Green is the new black – Inred med växter

green is the new black med Susanna Vento - Inspiration My Home

Inred med växter. Ett eget orangeri, varför inte! Det har aldrig varit mer rätt att omge sig med växter och vi har träffat stylisten och författaren Susanna Vento som precis släppt ”Green home book”..

Av Maria Roswall Foto Riikka Kantinkoski för boken Green Home Book

Möt Susanna Vento!

Susanna Vento är ett välkänd namn inom inredning i Finland. Hon har arbetat som stylist i över 15 år och gjort otaliga jobb för Skandinaviens största magasin. Släppt tre egna böcker har hon också hunnit med där den sista just handlar om hur vi kan bli bättre på att inreda med växter – en trend som växer sig allt starkare.

Green is the new black med Susanna Vento - Inspiration My Home

Susanna, varför tror du att det här intresset för att inreda och dekorera med växter vuxit så mycket på senaste tiden?

– Det här är egentligen inte något nytt utan vi har genom alla tider tyckt om att ta in naturen i våra hem. Men på senare tid ser vi det allt oftare i reportage och i bloggar vilket givetvis ökar på trenden. Det ger glädje och skapar trivsel i våra hem med växter och blommor.

Green is the new black med Susanna Vento - Inspiration My Home

Det finns nästan inget som är så tillfredställande och som gör så mycket till ett hem som att köpa nya blommor och sätta i en kruka eller vas. Lite som att man belönar sig inför helgen med en ny bukett!

– Precis! En planta renar också luften, man kanske har fått en kruka av en vän vilket skapar minnen i hemmet. Ett hem där man lyckats ta in blommor och växter och fortfarande ha det stiligt är verkligen ett fint och trevligt hem.

Det är inte helt enkelt att hålla det stilrent med växter, ibland kan det bli lite för mycket.

– Det är det jag vill visa med min bok. Jag har märkt att många åter igen tycker mycket om gröna växter och själv växte jag upp med massa växter omkring mig när jag liten. Mamma pysslande om plantorna med stor omsorg och det är något jag har tagit med mig och vill dela med mig av. Vi har inte lika stor kunskap om hur vi ska ta hand om våra växter idag vilket jag gärna vill hjälpa till med.

Vad är tanken med boken?

– Förutom att inspirera till hur man kan dekorera med växter i hemmet vill jag också dela med mig av kunskap om hur man på bästa sätt tar hand om sina plantor. Jag ger enkla tips för både rutinerade växtälskare som till nybörjare. Att våga ta in det gröna i sitt hem på ett stilfullt sätt är mycket av tanken.

Green is the new black med Susanna Vento - Inspiration My Home

Hur kommer den här gröna vågen avspeglas i våra hem tror du?

– Som stylist ser jag att den gröna trenden i våra hem är här för att stanna och jag tror att det är vårt sätt att ta in naturen fastän vi kanske inte bor mitt i den. Här är jag glad att växterna kommer tillbaka och att vi vågar ”dekorera-ut” den lite kala, minimalistiska trenden som varit länge. Växter förtjänar en central och fin plats i hemmet. Alla blir glada av vackra växter!

Susannas bästa inredningstips

Mixa växternas storlekar
– Ett av mina bästa tips är välja både små och stora plantor. Håll dig inte till bara en plantsort utan låt det bli en blandning även här. Jag väljer ofta några stora, några små och så samlar jag ihop dem i ett vackert arrangemang. Personligen tycker jag alltid det blir fint med klassiska röda eller bruna lerkrukor och enkla former som inte konkurrerar med växterna. Att ha en ensam kvist i en glasvas är också dekorativt.