Hallå där… Dannie Larsson

… formgivaren bakom smyckesserien Rare Jewelry

Text: Maria Roswall

Det är väldigt vackra smycken du skapar Dannie, berätta hur kom Rare Jewelry till
– För några år sedan ritade jag och en vän smycken som vi kallade för Rare Jewelry och när Nymans Ur, med mig som creative director, bestämde sig för att ta fram ett eget märke tyckte vi att namnet passade bra. Smyckena är ovanliga (rare) och designen liknar inte något jag sett tidigare. Nymans behövde ett smyckesmärke med både stilren och ”edgy” design som ett bra komplement till de existerande märkena i butiken.

”Våga bära festligt även till vardags” är ett av dina egna uttryck. Vad är utgångspunkten
– Utgångspunkten är att göra ett smycke som inte känns för lyxigt för att bära till vardags men ändå tillverkad i de mest exklusiva materialen. Designen är oftast enkel och ren men med attityd och får inte kännas för ”prålig” som det lätt kan bli med mycket diamanter.

Dannie Larsson

Vad är det svåraste i processen? Att få till det med det material man vill utan att
priset ska sticka iväg allt för mycket eller är det något annat?

– Det svåraste med att ta fram en kollektion är att välja ut de bästa bitarna från alla ritningar jag gör. Jag tenderar till att ha lite för många idéer och fantasin verkar aldrig ta slut! Ibland får man stoppa sig själv och tänka mer kommersiellt.

Mormor bar pärlor kring halsen, mammas berlockarmband. Vad är det som toppar trendlistan nu?
– Det är helt klart armband som gäller. Gärna flera bredvid varandra och de ska vara stela. Det ska inte sitta på samma hand som klockan utan på andra handen. Roséguld är fortfarande den mest populära metallen, både på smycken och klockor.

Dannie Larsson

Och ringar. Aldrig fel med en maffig ring eller hur!
– Ringar är också mycket populärt och då pratar jag inte bara om förlovningsringen utan ringen på andra handen som gärna får ha en färgad ädelsten. Jag hoppas att kvinnor i framtiden kommer köpa fler ringar till sig själva. Själv bär jag antingen en stor SIF-ring med en färgad ädelsten eller två Pax-ringar som matchar mina Pax-armband. Helst blandar jag rosé- och vitguld.

Smyckena är minst sagt närproducerade, tillverkade på Östermalm där de också säljs i butiken på Biblioteksgatan. Hur gör du för att hitta de ädelmetaller och stenar du vill använda?
– Jag får all hjälp med ädelmetallerna och diamanterna från min Ateljé på Östermalm. Produktionen går oerhört snabbt från idé till skiss till färdig produkt. Färgade ädelstenar som rosenkvarts, kunziter, aquamariner mfl köper jag från en man i Göteborg som är ett geni när det kommer till ädelstenar och dess slipning. Även de stora mässorna i Basel ger mig idéer till vilka ädelstenar jag vill köpa.

En god vän till mig köpte en vacker ring med en sten på utomlands, men dyrgripen visade sig inte vara äkta. Hur kan man se om en ädelsten är äkta eller inte?
– Om du köper ett smycke med diamanter bör du alltid kolla att den är äkta hos en guldsmed eller en diamantfattare. Har man inte möjlighet till det och vill på ett enkelt sätt att se om stenen är äkta kan man rita ett streck på ett papper, vända upp och ner på stenen och titta rakt igenom stenen för att se om strecket är rakt och tydligt. Är strecket rakt är det med stor sannolikhet en glasbit istället för en diamant.