Loving Picky – grundaren Henrik Haij om Picky Livings succé

Picky Living - Inspiration My Home

Köket är vårt mest centrala rum och här vill vi ha finess, men helst utan att det kostar en förmögenhet. Precis det som Picky Living tog fasta på för sju år sedan. Köksluckorna har gjort succé och nu är det dags för nästa möbel. Malmbyrån..

Text: Maria Roswall

– Ramluckan är väldigt populär, säger Henrik.

Han öppnar köksluckan och visar mig stommen från IKEA som luckan sitter på. Jag befinner mig i Picky Livings showroom på Karlbergsvägen i Stockholm. Ytorna är blanka, matta, färgglada, klassiskt vita men också mycket i höstens trendfärg mörkgrå. Picky Livings grundare och VD Henrik Haij visar mig runt och berättar med stolthet och entusiasm om sin och bolagspartnern Anders Lagerströms företagsidé.

Picky Living - Inspiration My Home

– Vi renoverar våra hem som aldrig förr och på önskelistan står stilrena, snygga kök med bra funktion och en personlig touch. Hos oss kan våra kunder välja vilka grepp, mått och vilken färg de vill ha på sina fronter, säger Henrik och visar upp en skåplucka med ett infräst grepp med mässinginlägg. Henrik, industridesigner, och Anders, möbelsnickare, har känt varandra sedan dagisåldern och deras intresse för form, design och funktionalitet har vävt dem samman ända sedan dess. Företagspartners blev de när de fick beställningar på att bygga mässmontrar åt ett eventbolag.

– Jag och Anders arbetade under några år med specialinredningar åt företag men allt efter att vi fick fler och fler förfrågningar om att även göra speciallösningar åt vänner och bekanta kände vi att det här borde gå att utveckla. Vi fick alltid sitta och räkna om för att få fram vad vi skulle lägga prislappen på och det var då vi kom på att ta fram en ordentlig prislista och ett koncept kring våra special-inredningslösningar. Ikea har bra stommar, byggklossar, som vi kan förändra med annorlunda fronter. Ingen annan gjorde det här då, vi såg en tom lucka och tog den.

Marknadsfört sig har de inte gjort, mer än lagt upp en webbsida på nätet och haft nöjda kunder vilka spritt varumärket vidare.

Picky Living - Inspiration My Home

Det är fullt med folk i showroomet, alla tittar på kökslösningarna som finns uppbyggda i lokalen och även på nya Malmbyrån som är Picky Livings senaste tillskott. Hur ser er generelle kund ut?

– Det varierar givetvis men jag skulle nog säga att vår kund är mellan 25 och 45 år, bor i innerstan, vill renovera sitt kök men inte för hur mycket pengar som helst. Vi hjälper till med olika idéer till köket, allt ifrån luckor men även val av beslag, blandare, bänkskiva och färg på luckorna. Just att vi kan hjälpa till att skapa ett personligt kök gör att många väljer oss idag, även om budgeten egentligen räcker till något av de mer exklusiva köksmärkena.

Företaget växer och numera finns man med showroom i Malmö och i dagarna slås även portarna upp för Picky Living i Göteborg. Luckorna tillverkas på ett snickeri i Norrland vilket fått nyanställa både en och två gånger för att hänga med i Picky Livings tempo.

Det finns 7 miljoner Malmbyråer i landet och säkert nästan lika många Pax-garderober och köksstommar från Ikea. Bra för Picky Living men jag undrar hur Ikea-skadade är vi egentligen?

– Ikea-skadade är vi absolut! I allra högsta grad, Ikea följer oss hela livet. På gott och ont. Våra första hem är ju mer eller mindre helt Ikea möblerat och jag vet nog inte någon person som inte har en möbel från Ikea även nu i sitt hem.

Malmbyrån är senaste nyheten och vad kommer härnäst?

– Vår ambition är att få fram fronter och lucker till alla hemmets rum. Nu gör vi om den gamla Malmbyrån och sen får vi se vad som kommer, berättar Henrik och visar mig kopparskivan som ligger på en lila Malmbyrå.

Picky Living - Inspiration My Home

Vad har du själv hemma från Ikea?

– Pax-garderober med nya fronter har jag. Jättemånga. Sen har vi ett Ikea-kök och även två Malmbyråer jag ska byta skal på. Jo, just det jag har gjort sideboards av väggskåp också.

Att rida på Ikeas starka rygg är inte helt otippat en bra framgångsväg men vad säger möbeljätten om frontfixarna?

– De gillar oss! Det är flera som jobbar på Ikea som handlar av oss och vi har också hört att de tipsar om oss till sina kunder. Jättekul, och det är klart att vi också skapar nya kunder till dem. Bara Ramluckor passar i både äldre och modernare fastigheter. Luckan P1, här i kulören 2502-Y, passar till ett modernare hem. häromdagen hade jag en kund inne som vill bygga ett helt nytt kök med stommar och våra luckor och detaljer på det. Hon hade aldrig gjort detta om det inte var för vårt utbud vilket gör att Ikea får välbeställda kunder, som annars inte hade tittat åt deras stommar.

Picky Living - Inspiration My Home

Beslag i olika material och modeller, blandare, bänkskivor och diskhoar. Det märks att Henrik och Anders har koll på vad som kommer trendmässigt.

– Jag är en äkta materialnörd och försöker hitta butiker och showrooms som har lite udda produkter. Det är ofta materialet som bestämmer vägen för det vi ska göra, det är mer materialet än själva möbeln som skapar våra idéer.

Se vår video med Picky Livings grundare och VD, Henrik Haij

Länkar:

Inspirationsbilder med Pickyliving
Pickyliving.se
Ikea.se