Hallå där Bäccman & Berglund

… som gör succé med sina minimalistiska beslag

Av: Maria Roswall

Fia kommer från byggbranschen och Malin från konstfack men intresset för design har ni gemensamt. Är era olika bakgrunder en viktig faktor till framgången tror ni?
Självklart är det en stor tillgång att vi har olika erfarenheter men det är snarare likheterna än olikheterna som är den viktiga faktorn. Vi kompletterar varandra och har hittat våra roller och ansvarsområden. En annan viktig del är att vi har låtit företaget växa långsamt, eventuella snedsteg har snabbt kunnat rättas till.

Eran idé, gedigna minimalistiska beslag har visat sig ligga helt rätt i tiden, vad tror ni själva är framgångsreceptet för B&B?
Vi valde tidigt att nischa in oss på mässing och koppar där det saknades lite mer stilrena beslag. Våra produkter har en trendmedvetenhet och exklusivitet över sig men är samtidigt väldigt tidslösa och det är nog en stor del i framgången. Vi har inga ytbehandlingar på våra produkter, vilket gör att materialen förändras och förädlas i sin naturliga takt, något vi märkt både uppskattas och är önskvärt av våra kunder.

Berätta, hur går det till när en tanke formas till en idé och sedan vidare ner på skisspappret? Är det formen eller materialet som bestämmer mest?
Materialen är redan givna så det som bestämmer är formen. Design, färg och form finns ju runt omkring oss hela tiden. Vi pratar ofta och mycket om vad vi inspireras av. Många gånger börjar det med en utslängd idé över en fikarast. Vi skissar ner alla ideér och former som sedan sparas i vår idébank. När det passar att ta fram en ny produkt går vi igenom idébanken lite mer grundligt och ser vad som kan ändras, förbättras och diskuterar funktionalitet och produktion.

DotHangerMix3

Vad inspirerar er?
Allt! Det kan vara en del av något eller bara en vacker form, något vi stöter på i vardagen, kuriosa, något antikt eller inspirationsbilder vi kommer över.

Möbelben i metall har jag förstått ligger i framtidsplanerna. Vad mer?
Förutom att flera redan befintliga modeller byggs på med nya material och storlekar så kommer det nya knoppar, dörrhandtag, produkter i svart anodiserad aluminium och mycket mer som vi inte är redo att avslöja riktigt ännu.

Efter mässingseran, vad tror ni själva blir nästa stora materialtrend?
Vi tror att mässingen kommer hålla i sig länge. Trenden går mer åt inredning där val av färger och former blir mer personliga. Allt är möjligt!

Inspiration-Nr1-2015

Läs artikeln i tidningen (pdf)