Modern och klimatsmart design

Folkform - Skyline - Modern och klimatsmart design

Genomtänkt design och form får oss alltid på fall. Likaså produkter som tar hänsyn till miljön och självklart klappar våra nyfikna hjärtan extra mycket när det vankas utmärkelser och formgivningspriser. Kan vara det roligaste med att ett år slutar och ett nytt tar vid.

Av: Redaktionen

  • ”Så rå och kubistisk i sitt uttryck och ändå så lätt att ta till sig. Med Skyline har Folkform skapat en modern praktpjäs helt i metall där materialet lyfter formen till nästa dimension”. Så löd Residence:s motivering till Folkforms Anna Holmquist och Chandra Ahlsell för deras fina lampa Skyline. (ovan)

Modern och klimatsmart design

Ljuspunkt

  • KNOT by Chiaramonte Marin. På riktigt vill vi ha hela serien av denna snygging. Det är Tjeckiska familjeföretaget Brokis, öppnade i Sverige för några år sedan, som har tagit in knuten, KNOT, vilken skapar starkt ha-begär hos redaktionen. Det är glaskuben ihop med det råa, enkla repet och knuten som får oss på fall.Och ljuset, KNOT bjuder på ett väldigt behagligt ljus.

Modern och klimatsmart design

Tic Tac

  • Den är för herrar men ack så väl den skulle sitta även på en kvinnlig arm. Longines nyhet Heritage 1969 hämtar sin inspiration från en klocka som tidigare skapades på 1960-talet. Den nya modellen kompletterar Longines Heritage-familjen med sin kuddformade stålboett och borstade urtavla. Speciellt de rosefärgade visarna och indexmarkeringarna tilltalar oss mycket.Pris: 16.750 kr

Modern och klimatsmart design

Formidable form

  • Formex Formidable 2016 gick till Stelton för kaffekollektionen Collar, formgiven av Daniel Debiasi och Federico Sandri. Juryns motivering: Pregnanta linjer, fina mått och behändig form. Kollektionen med kaffekvarn, mockabryggare, mjölkkanna och sockerskål ger en traditionell produkt nytt uttryck. Vi instämmer.

Melos trämöbel - Modern och klimatsmart design

Vår Dalafavorit

  • Inte helt utan stolthet klappar vi oss på bröstet då vi såg Melos storhet och gjorde ett porträtt redan för två år sedan. Då var de helt nya, nu fick de ta emot Residence Stora Formpris just för Årets nykomling. Motiveringen löd: ”Melo är den självklara hybriden av dalaskog och mjuk minimalism. Med både design och produktion lokalt rotad ger Melo den svenska trämöbeln ett nytt och gediget tillskott som i massivt askträ smyger sig in i alla miljöer, ger dem trävärme och hållbar elegans”. Så sant, så sant.

Josef Frank - Against Design - Arkdes - Modern och klimatsmart design

Kulturell ikon

  • Utställningen Josef Frank – Against Design är den mest heltäckande utställning som gjorts om den världberömde arkitekten och formgivaren. Utställningen visar hela bredden i Josef Franks produktion och innehåller många av hans, för den svenska publiken, okända arkitekturprojekt. Josef Frank – Against design visas på ArkDes den 10 mars – 27 augusti 2017

Velour by Nostalgi - Modern och klimatsmart design

Klimatsmarta jeans

  • Miljömärkningen Svanen är bland det svåraste att uppnå inom miljömärkning och har de hårdaste kraven. Men nu har Velour by Nostalgi klarat certifieringen och lanserar världens första Svanenmärkta jeans, bra jobbat säger vi och skyndar till NK Herr där jeansen säljs.