Food Pharmacy av Mia Clase och Lina Nertby Aurell

Food Pharmacy av Mia Clase och Lina Nertby Aurell

Vad har goda bakterier, Platon, gröna bananer, vetenskapliga studier, kärlek & gurkmeja gemensamt? Bland annat att de inte går att överdosera. Samt att de är huvudingredienser i boken Food Pharmacy..

Av Mia Clase och Lina Nertby Aurell Foto Ulrika Ekblom

ATT LEVA ETT SÅ FRISKT liv som möjligt är till stor del kopplat till vad du äter. Bloggen Food Pharmacy, som drivs av Mia Clase och Lina Nertby Aurell, handlar om just detta. Bloggen som blev till bok, en bok vi tycker otroligt mycket om och vill dela med oss av till er. En bok om hur du äter den mest hälsosamma och antiinflammatoriska maten, och allt serverat med en rejäl portion humor.

Det här är en berättelse om inflammation, tarmfloror, onda och goda bakterier, vetenskapliga studier, hypokondri, metaanalyser, gurkmeja och antiinflammatorisk mat – dessutom förklarat på ett mer lättillgängligt sätt än du någonsin kunnat ana. Självklart med recept och fakta om de antiinflammatoriska hjältarna i köket – som du snart inte kommer att kunna vara utan.

Lev ett antiinflammatoriskt liv

All fakta är väl underbyggd genom professor Stig Bengmark, f.d. chefskirurg och klinikchef på Lunds universitet, med över 30 års erfarenhet av forskning på magens bakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen. Han menar att alla kroniska sjukdomar har en och samma orsak – ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation. Därför ville Mia och Lina ta reda på hur man kan leva så antiinflammatoriskt som möjligt. Det kommer du också vilja.

Mat som gör tamfloran gott

Låt oss börja jaga näring och äta mat som gör tarmfloran gott och håller inflammationen (och många sjukdomar) borta. Recepten innehåller mängder med grönsaker, en del nötter och kryddor för smak och antiinflammatorisk boost, tillagade på ett så skonsamt sätt som möjligt för att bevara så mycket näring som möjligt. Rätterna är gluten-, mjölk- och sockerfria och noga provlagade för att smaka riktigt gott.

EN KOKBOK FRAMTAGEN I NÄRA SAMARBETE MED TARMFLORAN Lina och Mia har ett fantastiskt lättsamt och roligt språk och vänder sig till alla som vill börja jaga näring och äta mat som gör tarmfloran gott och håller inflammationen (och många sjukdomar) borta. Det här är ingen diet utan hälsosam mat för alla. Och den bygger på exakt de råd alla experter faktiskt är överens om – ät mycket grönsaker och skippa sockret!

Food Pharmacy av Mia Clase och Lina Nertby Aurell - Bananmilkshake

Bananmilkshake med Bärswirl (2 glas)

Det här receptet har allt två sötsugna barn (och föräldrar) vill ha – fyra olika sorters bär, kryddig vanilj och härlig banan.

2 dl blandade sommarbär
4 msk chiafrön
1 dl vatten
2 krm vaniljpulver
5 dl valfri mjölk
2 små gröna bananer
2 krm vaniljpulver

Tina bären om de är frysta och mixa dem med chiafrön, vatten och vaniljpulver. Mixa sedan mjölk, bananer och vaniljpulver i en annan behållare. Fördela chiasylten i två glas och häll över bananmjölken. Rör runt lite. Tänk swirl. Ropa på någon som gjort sig förtjänt av en bananmilkshake.

Food Pharmacy av Mia Clase och Lina Nertby Aurell - Vegansk köttfärssås

Spagetti & Köttfärssås – utan spagetti & köttfärssås (räcker till många)

Knorriga barn? Fritt fram att byta ut grönsakspastan till exempelvis bönpasta. Använd samma kryddor som i din vanliga köttfärssås eller blanda in din vanliga köttfärssås i vår vegetariska, för att sedan successivt minska mängden kött och öka mängden linser. Alla vägar bär till Rom, eller hur?

1 1⁄2 dl svarta belugalinser
1 msk lantbuljong
1 vitlök, skalad och hackad
1 gul lök, skalad och hackad
2 dl vatten
500 g krossade tomater
2 nävar babyspenat
1 morot, skalad och riven
salt och nymalen svartpeppar
2 zucchinier
oregano

Koka upp linserna, buljongen och löken med dubbla mängden vatten. Ha i de krossade tomaterna när vattnet har kokat bort. Mixa tillsammans med spenaten och moroten. Salta och peppra efter smak. Riv zucchinin med mandolin/ osthyvel/grönsakssvarv. Servera allt med drivor av antiinflammatorisk oregano på toppen.

Food Pharmacy av Mia Clase och Lina Nertby Aurell - Bananmuffins

Blodsockervänliga bananmuffins (bara 8 stycken tyvärr)

De här muffinsen får ofta följa med oss ut på våra utflykter. Oklart om vi åker på utflykt ofta för att ha en ursäkt att baka bananmuffins eller om vi bakar bananmuffins ofta för att vi vill åka på utflykt.

1 dl durramjöl
1 krm bikarbonat
1 msk malen kanel
1 tsk vaniljpulver
1 krm havssalt
2 ägg
1 dl kokosolja
2 dl mosad banan (2–3 bananer)
1 dl lingon
1 dl grovhackade valnötter

Sätt ugnen på högst 100°. Blanda mjöl, bikarbonat, kanel, vanilj och havssalt i en skål och ställ åt sidan. Blanda ägg och olja och häll över den våta mixen i den torra. Tillsätt bananmoset, lingonen och valnötterna i smeten. Häll smeten i åtta muffinsformar och grädda i cirka 1 timme (låt en sticka avgöra när de är torra). Ta ut och låt svalna (om du pallar vänta).

Låt dig inspireras på Food Pharmacy:s blogg!