Svenska ränder

Med New England som inspiration grundade Kristina Lindhe och maken Tommy sitt företag Lexington. Året var 1997 och idag säljs deras produkter i Europa, USA, Taiwan och Kina. Vi har träffat grundaren Kristina och pratat vikten av kvalitet, Sverige vs USA och svala lakan.

Text: Maria Roswall

Lakan, handdukar, plädar ell er bordsdukar. Alla med den åtråvärda, randiga flaggan på. Lexington loggan är verkligen ett ”varumärkenas signum”. Idag finns märket över hela världen och det är med stort intresse vi sätter oss ner för att prata framgång med grundaren och företagets VD Kristina Lindhe.

Vad är det som gjort att ni har lyckats?
– Först och främst är det våra produkter, rent designmässigt hur de ser ut men också kvaliteten. Det skulle inte fungera utan vår fina kvalitet så den kommer alltid i första hand, den är vårt DNA. Sen håller det inte om man inte har ett bra koncept också. Vi jobbar med den klassiska New England-stilen, men har alltid tittat mycket även på mode vilket kanske inte alltid uppfattas av alla. Det här klassiska som man känner igen sig i, en färg, en trend som vi får in i helhetskonceptet. Det är det som gör det levande.

Lexington - Svenska ränder

Hur kom namnet till er?
– Vi köpte det av ett par Svenskar som hade registrerat det, vi tyckte namnet passade det vi skulle göra – det relaterar till den här fantastiska småstaden Lexington som är väldigt mycket hjärtat i New England. Boston Tea Party vilket har en rebellisk touch vilket vi också gillar. Kanske inte är så rebelliska i oss men lite mer än vad folk ser i alla fall!

Vilken skulle du säga är den störst skillnaden på oss Svenskar och Amerikanarna?
– Det jag själv får brottas med är att vi inte tar för oss lika mycket som de gör där, vi utgår från att de ska förstå hur bra man är, men det är ingen som gör det i USA utan där måste man ta plats och tala om hur bra man är. Vi har vår jantelag, den finns i oss men där märks du inte om du inte tar plats.

Skandinavisk design och form prisas stort här i Europa, skulle du säga att synen på oss ”nordbor” har ändrats runt om i världen?
– Absolut, svensk formgivning har en positiv klang men samtidigt är det lite överskattat då många tyvärr inte ens vet vart Sverige ligger. Vi vill gärna vara bäst men det är mest i tajta kretsar, annars vet den stora skaran i USA knappt vart vårt lilla land ligger.

Lexington - Kristina Lindhe

Du växte upp med en symaskin på övervåningen och en snickarbänk i källaren. Att du tidigt fick skapa och vara kreativ hemma, är det det som ligger till grunden för ditt intresse kring inredning, färg och form?
– Det tror jag verkligen och det är faktiskt först relativt nyligen jag började tänka på det. Att tillgången säkert har påverkat mig mycket, att jag haft de här förråden hemma med tyg etc. Jag hade otroligt mycket utrymme, fick såga, måla, klippa med alla saxar! Det fanns alltid mycket grejer hemma så absolut det har varit en stor del, vilket jag tagit med mig vidare till våra barn.

Idag finns en nästan osund uppsjö av textilier till hemmet och till våra kroppar och många kedjors låga priser går inte att slå ens om man syr själv. Är det en tråkig utveckling tycker du? Att vi går mer mot kommers och mindre mot det ”hemvävda”?
– Det var verkligen annorlunda förr, du har rätt i att allting ska gå snabbt nu. Men jag vill inte sträva bakåt utan framåt. Men den stora grejen nu som jag reflekterat över, är att man ser att bland yngre människor är deras tankar kring hållbarhet, miljö, att vara engagerade i dessa frågor, det är viktigt men sen klickar de hem t-shirten för 49 kr utan att reflektera över att det inte GÅR att producera en t-shirt för 49 kr. Då är det minst sagt någon som inte får betalt i kedjan. Vi vill jobba med saker som håller länge och vi gör så gott vi kan för att engagera oss hela vägen, vår produktion ligger i Europa och vi har en policy för våra leverantörer vilka vi besöker hela tiden.

Lexington - Svenska ränder

Du och din make Tommy arbetar båda två heltid med varumärket. Är det en av anledningarna till er framgång tror du? Att ni är ett bra team?
– Ja, absolut! Vi har olika kompetensområden och stor respekt för varandra och varandras kompetens. Det är verkligen fantastiskt att få dela det här roliga i livet med min man!

Alltid överens?
– I stort skulle jag säga det men absolut inte alltid. Vi växeldrar på lite olika områden, gasar och bromsar om vartannat. Idag är vi ett så stort bolag så nu är det många flera än bara vi två. Från början var det bara jag som arbetade men när vi kom till den punkten där vi behövde lyfta sa Tommy upp sig och började heltid med Lexington.

Mångas högsta dröm är att arbeta med något inom inredning, design eller mode. Vad skulle du säga är den största utmaningen med att starta upp och lyckas med ett bolag som Lexington idag?
– Först och främst måste man tänka igenom sin affärsidé, inte bli alltför överentusiastisk. Stäm av med några du litar på, i slutändan ska produkten sälja så stäm av intresset. Sen är en affärsplan och en budget viktig, pengar ska ut och pengar ska in. Annars funkar det inte.

När du kommer hem till någon för första gången, blir det en yrkesskada att du vill ”göra om”, komma med tips eller är det tvärtom, att du kopplar bort helt?
– Haha! En riktig samvetsfråga, jo det gör jag. Jag tänker på det men jag skulle inte säga att jag lägger så stora värderingar vid det. Jag tar in det, tar in allt sådan när jag kommer någonstans. Ett konstaterande som ibland kan vara väldigt inspirerande, ibland inte…

Lexington - Svenska ränder

Att bädda rent med riktigt sköna lakan måste ändå vara topp fem av livets bästa. Om jag säger Egyptisk bomull, vad säger du då?
– Att det är en alldeles liten extra touch på det! Vi har sådana lakan som är fantastiska, men personligen gillar jag våra vanliga poplin-lakan mycket.

Hur många lakan testsov du i innan eran fina kollektion/serie skapades?
– Många… Tappat räkningen! Jag har lagt otroligt mycket tid på att försöka få fram hur det ultimata bäddlinnet ska kännas. Just nu är jag fascinerad i produktion och nu är jag väldigt inne på ull och olika ullkvalitet. Det är min känsla! Händer mycket spännande där, nya tekniker och mycket roligt som jag försöker snappa upp. Ullen och andra materialmixar med utveckling av fibrer är fascinerande.

Ditt bästa sovrumstips:
– Lyxigaste känslan tycker jag man får om sängen är riktigt hög. Alltid skönt att hoppa upp när man ska lägga sig istället för att hamna långt ner på golvet. Sängkappan tycker jag är viktig, döljer madrassen. Givetvis svala, sköna lakan och generöst med kuddar. Och en sak till, ha inte stökigt på sängbordet. I sovrummet ska det vara harmoniskt och fint, inte rörigt och stökigt.