Arkitektritad villa i Sydafrika

Hus i Sydafrika

Arkitektritad dröm i Sydafrika

Såväl utsikten som huset är magnifikt men resan hit har inte varit helt enkel. Det ibland tuffa klimatet med stark sol, vind och salt ställer oväntade krav på materialval och arkitektur...

Av: Maria Roswall Foto: Daniel Ross

Ett nytt drömhus i Sydafrika

Arkitektmakarna Liz och Greg Morris letade länge efter en tomt att bygga sitt drömhus på. Tanken var att hitta något en liten bit från Cape Town men objekten som fanns till salu kändes alla för små. Tills drömtomten dök upp, rent visuellt inbäddad i natur med havet framför, men inte riktigt i det läge makarna hade tänkt sig utan beläget på den allra nordligaste udden i West Coast Peninsula, Shelley Point. Ett vackert, soligt blåshål men utsikten och omgivningarna var för magiska för att kunna stå emot.

Hus i Sydafrika

Läckra havsvyer från köket

Östra Sydafrika

– Att det skulle bli här på västkusten hade jag och Greg bestämt oss för men inte riktigt beläget så här mycket åt öster. Vi har tittat på en uppsjö utav gulliga små fiskestugor kring Churchhaven, bästa området som jag verkligen älskar men nej, någon fiskestuga modell mindre var inte vad vi var ute efter. Jag vill ha ett stort, generöst hus med massa yta och utsikt och Greg ville rita och bygga vårt hus själv. När vi kom ut hit till udden kände vi båda två att ja, här får det bli.

Hus i Sydafrika

Exklusiva materialval

Maxad naturupplevelse två timmar från Cape Town

Generöst med utsikt bjuder tomten, två timmar från Cape Town, onekligen på och makarnas hem ser till att ta vara på varenda centimeter av naturskön omgivning, även när man befinner sig inne i huset.

Rustik känsla

– Naturen här lägger ett fantastiskt lugn över oss, så fort vi kommer hit andas vi verkligen ut, axlarna sänks och vi känner båda två hur vi blir ett med naturen. När vi ritade huset utgick vi från en stor, öppen patio i mitten vilken resten av huset liksom kretsar runt omkring. Vi gillar den rustika känslan som skapar närheten till naturen och jag har arbetat mycket med att hitta rätt material för detta. Det får inte kännas för modernt, ”plastigt” eller hårt. Huset ska leva och andas varför vi valt mycket trä och sten, berättar Liz och går även in på sin fabless för överdimensionerade lampor.

Hus i Sydafrika

Njut vid den privata poolen

Casablanca blå, favoritfärgen

– Älskar riktigt stora golvlampor som ger ett fint sken på kvällarna. Min favoritfärg är den bleka Casablanca-blå kulören men för att få in lite mera liv och form har jag blandat in en hel del grafiska mönster i inredningen också, på puffar, kuddar och tyger. Ett lite otippat inslag är också den stora Kelim-mönstrade matta som jag tycker ger en ombonad känsla till vardagsrummet.

Naturens krafter utmanar

Att inreda har dock inte varit problemfritt och Liz utmanades av naturens krafter såsom stark sol, ett salt hav som skaver och sliter och mycket vind vilka kräver tåliga material som ska hålla länge. Tanken att också låta andra bo i huset när makarna själva inte är där gör att det inte får bli för personligt.

Hus i Sydafrika

Utsikterna är makalösa

Hemtrevligt och ombonat

– Vi har tänkt hyra ut huset en del vilket gör att jag vill anpassa inredningen så att den ska falla många i smaken. Inredningen ska kännas välkomnande och trivsam även om man kommer hit för första gången. Det ska kännas hemtrevligt och ombonat, så långt ifrån stelt och stramt det bara går. Mjuka färgskalor och lättstädat har varit mina ledord. Jag vill vara ledig när jag är här, inte behöva ta hand om ömtåliga möbler, puffa mängder av kuddar eller behöva städa och tvätta på något krångligt sätt. Torka av och slänga i tvättmaskinen är A och O här.

Passar både familjer och par

Idag är huset anpassat från att husera endast ett par, Liz och Gary för att ta ett ypperligt exempel, men även upp till en familj på 12 personer och där spelar inredning stor roll för trivseln.

Hus i Sydafrika

Smakfullt inredda sovrum

Belysningen skapar harmoni i hemmet

– Givetvis är det svårare att inreda även för andra men jag har jobbat på att få till det så att det ska kännas mysigt om man bara är ett fåtal, men även fungera att ”förlänga” om man är flera. Stora bord där man kan sitta många, men som ändå inte känns tomma och ödsliga om man bara är få. Belysning är viktigt och gör att det inte känns för stort även när bara vi två är här. Att punktbelysa och även ha generöst med varmt ljus i vårt höga tak skapar en fin harmoni.

Vetter mot öster

Ovanligt för områdets andra hus är att detta hus vy vetter mot öster, mot Velddrif, och för att maxa utsikten valde Greg att ”tvista” husets glasfasad 15 grader söder samt designa övervåningen helt öppen. Poolens placering är noga genomtänkt för att få så mycket utav kvällssolen som möjligt och även vindskydd då huset ligger i ”tacksamt” vindfång.

Poolen, en integrerad del av villan

– Vi ritade länge och noga just på hur poolen skulle ligga och att man kan öppna glasdörrarna och på så sätt integrera poolen i vardagsrummet för att få en känsla av att man är mer eller mindre i samma rum. Materialen i vardagsrummet och vid poolen går ihop för att förstärka detta. Även när det är stark vind ligger vi helt skyddade vid poolen och badar. Inne och ute blir ett vilket blev väldigt bra.