Kärlek till kusten

Ingrid har sprungit på klipporna i Fisketången sedan hon var liten.
Idag bor familjen i London men har varit på jakt efter ett hus i Ingrids
barndomstrakter i åratal. Äntligen har drömmen blivit verklighet.

Av: Maria Roswall Foto: Jacob Karström

Hemma hos familjen Wilkinson

Måsarna skriker, vågorna kluckar och det är precis så “västkust-aktigt” som man vill att det ska vara när man befinner sig i den här delen av vårt avlånga land. Kusten kantad av små röda fiskebodar, upphängda nät och fiskebåtar. Och här i pittoreska Fisketången, vita trähus med knutar i olika färger. Fotograf Jacob häpnar och går fascinerat runt och fotar den mycket välskötta lilla orten.

– Jag vet! Det är verkligen så här. Alla tar hand om sina hus, det målas, fixas och planteras blommor, säger Ingrid med ett skratt och tipsar oss om att ta en extra titt på brevlådorna.

Och det är verkligen något med dessa brevlådor vilka alla är personligt och fint dekorerade, vilket speglar orten på ett bra sätt. Att ha det snyggt och utsmyckat men långt ifrån pråligt. Husen ligger tätt, tätt för skydd såväl mot blåst som för att skapa en trygghet i gemenskapen.
Pyttesmå trädgårdar fixade till perfektion. Att husen är vitmålade har sitt ursprung i att fiskarna skulle se dem från havet och hitta tillbaka hem.

Ingrid, som numera bor i London med familj, är uppvuxen här i Fisketången, bara ett stenkast ifrån familjens egna hus, och har letat efter ett hus här i trakten i åratal. Familjen har tre barn så ett hus i relativt stor storlek var önskvärt. Och utsikt, givetvis.

– Det är inte ofta hus är till salu här, så när vi hörde om Eriks gamla hus kontaktade vi mäklaren direkt. Husets förra ägare, hade bott där sedan han föddes 1912, så det var väl lite slitet om jag säger så.. Allt var lappat och lagat från 70-talet med pyttesmå rum och skrymslen över allt. Knappt ett enda fönster på nedervåninigen och köket var som en liten mörk skrubb.

Men utsikten fanns där, ljuset fanns där, familjen såg potentialen och slog till direkt.

– Det var bara vi på visningen så det vart ett snabbt avslut och sedan dess har vi renoverat, byggt till och renoverat lite till. Första året kunde vi av förklarliga själ inte bo här men året efter gick det bra.
Hemma hos familjen Wilkinson

VIKTIGT BEHÅLLA FISKETÅNGEN-STILEN
Ingrid visar oss runt, berättar om vartifrån hon hittat inspiration till alla rum, dess material och inredning och det märks tydligt att hon vet exakt hur hon vill ha det.

– Det gör jag! Jag har gått mycket i området här, tittat på alla hus och även åkt runt en hel del för att få inspiration. Det har känts viktigt att på något sätt, trots att vi gjort om nästan allt från grunden, behålla samma stil som husen runt om oss har. Något Dallashus ville vi absolut inte ha. Balkongen till exempel hittade hon i Tjuvsund.

– Älskar fina balkonger och när jag såg den här på ett gammalt hus i Tjuvsund kopierade vi den rakt av.

KÖKET ÄR HUSETS SJÄL
Familjen har gjort huset beboligt året om och tillbringar så mycket tid de kan här även om vintern. Ingrids föräldrar och tre syskon bor också här i Fisketången så det blir ofta trångt runt bordet.

Grannkompisen Lukas är över och leker med Florence och Otto i Florence rum. – Det är precis som när vi växte upp här, alla springer över och leker hos varandra. Precis som det ska vara.

– Själen är här i stora köket, det är här vi spenderar nästan all vår tid när vi är inomhus. Barnen leker, vi lagar mat och beundrar utsikten. Det är verkligen husets hjärta och här ville vi ha det öppet och ljust som en inglasad veranda.
Det är så fint att se årstiderna utanför även när det blåser och är kallt ute. Huset ståtar med många fina designmöbler men också en och annan bevarad gammal goding från farmor och mormor.

– Jag har fått “speedhandla” lite eftersom vi inte bor här hela tiden, så det har blivit mycket från Lammhults kan jag säga, ha ha! Men där hänger farmors gamla spegel och blå bänken är från
min mormoroch har varit med mig sen jag föddes. För att få mer rymd och ett bättre ljusinsläpp byggdes taket på övervåningen om likt ett kyrktak med mindre takfönster.

– Pappa tipsade om att vi skulle bygga den övre “kyrkdelen” med dubbel takhöjd, vilket blev jättebra. Det rummet, som vi nu kallar vårt räkrum, fanns inte tidigare.
Här sitter vi faktiskt ganska så ofta på kvällen och tar det lugnt.

Hemma hos familjen Wilkinson

Ljusa golv, färger i blått och vitt samt tapet i sovrummen är husets genomgående tema liksom hög kvalitet och standard.

– Det har varit viktigt för oss att göra om huset med högsta möjliga kvalitet. Det här är något vi skapar från grunden och som ska hålla länge, helst till flera generationer efter oss. Vi började med att ta in en arkitekt från Marstrand och jag kände att han förstod vår stil och vad vi ville på en gång. Sen har vi bara använt lokala byggare, just för att få den rätta känslan.

Hemma hos familjen Wilkinson

SOCIALT MEN OCKSÅ PRIVAT
Huset har stora, öppna sällskapsytor men också mindre “egna” rum för familjens alla medlemmar.

– Att vi ville ha stora, luftiga sociala ytor visste vi från början men också att det är skönt att
kunna stänga en dörr om sig och få lite privat utrymme. Nu med vårt tredje barn kommer vi att börja göra i ordning källaren för att få ännu lite mer boyta. Ingrids släkt har också en stor fiskebod nere vid vattnet där man allt som ofta, när vädret tillåter, samlas, badar och äter tillsammans.

– Jag trivs verkligen här årets alla årstider, absolut inte bara under sommaren utan våren och hösten är minst lika vackra. Julen brukar vi också fira hela familjen och släkten tillsammans
här.

Huset är otroligt fint och allting verkar ha gått som på räls, men någon gång måste de väl ändå ha stött på patrull?

– Faktiskt inte! Allting har gått nästan overkligt smidigt. Men när jag tänker efter är det nog också på grund av att vi varit öppna för olika förändringar. Golvet i köket till exempel blev inte alls den kulör vi tänkt men det blev ju snyggt ändå. Det jobbiga har varit väntan och att vi inte bott i närheten. Hela Ottos första år reste jag hit varje månad med honom från London för att välja material, hitta rätt saker och allt som man behöver besluta om.
Sommaren står för dörren och London är lämnat till förmån för Västkusten.

– Nu är vi här hela, långa sommaren och äntligen står det mesta i huset klart. I år ska vi bara
njuta av att vara lediga i vårt fina hus.

Hemma hos familjen Wilkinson