Bohusläns finaste lådfabrik

I den gamla lådfabriken möts ruff fabrikslook med varma färger och fina mönster. Välkommen till Orusts mest levande hem.


Av:
 André Schievink Text: Anna Carlquist Foto: Felix Odell

Att huset sticker ut från mängden är snarare en mjuk underdrift än en överdrift. Med sin knallgula ”kloss” som utbyggnad, ackompanjerad av orange utemöbler, skiljer sig Johan och Marcels byggnad en hel del från områdets andra, mer traditionella Bohuslänska hus. Platsen är Orust, känt för sina fina badklippor och livliga sommarmiljö, och det är här Johans drömhus äntligen har blivit hans.

– Jag är uppväxt här och har sprungit och kikat och busat vid den gamla lådfabriken som nu är vårt hus sedan jag var liten. Jag har alltid tyckt om byggnaden mycket och haft en dröm om att en dag få ta över den. Som typiskt svensk gick jag runt med min dröm utan att våga fråga vem som ägde byggnaden. Av en slump fick jag reda på att någon höll på att köpa lådfabriken och då fick jag fart, tog reda på säljaren och slog till direkt.

Hemma hos

Den gamla lådfabriken byggdes 1942 och under flera årtionden tillverkades här fiskelådor till de lokala fiskarna. Byggnaden är fortfarande klassad som industri och även om fabriken nu blivit ett hem finns en hel del av den gamla industrikänslan kvar. Johan har bland annat medvetet valt att behålla den ruffa fabrikslooken och låtit den ackompanjeras av starka, pigga färger, modern design, trä och mycket flödande ljus till en härlig fusion som speglar makarnas personliga stil.

Hemma hos

Johan och maken Marcel har bott mycket utomlands, bland annat i New York, Amsterdam och Nürnberg och han ser en röd tråd i sin inredningsstil som präglat de hem han tidigare bott i. ”Modern, färgrik fusion med inslag av Bohuslän” är hans egna beskrivning och vi tar honom på orden efter att ha fått glänta in i makarnas fantastisk vackra och välkomnande hem.

Hemma hos

– De flesta föremål har en historia i mina tidigare hem men jag tycker att det är först nu de kommit till sin fulla rätt. Allt passar bättre här i det slutgiltiga hemmet än de gjort någonstans förut. Som om de har hittat hem. Precis som jag. Jag har mina rötter här i Bohuslän och trots att jag flyttat runt i världen är det alltid här jag känt mig hemma. Men Marcel som kommer från Nederländerna har också hittat hem här, det handlar om att hitta hem i hjärta och själ, mer än att hitta rätt geografiskt. För att få till hemmet på riktigt tog makarna hjälp utav André Schievink från Amsterdam Living som har givit alla fina möbler och ting deras rätta plats i husets olika rum.

Hemma hos

Annorlunda arkitektur
Johan får inspiration och idéer från alla platser han besökt och bebott. Från konst, utställningar, möbler, tyger, antikviteter, glas och från havet och naturen i Bohuslän. Att samla på möbler och speciella objekt har blivit en stor, inspirerande hobby. Marcels holländska ursprung har också präglat både inredningen och exteriören, till exempel utbyggnaderna i form av ”klossar” samt utemöblerna i klassisk holländsk orange färg. När Johan bodde i Nürnberg hyrde han ett hus av en erkänd arkitekt och där föddes måna av idéerna som nu fått blomma ut i den gamla lådfabriken. Det går inte att ta miste på hans goda förmåga att hitta kreativa, arkitektoniska lösningar samt skarpa öga för estetik. Han berättar hur tankarna gick när hemmet mejslades fram.

Hemma hos

– Vi skapade materialkontraster genom att vi gjöt betongväggar och la in stålbalkar i färgen jag kallar maskingrönt, som kontrast till innerväggarna i råspont. Brädorna fick fyra olika bredder för att återge fabrikens enkelhet. Det mesta var av trä från början och därför var det viktigt att bryta av med industrimaterial som betong och stål för att undvika känslan av bastu eller fjällstuga. De glada färgerna är den tredje komponenten som gör hemmet komplett och precis som jag vill ha det.

Hemma hos

Huset är luftigt och ljust med pigga accentfärger. Färgsättningen gör sitt till, liksom den generösa takhöjden och de stora glaspartierna. Innerdörrar av glas åt båda håll gör att det går att se rakt genom huset från ena kortsidan till den andra. Stålkonstruktionen som håller upp väggarna förstärker den öppna planlösningen fint.

– Alla år vi bott utomlands gör att vi har ett stort umgänge vilket gjort att vi lagt extra mycket energi gästrummen. Gästerna kommer ofta och stannar gärna länge, säger Johan och skrattar.

Vi förstår dem helt och fullt, vi vill också stanna i den gamla, fina lådfabriken. Länge.