Älskade badrum

En läcka i duschen fick vår AD, Joanna Swanson, att göra om sitt badrum. Hon skapade sin dröm. I detta rum får inte vardagsstress följa med. Här infinner sig ett lugn och en harmoni så fort man kliver in genom dörren.


Design:
 Joanna Swanson Foto: Malin Bondeson

EGENTLIGEN VAR DET INGET större fel på badrummet. Familjen tyckte det såg en aningens daterat ut och hade tänkt ge det ett lyft i framtiden, dock inte riva hela. Men när mosaiken började lossna och golvet svajade i duschen kändes en misstänkt vattenläcka närstående. Magkänslan visade sig vara rätt. Golvet under duschen var ruttet då det inte fanns en ordentlig manschett runt brunnen.

Inspiration My Home, nr 5 - Älskade badrum

BERÄTTA OM HUR NI TÄNKTE?
Jag har alltid velat göra om ett badrum, velat skapa min egna oas. Ett ställe där man inte kan göra annat än att känna lugn och harmoni. Några saker var givna, som det äggformade badkaret, tadelaken (de kalkbehandlade väggarna och golvet), den inbyggda duschen och att det skulle gå i gråskala. För att skapa en större dusch och ett luftigare rum bestämde vi oss för att öppna upp rummet. Genom att bygga om luftschaktet samt riva en otymplig garderob frigjordes 2,5 kvm. Vi bestämde oss också för glasväggar för att verkligen utnyttja ljuset och rymden.

HUR KOMMER DET SIG ATT NI VALDE TADELAKT?
Första gången jag kom i kontakt med Tadelakt var i Spanien för en 8-10 år sedan. Hela jag stannade upp när jag klev in i detta badrum, kunde inte sluta ta på väggarna. Där och då visste jag att jag ville göra detta någon gång. Det visade sig inte vara lätt att hitta någon som kan detta hantverk i Sverige. Därför blev jag otroligt lycklig när jag hittade Michael Sarian som gjorde vårt badrum.

Inspiration My Home, nr 5 - Älskade badrum

VILKA RÅD HAR DU TILL DE SOM SKA RENOVERA SITT BADRUM?
Mitt största tips är att välja dina hantverkare med omsorg. Träffa minst tre stycken och be om offerter. Be dem att prata igenom varje steg och hur många timmar de olika momenten kommer att ta. Vi kände oss lurade av de som gjorde vårt badrum (el, rör, tätning och flytspackel) då det under arbetets gång visade sig att de lagt på nästan 100% i manstimmar. Eftersom vi hade tagit fast pris var de inte samarbetsvilliga när vi påpekade detta. De var även snabba med att lägga på när något var underdimensionerat.

Ifrågasätt offerten innan arbetet påbörjas. Var noga med att veta vad som händer med offerten i fall uppsatta
tidsmoment inte skulle visa sig stämma. Är de villiga att justera i slutändan? Betala inget före jobbet är utfört. Dokumentera allt och bekräfta via mail till arbetsledaren vad som är sagt. För att allt ska gå så smidigt som möjligt är det också viktigt att alla vet vad det är för bild ni har framför er. Så fort det blev bestämt att badrummet skulle göras om började jag sålla bland alla mina Pinterest bilder och skapade ett moodboard. Det är otroligt kul och inspirerande. Känner du dig överväldigad ta hjälp av en inredare.

Inspiration My Home, nr 5 - Älskade badrum

VAD KOSTADE DET?
Att renovera ett badrum kostar men är en god investering i ditt hem. För att dra ned på kostnaderna gjorde vi så mycket vi kunde själva. Med hjälp av svärfar, som jobbat med bygg hela livet. Vi rev det gamla badrummet, gjorde nytt tak, golv, väggar och satte alla plyfaskivor samt våtrumsgips. Detta sparade oss ca 100 000 kr. Det går snabbt att spara in pengar bara man gör lite själva. Vi lämnade allt som vi inte får och kan göra till proffsen. Vi tog alltså in elektriker, rörmokare och killar som gjorde flytspackling samt tätning. Detta bör enbart utföras av de som har behörighet. Badrummet landade strax under 400 000 kr innan rot.

INKÖPSLISTA
– Måttbeställda duschväggar i serien ARC, klarglas från INR: 30 800 kr
– All armatur + takdusch från Tapwell: 35 200 kr.
– Skåp och tvättställ i badrumsserien Flow från Vedum: 19 189 kr.
– Platsbyggt skåp från Odd Jobb: 30 000 kr.
– Äggformat gjutmarmorbadkar från Bathlife/Bygghemma: 19 500 kr
– Toalett från Ifö: 3 000 kr.
– Hylla i duschen från Vipp: 1 800 kr.
– Spottar: 7 000 kr. Lampa ovanför spegeln från Mockfjärds: 1 400 kr.
– Spegeln är måttbestäld från en glasmästare och sen har vi satt en ekram bakom spegeln för att få ut den från väggen: ca 2 500 kr.
– Tadelakt: 60 000 kr*
– Tätning, spackling, rörmokare och el: 150 000 kr *
– Övrigt byggmaterial: ca 20 000 kr.

*Priser innan rotavdrag

Inspiration My Home, nr 5 - Älskade badrum-5