Ljuva, underbara oas

En lite kylig sensommarkväll men ändå dukas middagen upp i trädgården, eller rättare sagt i familjens fantastiska växthus. Kaminen sprakar, ljuslyktor höjer mysfaktorn & tomaterna till salladen plockas direkt från krukan. Efter år av längtan har Saras dröm om ett hus för såväl odling, avkoppling & socialt umgänge blivit verklighet

Text: Maria Roswall Foto: Malin Bondeson

Det är inte svårt att förstå Sara Bjelfvenstams kärlek till sitt växthus när man kommer ut till familjens hem i Täby. Växthuset är en dröm och här ramar familjens vackra trädgård in ordentligt och ger extra charm. Att familjen har gröna fingrar står snabbt utom allt tvivel.
– Absolut, trädgården är utan tvekan vårt största intresse, min man skulle nog till och med säga att den är lite av min besatthet, berättar Sara med ett skratt.

Ljuvliga oas

Drömmen om att utöka trädgården med ett växthus för ordentlig odling har funnits i åratal men med yngre barn fanns inte riktigt tiden där. För tid, det tar ett sådant här intresse.
– Så är det, när man har så mycket som vi har går det inte att lämna det här i veckor och resa bort, då får man unna sig att ta in hjälp. En del av jobbet är också tungt och då ska man inte skämmas för att ta in lite extra hjälp. Jag har ju en stor köksträdgård också vilken tar mycket tid.

Ljuvliga oas

Hur länge har planerna på ett sådant här utehus/växthus funnits?
– Vi har funderat fram och tillbaka i många år. Ska vi glasa in verandan på framsidan, blir det för mycket jobb med ett växthus? Men jag vill gärna ha tomater, paprikor och sådant som är värmekrävande och då behöver man ett växthus. Nu när barnen är stora och vi fyllde 50 år båda två blev växthuset vår 50-års present.

Just kombinationen att ni använder huset både för att odla men också mycket för umgänge, var det viktigt i valet utav husmodell?
– För mig var odlingen det viktiga, inte att ha ett stort växthus, men för Patrik var umgänget det viktigaste. Kombinationen visade sig bli jättebra, nu har vi suttit här till och med på vintern framför kaminen och druckit glögg. Det är verkligen mysigt framför brasan och vi använder det här som uterum precis HELA tiden. Det är ett otroligt lugn här med skön värme och man känner sig ifred vilket är väldigt befriande.

Ljuvliga oas

Det är mera som ett fint, riktigt uterum. Hur är det konstruerat?
– Vi letade länge, åkte runt i landet och tittade en hel del bland annat i Ulriksdal där Swedish Green House har många fina. Vi ville ha ett hus med Sadeltak och så ville vi ha extra takhöjd. Valet förr tillslut på det här som är från en leverantör i Skåne.

Ljuvliga oas

Och hur har du gjort inuti?
– På ena långsidan har jag min odlingsbädd med tomater, paprika, chilli, vinranka och fikon och så stoppar jag ner örter här och där. Sen har jag blommor överallt mellan plantorna som håller ohyra borta. Krasse och tagetes är bra samplanteringsplantor då det lockar in humlor i växthuset vilka hjälper till att pollinera. Min odlingsbädd ger mig växthuskänslan på riktigt, att jorden går hela vägen ner i marken, att maskar får leva där. Många tycker det är lite jobbigt, man behöver byta jord och ta hand om den men jag tycker om det. Jag fyller på ny jord, gödsel och odlar på. Själva bygget blev ett större än familjen trodde. Huset är på 24 kvm och för att det skulle stå stadigt var de tvungna att gräva ut med en gigantisk grävskopa, schakta och gjuta.

Ljuvliga oas

– Jag trodde det skulle komma på plats fortare, hade fullt med förplanterade växter i krukor i hela huset. Det tog dock längre tid än tänkt, inte bara några spadtag utan över två månader, men blev jättebra när det väl blev klart.

Ljuvliga oas

Ni har nu hunnit ”växa in” lite mera i ert växthus, blev det som du tänkt?
– Det blev till och med bättre! Vårt hus är inte så stort och nu med växthuset har vi fått ett till rum att hänga i. Jag kan ha tjejkväll ute i växthuset faktiskt året runt utan att känna att resten av familjen störs. Att bygga det här växthuset är det bästa vi gjort!