Arkitektdrömmar

Att de skulle bygga ett hus var egentligen inte planen, den var att hitta ett. Men när inget föll makarna i smaken blev det till att rita och bygga det själva.

Av: Maria Roswall Foto: Planoform

Att hitta ett hus som infriar alla ens önskemål är inte lätt, särskilt inte om det är två oerhört kräsna arkitekter som är på jakt.

– Precis! Yrkesskadade är vi absolut, vi vet vad vi vill ha och vi ser igenom dålig kvalitet vilket vi inte vill betala för, säger Anna-Karin när vi pratar om husletandet. Familjen skulle bli fler och lägenheten i stan kändes trång. Makarna är båda två från Västkusten och längtade också efter lite mer natur och allra helst en sjöglimt. Tomten på värmdö hade varit till salu ett tag och när de inte hittade något passande hus bestämde de sig för att köpa tomten och bygga ett eget.

Arkitektdrömmar

– Läget är fantastiskt och nu hade vi chansen att rita och bygga vårt egna hus, precis som vi vill ha det och där vi ansvarar för allting ända från grunden.

LÅNGT IFRÅN SKÄRGÅRDSSTUGA
Husets stil anpassades efter platsen och där tyckte makarna att ett mer fyrkantigt hus med mycket fönsterpartier passade bäst in.

– Egentligen är jag mer för sekelskifte men då ska det vara gammalt och äkta, inget man kan bygga. Sjömärken och marint är inte vår stil alls, det får andra ha. Det viktiga för oss var att ha ett hus som man upplever årstiderna genom och att hålla någon form av enhetlig stil genom hela huset.

Arkitektdrömmar

För att skapa den stilen i huset har man till exempel använt likadana skåp i köket och i badrummet samt använt sig av en enhetlig färgskala. Då man ser genom hela huset var det också
viktigt att köket blev mer som en möbel än som ett vanligt kök.

Citat

– Vi har valt svartbetsad ek i köket som också går igenom i vardagsrummet samt i badrummet. Att hålla sig till en röd tråd i hemmet skapar harmoni vilket gör att hemmet känns genomtänkt. Genom åren har jag lärt mig att det aldrig blir snyggt om det spretar för mycket. Sen kan man byta mattor, gardiner och kuddar för att få variation. Några större missöden i själva bygget klarade sig familjen utan men om de skulle göra något annorlunda idag är det tänket kring trädgården och uteplatsen.

Arkitektdrömmar

– Trädgårdsplaneringen skulle jag tänka igenom lite mer noga. Inte bara tänka hur man vill ha det inomhus utan också vad det är man vill se när man tittar ut. Det är lika bra att ta tag i det när man har byggjobbare på plats, blir bara ondigt dyrt om man gör det i efterhand.
Sen är det mycket mer sol och varmare än vad vi räknat med så vi har fått byta ut en del material och satt upp mer gardiner. Utsikten är magnifik och den stora stenen utanför gör verkligen sitt till för den speciella miljön.

– Vi ville verkligen att huset skulle smälta in i miljön, stenen sparade vi och vi har skövlat så lite som möjligt. Älskar stenen! Den har blivit lite av husets signum.