En färgälskares hem

Ljusgrått, vitt och sandfärger göra sig icke besvär i det här hemmet. Nej, när Cilla och Jocke inreder är det rosa, turkost och rött som sätter färgkartan. ”Vårt hem speglar hur vi är som personer, ett färgglatt kaos!”


Text:
 Maria Roswall Foto: Malin Bondeson

Ett färgglatt hem med härligt häng, det är den perfekta beskrivningen utav Cilla och Jockes högst personliga hus utanför Stockholm och det händer något med mig när jag går över tröskeln. Först hamnar jag lite i något av en färg- och prylchock, men efter ett tag, när chocken lagt sig, blir jag lugn och till och med nästan harmonisk. Det som från början känns nästan övermäktigt visar sig inte det minsta rörigt utan det här är ett väldigt planerat, genomtänkt och oerhört rent hem. Här bor två mycket färgstarka, och även mycket pedantiska, människor som är totalt befriade från allt vad trender och inredningsstilar heter.

Hemma hos-reportage

– Det här hemmet är jag som person, det matchar mitt inre som är fyllt med färg, seriefigurer och prylar som gör mig glad. Jag har inget emot stilrena, ljusa hem men det är inte sådan jag är som person och det är inte så jag trivs att ha det runt mig, förklarar Cilla och jag får känslan av att hon förklarat sitt hems färgprakt både en och två gånger tidigare.

– Jag tänker och ser allting filmiskt och när jag står här i hörnan i köket och tittar ut över rummen passar allt ihop. Det är inte rörigt, det går ihop vilket är viktigt för mig.

Hallen hos Cilla & Jocke

DET HÄNGS MYCKET HÄR
Redan när man kommer in i hallen möts man av en smått unik syn. Ena väggen är turkos, den andra röd, det hänger en gigantisk “Darth Vader” i taket och på golvet har familjen byggt ett stort, rosa hus med trädgård till sina två sköldpaddor. Detta inramat av palmer och ljusslingor. Går man sedan vidare, förbi det knallröda och svarta köket och ut på terrassen hamnar man i Thailand. På riktigt slungas jag tillbaka till otaliga kvällar på en strandbar på någon av öarna i den Thailändska skärgården.

Gökur

– Precis! Vi älskar Thailand och sättet man avslappnat sitter och hänger tillsammans på. Här har vi vår uteplats där vi alltid umgås och våra vänner verkar trivas utmärkt också. Det hängs mycket här helt enkelt,
året runt. Vi har värmare och filtar och tänder man bara mycket ljus är det mysigt även om det är kallt. Cilla jobbar som kostymör vilket gör att hon även i jobbet åker till loppisar, marknader och “blocket knarkar”, för att låna hennes egna ord. Inte helt otippat hittar hon en och annan sak även till hemmet när
hon letar rekvisita, tyger och accessoarer till olika filmprojekt.

Detaljbild

– Jag går ofta till ställen där “vanliga” människor, som tycker om vita saker går, men så kisar jag ordentligt och ser sådant som ingen annan ser. Jag sprejmålar om mer eller mindre allting jag köper
också, saker har sällan den färg jag vill att de ska ha. Jag är absolut en samlare av rang och blandar gärna
kitsch med gamla, gedigna saker. Jag hävdar att det går utmärkt att kombinera så länge man har en röd tråd i sitt skapande. Allt jag tycker är vackert går att få att passa ihop.

ORDNING & REDA
Att ha så här mycket saker, i så många olika färger, kräver givetvis såväl engagemang som ordning och reda. Något Cilla och Jocke är väldigt noga med.

– Vi är väldigt pedantiska båda två vilket jag tror är nästan ett måste om man har så här mycket saker. Det får aldrig vara stökigt utan vi håller ordning “i röran” och ser alltid till att alla våra projekt i hemmet färdigställs. Inga saknade lister eller halvdana tapetseringar. Gör vi något gör vi det klart.

Cilla & Jocke

Något Cilla också poängterar är att det inte går att skapa ett sådant här “kitschigt” hem över en natt, det tar tid och intresse, men visst kan man sno lite färginspiration och lysa upp sitt hem med en ljusslinga eller två. Eller hundra.

– Haha! Absolut! Jag tycker alla hem skulle må bra av lite mer färg och fantasi men vissa tror att det bara är att “kasta in” lite färgglada grejer vilket är helt fel. Här finns det ett gediget sparande och inköpande av grejer som byggt det här hemmet under flera år.