Grillmästarn!

Grillmastarn-Weber

Nu är det grilltider och med rätt redskap kan alla bli sommarens mesta grillmästare! Uppdatera uteköket med just det som gör att du lyckas laga måltiden extra allt. Vi ger dig: Grillskolan a´la Weber.

1. Grillen

Det ska vara trevligt att stå vid grillen – ge din grill kärlek och du kommer få en god matbit tillbaka. Gas eller kol? Smaken är som vi vet delad men för att verkligen gå till botten med huruvida det märks om en stek har grillats över kol eller gasol har Weber gjort ett stort test på sina grillakademier. Resultatet visade att deltagarna icke kunde känna skillnad på en stek som grillats på kol- respektive gasolgrill.

2. Kryddning

En av sommarens mest återkommande frågor är huruvida köttet ska marineras och kryddas innan grillning eller inte. Svaret är nej, du behöver inte krydda köttet innan du lägger det på grillen. Salt, peppar och örter bränns bort under grillningen så krydda köttbiten efter grillningen istället. Lite marinad är aldrig fel för mörheten men se till att köttbiten inte dryper av oljor då detta bara försvårar grillningen.

3. Tillbehör

Idag finns en mängd bra tillbehör och redskap som såväl förenklar grillningen samt ser till att bredda menyn maximalt. Nu kan du både poppa popcorn, fixa pommes, wok eller en gryta på grillen. Använder du locket till grillen också kan du mer eller mindre göra långkok eller en hel stek som behöver stå lite längre.

Grillmästarn Weber

4. Kolen

Bra briketter, ett lock och så tändningen. Det är en konstform att lyckas med den perfekta kolen och här handlar det främst om de tre punkterna ovan. Lägg två, tre tändblock på kolgallret i grillen och tänd dessa. Fyll på briketter i skorstens-tändaren och ställ denna över tändblocken. När lågorna syns i det övre lagret är det dags att hälla ut briketterna på kolgallret. Använd grillhandskar. Glöm inte locket, det gör hela skillnaden och förvandlar grillen till ett komplett utekök.

5. Satsa på kvalitet

Orka köpa en ny grill varje säsong. Välj en kvalitetsgrill så håller den länge. Snåla inte heller på briketterna, köp med kvalitet så får du garanterat en bättre glöd att grilla på. Allt som ofta hör ett lite högre pris ihop med högre kvalitet. Såväl på produkter som hos råvaror. Det bara är så.

6. Gasol

Det är viktigt att skilja på indirekt- och direkt grillning. Direkt grillning är för sådant som inte behöver längre än 15-20 minuter. Räkor, biffar, grönsaker eller bananer om du vill. Har du en gasolgrill öppnar du först locket, sätter på gasen och vrider på alla brännarna. Lägg på locket och låt grillen komma upp i minst 200gr. Olja in grillgallret och lägg på maten direkt över brännarna. Lägg på locket. Indirekt grillning är för större grejer. En hel kyckling eller en rejäl stek. Gå in på webergrill.se för att läsa om hur du lyckas med den indirekta grillningen.

7. Njut

Det är sommar! Kvällarna är äntligen ljusa och ljumna och alldeles perfekt upplagda för härligt umgänge med familj och vänner. Krångla inte till det, lägg omsorg på bra råvaror och trevlig miljö så kommer resten på köpet!